AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Finalni dan relija Monte Carlo doneo je veliku dramu. Pobednik prvog takmičenja u FIA Svetskom reli šampionatu 2017 je Sebastien Ogier u Ford Fiesti RS WRC. Vrhunski rezultat u svom comebacku u WRC ostvarila je Toyota - Latvala je za volanom Yarisa WRC osvojio drugo mesto...

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Toyota Yaris WRC funkcionisala je kao švajcarski sat, od početka do kraja relija. Jari-Маtti Latvala i Toyota imaju puno razloga za slavlje, jer 2. mesto na premijernom nastupu potpuno novog automobila je više od uspeha.


Pogledajte fotogaleriju: Rallye Monte Carlo 2017 - fotografije.

 

I reli Monte Carlo pokazao nam je, da je reli gotov tek kada stignete do ciljne rampe. I kada pomislite da je sve rešeno, jer su razlike između takmičara velike, to nije tako. Na drugom današnjem brzinskom ispitu, fantastični Ott Tanak, koji se nalazio na drugom mestu u generalnom plasmanu, doživeo je dramu - motor je otkazao poslušnost na njegovoj Fiesti RS WRC, radio je na dva cilinda. On se zaustavio već posle prvog današnjeg ispita i probao da reši problem o donekle uspeo. Kada su ga novinari pitali, koliko je problem veliki, on je odgovorio: "Doći ćem do cilja, ali..." Na kraju, Estonac se morao zadovoljiti trećim mestom u generalnom plasmanu. 

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Drama u finišu - Ford Fiesta RS WRC otkazala je poslušnost, ali se Ott Tanak uz puno muke dočepao podijuma. Zaslužio je i više.

 

Prvi današnji brzinac osvojio je Sordo, ispred Latvale i Ogiera, koji je kontrolisao situaciju. Sledeći, petnaesti brzinski ispit, dobio je Stephane Lefebvre i to je prva pobeda na brzinskom ispitu za Citroën C3 WRC. Šesnarsti brzinski ispit je otkazan, zbog mnogobrojne publike koja se nalazila na nebezbednim mestima. 

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Dani Sordo (Hyundai i20 WRC) u završnici je uspeo da nadmaši Craiga Brena i donese utešne bodove svom timu.

 

Završni Power Stage osvojio je Thierry Neuville, ispred Stephana Lefebvrea i Juhe Hannina. Ovakac rasplet u borbi za bonus bodove mogli smo i očekivati, jer upravo ova tri vozača su bila veoma brza tokom relija, ali su ih greške udaljile od dobrog plasmana - oni nisu imali šta da izgube. 

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Craig Breen (Citroën DS3 WRC) bio je najbrži takmčar francuke ekipe u Monaku. Njegovi "saborci" u novoj generaciji bolida Citroën C3 WRC nisu imali sreće, iako su pokazali zavidnu brzinu.

 

Na kraju, pobeda za Ogiera i M-Sport. Drugi na cilj stigao je Latvala u Toyoti Yaris WRC. Tanak je uspeo da stigne do najnižeg stepenika podijuma. Dve pozicije na podijumu sigurno su ispunjenje sna šef tima M-Sport, Malcolma Wilsona. Sordo je uspeo da zadrži odličnog Breena iza sebe i stigne do četvrte pozicije. Šestoplasirani je Elfyn Evans, a sedmo i osmo mesto zauzeli su vozači Škoda Motorsporta, u automobilima niže specifikacije R5, Andreas Mikkelsen i Jan Kopecky.


Rallye Monte Carlo 2017 - Cilj:


1. Ogier S. - Ingrassia J. (Ford Fiesta RS WRC) 4:00:03.6
2. Latvala J. - Anttila Miikka (Toyota Yaris WRC) +2:15.0
2. Tännak O. - Mölder R. (Ford Fiesta RS WRC) +2:57.8
4. Sordo D. - Martí M. (Hyundai i20 Coupe WRC) +3:35.8
5. Breen Craig - Martin Scott (Citroën DS3 WRC) +3:47.3
6. Evans E. - Barritt D. (Ford Fiesta WRC) +3:35.8
7. Mikkelsen A. - Jaeger A. O. (Škoda Fabia R5) +9:32.7
8. Kopecký Jan - Dresler Pavel (Škoda Fabia R5) +12:58.1


Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .395
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46