AutoMAGAZIN - Sport

ma nemoj
Rally Poland 2017
Aladin logo
www.automagazin.rs
Poredak - WRC Vozači
1.S. Ogier160
2.T. Neuville149
3.J.M. Latvala112
4.O. Tanak108
5.D. Sordo82
6.E. Evans57
7.H. Paddon51
8.C. Breen43

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, dan do starta

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, dan do starta

Manje od jednog dana nas dijeli od starta 39. izdanja najteže i najzahtjevnije rally utrke na svijetu legendarnog DAKRA. Motori, quadovi, kamioni i automobili, njih nekoliko stotina..

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, dan do starta

...u popodnevnim satima po našem vremenu, "zaurlati" i sa startne rampe u glavnom gradu Paragvaja Asuncion-u jurnuti, u skorom 9000km dugu avanturu.

 

Bespuća Južne Amerike će 8 godinu zaredom biti probuđena iz svog stoljetnog mira. Sraz ljudi i tehnike sa nedirnutom divljinom i surovom prirodom su milenijska potreba čovjeka da se dokazuje da je moćniji od svega što mu se isprijeći ili nađe na putu. Bahato je i pogrešno vjerovati da smo moćniji od prirode. Da moćniji smo dok je ona pitoma i dobrohotna ali kad "pokaže zube" onda uviđamo koliko smo nemoćni i beznačajni.


Na Dakru su u zadnjih nekoliko godina etape bile mijenjane ili otkazivane jer se priroda malo "nakostrušila" i odlučila pokazati tko je zapravo istinski vladar na planeti. Da li će i ove godine biti tako?, to nitko sa sigurnošću nije u stanju predvidjeti. Ande su ogroman planinski masiv a Bolivija je naročito njezini viši dijelovi sklona ekstremnim promjenama vremena. Ustvari čim ste na Andama ili u njihovoj blizini morate biti svijesni svoje beznačajnosti i nemoći ako priroda podivlja. Tamo prirodu treba respektirati jer se u trenu možete naći u pogibeljnoj situaciji. Nađete li se u kakvoj nevolji vjerojatno ćete biti prepušteni sami sebi, ako vam mobitel uopće bude imao signala, zaboravite opciju da će po vas doći hitna pomoć ili gorska služba spašavanja u nekom razumnom roku. Jednostavno u tako velikim prostranstvima nema mogućnosti da se uvijek neko brine za nesretnike koji se nađu u nevolji.


Ekstremne promjene, gdje se vrući tropski dan pretvara u svega sat vremena u sniježnu oluju tamo su realnost. Prisjećam se 2012g. cilj etape je bio u Chilechitu a bivak je bio na starom vojnom aerodromu. Bilo je pakleno vruće 47 stupnjeva a na aerodromskoj pisti izmjereno je nevjerojatnih 63 celzijusa. Prateće ekipe su počele podizati šatore tek u sumrak kad se aerodrom našao u sijeni. Slijedeći dan se išlo u Fiambalu koja se nalazi u podnožju Anda, tokom noći se digla oluja, temperatura je pala na -5 a zbog metar i pol snijega brzinac je morao biti otkazan. Tenkovi su probili put preko prijevoja da bi se prešlo u Čile. To je jedan od primjera a bilo ih je više od kada se Dakar vozi u Južnoj Americi.

 

S obzirom da tehnički pregled još uvijek traje ne znam točan broj onih koji će sutra preći startnu rampu. Nadam se da neće biti još "skraćivanja" startne liste. Paragvaj je po prvi put ugostio Dakar i bilo bi šteta da izostane taj ogroman šou kakav prati start utrke.

 

Kako god, ovaj Dakar će biti drugačiji od bilo kojeg do sada, biti će manje pjeska nego inače, više rally puteva, nadmorska visina i broj dana koje će provesti na njoj je neusporedivo duži od svih dosadašnjih izdanja utrke. Navigacija će biti kompliciranija nego ikada. Niske temperature i Dakar u principu ne idu u istu rečenicu, ali ove godine bi moglo biti hladnjikavo u bolivijskom dijelu utrke. Bude li oblačno ili padne kiša temperature na tolikoj visini padaju na nulu u trenu. U takvim uvjetima voziti se 800 i više kilometara dnevno neće biti nimalo ugodno našem Gaboru i ostatku društva na dva kotača i na quadovima.


Bude li kiše, mogla bi se ponoviti 2015g. kad se Salar de Uyuni, najveća slana površina na svijetu, pretvorila u slano jezero i desetkovala sirote motoriste. Koji su se gasili u ledenoj (temperatura je taj dan bila svega 3 stupnja) slanoj vodi kao muhe kad ih pošpricate sredstvom protiv insekata. Ovaj video će vam djelomice dočarati kroz što su natjecatelji prošli taj dan. Inače Pablo Morales predsjednik Bolivije osobno je dao znak za start te etape, to samo dokazuje koliki je značaj Dakra u Južnoj Americi.To i još mnogo drugih izazova bi se moglo ispriječiti natjecateljima i utrku koja je već sama po sebi ekstremno teška moglo bi učiniti još težom. Uglavnom jedno je sigurno da ništa nije sigurno i ništa se sa sigurnošću ne može predvidjeti. Kako mi kaže Tomo moj insajder, u Paragvaju se izmjenjuju tropski pljuskovi i sunce, temperatura je preko 40 stupnjeva, ogromna je vlaga a trasa sutrašnjeg brzinca od svega 39km je pretvorena već sada u blatnu kaljužu. Moglo bi biti interesantno.

 

Ovdje imate oficijalni teaser koji predstavlja ovogodišnji Dakar:


www.dakar.com

 

Dražen Ćurić

Rally Poland 2017 - Thierry Neuville pobednik

Rally Poland 2017 - Thierry Neuville pobednik

Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) pobednik je relija Poljska 2017, što je treći trijumf vozača Hyundaija u aktuelnoj sezoni. Pobedom u Poljskoj, Belgijanac se približio na 11 bodova razlike vodećem u šampionatu, Sebastienu Ogieru...

Rally Poland 2017 - Fantastična borba za prvo mesto

Rally Poland 2017 - Fantastična borba za prvo mesto

Četrnaest brzinskih ispita relija Poljska 2017 je iza nas. U vođstvu je posada Thierry Neuville i Nicolas Gilsoul u automobilu Hyundai i20 WRC, a samo 1,3 sekunde iza njih nalazi se posada Ott Tänak i Martin Järveoja u Ford Fiesti RS WRC...

Rally Poland 2017 - Shakedown

Rally Poland 2017 - Shakedown

Organizatori Rally Poland ove godine su promenili trasu shakedown-a, ali za posade je to ipak poznat deo staze od prošle godine. Najbrži je bio Thierry Neuville u automobilu Hyundai i20 WRC...

Rally Italia Sardegna 2017 - fotografije

Rally Italia Sardegna 2017 - fotografije

Rally Italia Sardegna 2017 ulazi u finalni dan. Posle 15 brzinskih ispita, u vođstvu je Ott Tanak u Ford Fieti RS WRC, sa 24,3 sekunde prednosti ispred Jari-Matti Latvale (Toyota Yaris WRC). Predstavljamo vam atraktivne fotografije iz Italije...

123456. . .367
Volkswagen Arteon 2017
Slika nedelje
Poredak - Reli Šampionat Srbije
1.Vladan Petrović0
2.Mile Cvjetičanin0
3.Vladimir Mirčić0
4.Branko Dukić0
5.Boris Đorđević0
6.Todor Stamenković0
7.Gianluca Rocco0
8.Petar Matović0