Opel Adam - Kreiraj Adama u svom stilu
Početna
Vesti
Test
Saveti
Predstavljamo
Kamioni
Forum
Sport
Formula 1
WRC
Domaći reli
Kružne trke
Brdske trke
Galerije
Posteri
Formula 1
WRC
Evropski reli
Domaći reli
Kružne i brdske
Sajam
Auto show
Auto oglasi
Novi automobili
Intervju
Vaše fotografije
Marketing
Linkovi
RSS WRC
Kontakt
 
Ford Fiesta - Grand Motors
 
 
 
ma nemoj
 
Rallye Monte Carlo 2017
 
 
Automobili
 
www.automagazin.rs
 
Poredak - WRC Vozači
1.S. Ogier195
2.A. Mikkelsen127
3.T. Neuville112
4.H. Paddon102
5.J.M. Latvala101
6.D. Sordo92
7.M. Ostberg80
8.K. Meeke54
 
Auto magazin

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 5. dan (aktuelizovano u 21:06)06.01.2017

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 5. dan (aktuelizovano u 21:06)

Dok ovo pišem 5. etapa se već na veliko vozi. Jučer sam najavljivao kako će danas svi voziti na maksimumu, jer su zaostaci tako maleni da se mogu istopiti u trenu. Promjene u poretku kakvima smo jučer svjedočili moguće je da će se danas ponoviti...


Brzinac je dugačak 447 km ima dvije pješćane dionice koje svima mogu zagorčati život. Pobjednika etape će biti teško predvidjeti sve do samog cilja. Druga pješćana dionica je na samom cilju brzinca i ukopavanja se mogu desiti neposredno prije cilja, a to znači gubitak vremena od najmanje nekoliko minuta. Biti će interesantno kao uostalom svakim dan do sada pratiti razvoj situacije po vremenskim kontrolama. današnji brzinac je također podijeljen na dva mjerna sektora. Ne znam iz kojeg razloga su i danas podijelili brzinac ali to je manje bitno. Cilj prvog mjernog sektora će mi dati vremena da proanaliziram događanja na brzincu.


Vodeči su već stigli do treće vremenske kontrole i ono što sam jučer komentirao za Loeba da ga samo pobjeda interesira i da će se danas jako agresivno voziti trenutna situacija na brzincu potvrđuje. Na WP broj 3 u vodstvu je Loeb slijedi ga Roma +6'21", Peterhansel +7'30" i četveroplasirani Despres već kasni velikih 16 minuta. Zaostaci su dosta veliki ali to u ovoj fazi brzinca ništa ne znači. Odveženo je tek trećina od 447km i svašta se može događati u preostalih 300km. Loeb će sigurno forsirati što otvara mogučnost pogreške, takva je sudbina puno izglednija kad se vozite beskompromisno na 100% svojih mogućnosti. Svi će oni dobivati informacije uz stazu od članova svojih timova, i shodno tome prilagođavat svoju vožnju.


I danas će navigacija biti jako komplicirana, tako da nas ne bi trebalo iznenaditi, ako neko između dvije mjerne kontrole izgubi dosta vremena zbog lutanja. Do sada sam saznao da je u konkurenciji motora Bareda zalutao i izgubio preko pola sata što ga je sa onom jučerašnjom penaltizacijom od sat vremena izbacilo iz utrke za pobjedu. Očito je navigacija zakomplicirana do bola...--------------------------------------

 

Aktuelizovano u 20:20

 

Službena informacija kaže da je brzinac završio i već su objavljeni konačni rezultati. Izgleda da je došlo do otkazivanja drugog dijela brzinca jer po mom proračunu Loeb i društvo su se još uvijek trebali voziti i biti na oko 80km do cilja. Današnji brzinac je trebao imati 447km a Loebovo vrijema kao pobjednika je 2h24'03". Što nas jednostavnom matematikom dovodi do prosječne brzine od  približno 200km/h. To na ovakvom terenu nije moguće, možda s helikopterom ili manjim avionom tipa Cesna, ali Loeb sigurno nije mogao napraviti takvu prosječnu brzinu. Osim njega, tu su Roma na drugom mjestu sa 44 sekunde zaostatka i Peterhansel +1'31", despres kao četvrti danas kasni 10'33" što znači da ga je Roma u generalci praktički sustigao.

