AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rallye Monte Carlo 2015 - Volkswagen, Volkswagen i Volkswagen!

Rallye Monte Carlo 2015 - Volkswagen, Volkswagen i Volkswagen!

Volkswagen Motorsport održao je još jednu lekciju iz reli sporta, zabeleživši trostruku pobedu na reliju Monte Carlo 2015. Sebastien Ogier odbranio je prošlogodišnju pobedu, ispred svojih timskih kolega, Jari-Matti Latvale i Andreasa Mikkelsena...

Rallye Monte Carlo 2015 - Volkswagen, Volkswagen i Volkswagen!

Majka Sebastiena Ogiera (VW Polo R WRC), prva je čestitala sinu pobedu na ovom prestižnom i teškom takmičenju. Postala je tradicija, da majka Chantal prati Ogiera na takmičenjima Svetskog reli šampionata.

 

Pogledajte fotografije: Rallye Monte Carlo 2015.

 

Prvi današnji "brzinac" (SS13 Col Saint Jean – Saint Laurent - 10.16 km) obeležila je sjajna vožnja vozača Citroëna, Krisa Meeka i Sebastiena Loeba. Staza je bila skoro kompletno suva, tako da su i ovde razlike između takmičara minimalne. Za uzbuđenje se postarao Ott Tanak, koji je napravio grešku u jednoj krivini prekrivenoj ledom, ali bez većih problema je stigao do cilja. U TOP 10 posle ovog brzinskog ispita nije bilo promena.

Rallye Monte Carlo 2015 - Volkswagen, Volkswagen i Volkswagen!

Jari-Matti Latvala (VW Polo R WRC), pre početka sezone izjavio je da želi šampionsku titulu još ove godine. Drugo mesto u Monte Carlu nije loš početak u ostvarenju ovog cilja. Nadamo se, da će u Švedskoj biti bolji.

 

Bez legendarnog Col de Turinija, reli Monte Carlo ne bi bio isti. Ovoga puta, brzinski ispit - La Bollène Vésubie – Sospel - 31.66 km, vožen je obrnutom smeru u odnosu na prethodna izdanja i održan je u dnevnim uslovima, za raliku od prethodnih godina, kada je bio u programu u večernjim satima. Zanimljivo, danas na ovom slavnom brzinskom ispitu nije bilo puno snega i leda. Poput tajfuna, Loeb je danas protutnjao ovim slavnim putem i u generalnom plasmanu "preskočio" Martina Prokopa na osmoj poziciji. Ostali vozači su bili dodatno oprezni, jer su "čuvali" pneumarike za Power Stage i eventualno osvajanje bonus bodova. Za podgrevanje atmosfere pobrinuo se Kubica. On je na Turiniju napravio šesto vreme vožnje, ali na samom cilju brzinskog ispita je izleteo sa staze, i udario u zid. Bio je to definitivni kraj "monaškog ruleta" za srčanog Poljaka.

Rallye Monte Carlo 2015 - Volkswagen, Volkswagen i Volkswagen!

Mads Ostberg (Citroën DS3 WRC) vozio je prošlogodišnju evoluciju automobila. To ga nije sprečilo da bude najbilje plasiran vozač francuskog tima, na četvrtoj poziciji.

 

Poslednji brzinski ispit nije doneo puno uzbuđenja. Kris Meeke, koji je iskusno sačuvao pneumatike za Power Stage, zabeležio je tri bonus boda, dva bonus boda osvojio je Sebastien Loeb, a jedan Jari-Matti Latvala.

Zvezda Volkswagena, Sebastoen Ogier, bio je četvri na finalnom "brzincu", ali to je sasvim dovoljno da aktuelni šampion pobedom započne novu sezonu, otvorivši pobednički šampanjac na podijimu zajedno sa svojim timskim kolegama, Jari-Matti Latvalom i Andreasom Mikkelsenom. Na četvrtom mestu reli završava Mads Ostberg. Paradoksalno, on je bio najbolje plasiran vozač Citroëna, a jedini je nastupio u prošlogodišnjoj specifikaciji automobila DS3 WRC. Iza njega su plasirani vozači tima Hyundai, a upravo na poslednjem brzinskom ispitu, Thierry Neuville je u plasmanu prestigao Dani Sorda. Sedmo mesto zabeležio je Elfyn Evans, ispred Sebastiena Loeba, koji se posle jučerašnjeg izletanja i udarca u zid, morao zadovoljiti osmim mestom. Deveto mesto osvaja sjajni Čeh Martin Prokop, koji je uspeo iza sebe da zadrži Krisa Meeka.

Rallye Monte Carlo 2015 - Volkswagen, Volkswagen i Volkswagen!

Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) je na poslednjem brzinskom ispitu uspeo da nadmaši svog timskog kolegu Dani Sorda na petoj poziciji. Na kraju relija, Belgijanac je imao prednost od samo 0,8 sekundi!

 

U konkurenciji WRC 2 slavio je 23-godišnji Stéphane Lefebvre u automobilu Citroën DS3 R5, ispred Craiga Breena u Peugeotu 208 T16 i Armina Kremera u Škodi Fabiji S2000. Do juče se odlično držao slovački takmičar, 22-godišnji Martin Koči (Ford Fiesta R5), koji je do 11. brzinskog ispita vodio borbu za vodeću poziciju, ali su ga problemi sa poluosovinom udaljili od dobrog rezultata, a današnje izletanje sa staze stavilo je tačku na njegov nastup. Koči je u Monte Carlu pokazao veliki vozački potencijal, što su primetitili i dobri poznavaoci reli sporta.

Rallye Monte Carlo 2015 - Volkswagen, Volkswagen i Volkswagen!

Elfyn Evans (Ford Fiesta RS WRC) morao se zadovoljiti sedmim mestom.


Rallye Monte Carlo 2015 - Cilj:

1. Ogier - Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 3:36:40,2
2. Latvala - Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +58,0
3. Mikkelsen - Floene (Volkswagen Polo R WRC) +2:12,3
4. Ostberg - Andersson (Citroën DS3 WRC) +2:43,6
5. Neuville - Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +3:12,1
6. Sordo - Martí (Hyundai i20 WRC) +3:12,9
7. Evans - Baritt (Ford Fiesta RS WRC) +5:23,7
8. Loeb - Elena (Citroën DS3 WRC) +8:34,7
9. Prokop - Tománek (Ford Fiesta RS WRC) +9:54,8
10. Meeke - Nagle (Citroën DS3 WRC) +10:55,6

Automagazin.rs

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024, četvrto takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata, uspešno je startovao. Četiri brzinska ispita su iza nas, vodeći takmičar je Thierry Neuville u automobilu Hyundai i20 N Rally1...

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .395
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46