 
Nigdje nema nikakve obavjesti o otkazivanju dijela brzinca, i dalje stoji 447km a ja sam ili glup ili slabo informiran. Morat ću još malo istražiti što se to danas dešavalo u 5. etapi. Bez obzira na kilometražu brzinca i okolnosti koje su dovele do ove konfuzije, Hirvonen i De Villiers su zalutali ko Crvenkapica, jedino što se ovdje ne radi o šumi nego pustinji. Finac i dijamantni dečko su u igri izgubljen pa nađen skupili ogroman zaostatak 29 minuta za de Villiersa i 42. minute za Hirvonena. Što se tiče borbe za prvo mjesto za njih je to sada pusta utopija. Od ostatka svijeta preostao je samo Roma u borbi za pobjedu. Okružen ćoporom francuskih propetih lavića. već poznatom trojcu Loeb, Peterhansel i Despres sad se pridružio i četvrti mušketir , to je Dumas. Do sada ga nisam spominjao jer ničim nije skretao pažnju na sebe. On je u timu Peugeot bio peta karika koja je vjerojatno neka brza prateća ekipa ako se neko od peugeotovih zvijezda nađe u problemima. Danas je Dumas vozio jako dobro i završio je kao peti samo 11 minuta iza Loeba.
 
Generalni poredak sada izgleda ovako: Peterhansel vodi +1'09" Loeb, +4'54" Despres, +5'35" Roma, a Hirvonen kasni kao peti pune 42. minute. Pobjednička statua Dakra ove godine teško da će završiti u Helsinkiu.
     
Sad idem još malo istražiti što se točno dešavalo u 5. etapi i da vidim ako mi je i što je to promaklo...  
 
 
-------------------------------------------
 
Aktuelizovano u 21:06
 
 

Tu je i video razbijanja - veliki Carlos je uz osmjeh, iz kojeg se isčitavaju sav jad i tuga zbog odustajanja, rekao da je došao prebrzo u krivinu i da je to rezultiralo izlijetanjem i jakim razbijanjem.


 

 
---------------------------------------
 
Aktuelizovano u 01:39
  

Odgledao sam ovu patetićnu reportažu koju nam svaki dan serviraju siročići iz Eurosporta. Mislio sam da su s prekjučerašnjom etapom i onom jadnom reportažom dodirnuli dno dna, ali ne, ne daju se smesti. Kao da žele svima dokazati da mogu biti još lošiju i još dublje potonuti. Njihov moto je ne možete nas toliko jako izvrijeđati koliko mi možemo biti loši, uvijek smo gori i od najgorih uvreda.

 

Na žalost nije samo Eurosport loša karika na Dakru, ima tu još smeća, recimo on line praćenje i vijesti uživo su žešća katastrofa. Stvarno iz dana u dan pokušavam biti aktualan i dopremit vam najnovije i najbitnije informacije u što kraćem vremenu. Ali vjerujte mi da sam nemoćan. Ove karikature iz A.S.O.-a kao da se trude iznervirati sve oko sebe, podsjećaju me na pakosnu djecu i tako se ponašaju. Ukratko, zadnja dva dana uspijevam izvući vremena po mjernim točkama jer sam otkrio jedan dobar portal koji to jako dobro prati i radi. Taj portal je u Holandiji i mogu reći da su me spasili.


Na službenoj stranici Dakra ništa ne funkcionira, objavljuju krive informacije koje niko ne ispravlja, bave se trivijalnostima a važne informacije ne objavljuju. Recimo danas nigdje nisu objavili da je brzinac skračen za drugu dionicu, cca 200km. I da se to moralo napraviti zbog velike kiše i nevremena od kojeg su nabujali potoci i rijeke pa teren postao neprohodan.

 

Jučer su objavili da je Al Rajhi odustao a danas ga vidim u rezultatima, čovjek uredno vozi. Motoristu ju u tom nevremenu udario grom i ostao je živ, samo zato što mu noge nisu bile na zemlji. Ta informacija nigdje nije objavljena a čovjek je nakon udara groma sam došao do cilja i tek je onda hospitaliziran. Mislim, fantastične se stvari događaju svaki dan a informiranje na službenoj stranici izostaje.


Da ovaj treći dio komentara današnje etape ne protekne samo u vrijeđanju i kritiziranju A.S.O.-a i tv produkcije vraćam se na rezultate. Generalni poredak sam već napisao ali sam malo govorio o događanjima tokom brzinca. Loeb je napao od starta i sve je izgledalo onak kako sam predviđao još jučer. Svi su bili raspoloženi za borbu Hirvonen, Peterhansel, Despres, Roma. Teren nije bio zahtjevan kao jučer ali je navigacija bila jako komplicirana. Svi su se gubili osim Peterhansela i Rome. U jednom trenutku se i Loeb izgubio ali se brzo vratio na kurs tako da je izgubio samo 6 minuta. Siroti Hirvonen je završio 4km izvan trase i trebalo mu je više od 40 minuta da se pribere i vrati u utrku. Despres je u svojem lutanju izgubio preko 15 minuta, De Villiers pola sata. Šteta što je brzinac prekinut jer da se vozio i drugi dio brzinca puno toga je danas moglo biti riješeno. Ovako sada u borbi za postolje imamo samo 4 realna kandidata i s obzirom na male zaostatke i razlike među njima. Trka će sutra biti kao prvi dan. Biti će interesantno pratiti taj četveroboj. Tri Peugeota protiv jedne Toyote. Roma je ostao usamljeni vitez u obrani časti ostatka svijeta u borbi sa francuskom "pošasti".

Do sutra, nježno vas grli medena lica i pozdrav šalje lisica Mica. Citat iz Ježeve kučice, obožavam ju, znam ju na pamet.

 

Dražen Ćurić

Komentari (11)

Facebookdel.icio.usStumbleUponDiggGoogle+Twitter
Gravatar
mare
Al kako je covek nahvalio Toyotu posle prvog dana i 40km trke... Sad okrete pricu skroz
6th January 2017 10:02pm
Gravatar
Dražen Ćurić
Ne vidim gdje sam okrenuo priču!?!? Toyota je ove godine najkonkurentniji bolid to i dalje tvrdim. To što je samo Roma ostao u kombinaciji za pobjedu je posljedica vozačkih grešaka. Al Attiyah se razbio jer nije uočio ogroman kamen u rupi kroz koju je prolazio, pa je odvalio kotač i sa njim čitav zadnji kraj. De Villiers ide iz greške u grešku, jučer pola sata zaostatka zbog gubljenja. To nema nikakve veze s autom.
7th January 2017 9:11am
Gravatar
mare
Neosporno je da je masina Toyotina broj 1. Ali se na osnovu prvog dana vec postavila kao glavni favorit... Mislim da je ipak MISTER DAKAR broj jedan u ovoj trci..... Pozdrav i Hristos se rodi..
7th January 2017 9:30am
Gravatar
Dražen Ćurić
Vaistinu se rodi... Tko će pobjediti od vodeće četvorke sad je nemoguće predvidjeti. Svi imaju podjednake šanse, mislim da su Loeb i Roma brži od Peterhansela ali ovaj ima ogromno iskustvo i najboljeg suvozača na svijetu, Despresu dajem najmanje šanse.Sad kad više nema Al Attiyaha biti će im biti puno lakše voziti, po meni je on bio favorit broj jedan.
7th January 2017 9:43am
Gravatar
mare
Kako ce se snaci Loeb u pescanim dinama i dubokom pesku!! Nisam siguran, on je brz u brzincima koji podsecaju na WRC..
7th January 2017 10:12am
Gravatar
Dražen Ćurić
Loeb ne bi trebao umati problema s dinama i pijeskom, njemu tj. njegovom suvozaču će biti veći problem navigacija. Jučer su se izgubili ali su brzo uvidjeli grešku pa su izgubili samo 6 minuta. Hirvonen se isto izgubio ali se nakon toga nije dobro snašao pa je lutao puna 4km udaljen od koridora utrke. I gubitak od 42. minute ga je izbacio iz borbe za pobjedu. Kad dođe do gubljenja tu iskustvo najviše dolazi do izražaja i tu su stari vukovi Dakra u prednosti. Bivše WRC zvijezde imaju Pročitajte više
7th January 2017 1:32pm
Gravatar
relifan
Znači ne verujem kako se Sajnc razbio! Ovo je veoma čudno jer ako malo bolje pogledate snimak videćete da njegov pežo nije izleteo sa puta i isprevrtao se. On se bre prevrnuo već na putu i imao je dva-tri salta na stazi i posle izleteo niz liticu. Ovo je veoma čudno. Dražene, zašto se Sajncov auto prevrnuo? Da li je ono greška vozača ili se možda nešto desilo sa autom?
6th January 2017 9:10pm
Gravatar
hemi
Da deluje kao da je nešto puklo na autu. Svaka čast za zapažanje
6th January 2017 9:12pm
Gravatar
Dražen Ćurić
Ralifane takva pitanja volim Hvala Radi se o čistoj vozačkoj greški. Sainz je prerano počeo siječi krivinu i prednjim desnim kotačem je uhvatio kosinu od stijene, to mu je katapultiralo prednju desnu stranu auta u zrak. Auto je već bio u driftu pa je otpor na zadnjem lijevom kotaču u tom trenutku bio ogroman i ta sila je lijevu stranu vukla prema dole a desnu stranu automobila koja je u tom trenutku rasterećana prema gore. Te dvije suprotne sile uz pomoć ovog katapultiranja su razlog Pročitajte više
7th January 2017 9:32am
Gravatar
gregor
Dakar kao da je ušao u mirniju fazu. Sada svi dobro voze ali narednih dana stiže umor i može biti grešaka. Sve pohvale za Draženove komentare.
6th January 2017 8:44pm
Gravatar
gagi
Srećan Badnji dan svima koji sutra slave Božić! Već sam napisao da je angažovanje Dražena definitivno promenilo način pračenja relija Dakar u Srbiji pa ako hoćete i postavilo standarde izveštavanja. Komentari su šaljivi ali i profi u isto vreme... to nije lako Grin pozdrav za ekipu Automagazin portala
6th January 2017 9:03pm

Dodajte komentar

* Potrebne informacije
(neće biti objavljeno)
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
Suprotna reč od veliko?
 
Unesite odgovor:
 
 
 

Rallye Monte Carlo 2017 počeo loše i dobro za Hyundai (VIDEO) 20.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 počeo loše i dobro za Hyundai (VIDEO)

Rallye Monte Carlo je počeo u prepoznatljivom stilu. Na samom početku, prvi brzinski ispit je prekinut, posle greške Haydena Paddona, koji je svoj Hyundai i20 WRC prevrnuo na bok. Posle dva brzinska isputa, vođstvu je njegov timski kolega, Thierry Neuville...

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017 - prvi video snimci 19.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 - prvi video snimci

Rallye Monte Carlo 2017 je počeo današnjim shakedown-om u blizini Gapa. Takmičarski deo relija počinje večeras u 20:14, kada će najbolji reli vozači na svetu odmeriti snage na brzinskom ispitu dužine 21.25 km. Do tada uživajmo u video snimcima sa današnjeg shake-a...

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017, shakedown - prve naše fotografije 18.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017, shakedown - prve naše fotografije

Nova era u FIA Svetskom reli šampionatu je počela. Današnjim probnim vožnjama počeo je reli Monte Carlo 2017, kojim se otvara nova WRC sezona u kojoj učestvuju automobili nove specifikacije. Imamo izveštača sa lica mesta, a ovo su naši prvi foto utisci...

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017 - špijuni 18.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 - špijuni

Uvodno takmičenje FIA Svetskog reli šampionata 2017, Rallye Monte Carlo, počinje u četvrtak. Posade su već na brzinskim ispitima i upoznaju se sa stazom. Jedno od najvažnijih pitanja, pred svaki reli Monte Carlo, jesu "špijunske posade"...

Detaljnije...
 

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, završni čin 15.01.2017

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, završni čin

Jučer smo svjedočili zadnjem natjecateljskom danu. 12. etapa sa svojim 64 km dugačkim brzincem nije donijela ništa dramatično. Možda trebam spomenuti Španjolca Gerard Farresa i Francuza Van Beverena, momci su jučer imali identično vrijeme, što je kod motociklista prava rijetkost...

Detaljnije...
 

Dakar 2017: 1-2-3 pobeda za Peugeot 3008 DKR, Peterhansel rekorder! 15.01.2017

Dakar 2017: 1-2-3 pobeda za Peugeot 3008 DKR, Peterhansel rekorder!

Dakar 2017 je iza nas, a najviše razloga za slavlje ima Peugeot, koji je zabeležio trostruku pobedu. Prvi na cilj stigao je Mr. Dakar - Stephane Peterhansel, koji je došao do rekordne 13 pobede na ovom prestižnom takmičenju (šest je postigao na dva, asedam pobeda na četiri točka)...

Detaljnije...
 

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 12. etapa (aktuelizovani u 21:53) 14.01.2017

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 12. etapa (aktuelizovani u 21:53)

Kad pokušavam predvidjeti što će se desavati na Dakru slijedeći dan, vodim se logikom, uzimam jako puno parametara i koristim sve svoje iskustvo, ne bi li moje predviđanje bilo što bliže onom što će se desiti. Međutim, svaki puta nanovo se uvjerim koliko su teška i nepredvidljiva dakarska događanja...

Detaljnije...
 

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 11. dan (aktuelizovano u 23:40) 13.01.2017

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 11. dan (aktuelizovano u 23:40)

10. etapa koja je jučer vožena donijela nam je pravu sportsku dramu. Neki bi jučerasnji dan najradije zaboravili. Tu prvrnstveno mislim na Hirvonena koji je zalutao i izgubio nekoliko sati...

Detaljnije...
 

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 10. dan (aktuelizovano u 0:20) 12.01.2017

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 10. dan (aktuelizovano u 0:20)

Deseta etapa je počela bombastično. Peterhansel je jurnuo od starta, ispucavši se iz "startnog bloka" poput Usain Bolta krenuo je u bez kompromisnu jurnjavu i otvoreni napad na Loeba. Tom hrabrom i riskantnom vožnjom je postigao cilj...

Detaljnije...
 
12 3 4 5 6 7 8 . . . 362
 
BMW i Inside Future Concept (2017)
 
 
 
Opel Sajam BG Car Show 2016
 
Pirelli World Rallying
 
 
Super Test
 
Poredak - Reli Šampionat Srbije
1.Vladan Petrović0
2.Mile Cvjetičanin0
3.Vladimir Mirčić0
4.Branko Dukić0
5.Boris Đorđević0
6.Todor Stamenković0
7.Gianluca Rocco0
8.Petar Matović0
 
 
F1 bolid Ferrari 2014
Koju oznaku biste dali novom Ferrari bolidu za sezonu 2014?
F14 T
F14 Maranello
F14 Scuderia
F166 Turbo
F616