AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rallye Monte Carlo 2015: Ogier na čelu, Kubica, Meeke i Loeb out!

Rallye Monte Carlo 2015: Ogier na čelu, Kubica, Meeke i Loeb out!

Rallye Monte Carlo meša karte i još jednom pokazuje svoju "ćud" - ovde ne pobeđuje onaj ko je najbrži, nego onaj ko najmanje greši. Danas je Kubica osvojio najveći broj "brzinaca", ali je zbog Loebove greške, vođstvo preuzeo aktuelni šampion Sebastien Ogier...

Rallye Monte Carlo 2015: Ogier na čelu, Kubica, Meeke i Loeb out!

I pored jedne greške, Jari-Matti Latvala (VW Polo R WRC) uspeo je da sačuva "hladnu glavu" i stigne do drugog mesta u plasmanu.

 

Pogledajte fotografije: Rallye Monte Carlo 2015.

 

Sebastien Loeb je na najbolji mogući način započeo dan. Na trećem brzinskom ispitu (La Salle en Beaumont – Corps - 15.84 km) bilo je mnogo "crnog leda" i magle, tako da su vozači morali da ulože dodatnu energiju kako bi uspešno stigli do cilja. Loeb se najbolje snašao, povećavši svoju prednost ispred Ogiera za 15 sekundi. Latvala je na ovom brzinskom ispitu kasnio za Loebom čak 42,7 s, što je rezultiralo padom u generalnom plasmanu na 5. poziciju, iza vozača Forda, Tanaka i Evansa. Robert Kubica, koji je danas startovao po Rally2 pravilu, zabeležio je tek 10. vreme vožnje. Poljak je izjavio da su uslovi bili veoma teški, sa puno leda i magle.

Međutim, već na sledećem brzinskom ispitu (Aspres-les-Corps – Chauffayer - 25.81 km), Kubica je pokazao svoj pravi vozački potencijal. Poljak je bio najbrži, ispred Ogiera (+3s), Latvale (+5,3s), Loeba (+7s). Treće vreme Latvale na ovom brzinskom ispitu, obezbedilo mu je povratak na treće mesto u generalnom plasmanu, što može da ukaže da je i ovoga puta postojala razlika u izboru pneumatika između njega i vozača Forda.

Rallye Monte Carlo 2015: Ogier na čelu, Kubica, Meeke i Loeb out!

Andreas Mikkelsen (VW Polo R WRC) trenutno je na trećoj poziciji, ali za vrat mu duva talentovani Ott Tanak u Fordu.

 

Poslednji brzinski ispit pred odlazak u servis, ponovo je osvojio Robert Kubica, koji i ove godine pokazuje da mu "brzinci"u Monte Carlu odgovaraju (prošle godine, ovde je osvojio 2 brzinska ispita). Ogier je zabeležio drugo vreme vožnje, smanjivši prednost Loeba u generalnom plasmanu na samo 3 sekunde. Ako se pitate zašto razlika između dva Sebastiena na ovom brzinskom ispitu bila 21 sekunda, odgovor nam je možda dao upravo aktuelni svetski šampion. "Trudili smo se da sečemo krivine na nekoliko mesta, i izbacimo sneg na stazu i tako usporimo vozače iza nas." - rekao je Ogier i ostao živ. Da li je potreban komentar? Latvala je na BI5 zabeležio treće vreme i tako učvrstio treću poziciju u plasmanu, ispred odlično raspoloženih vozača u Ford Fiesti RS WRC, Ott Tanakom i Elfynom Evansom.

Rallye Monte Carlo 2015: Ogier na čelu, Kubica, Meeke i Loeb out!

Ott Tanak (Ford Fiesta RS WRC) danas je bio odlično raspoložen. Pozicija samo korak do podijuma sigurno podiže apetit, ali ispred njega su veoma kvalitetni vozači u fabričkom timu.

 

U poslepodnevnu sekciju, Loeb i Ogier su ušli u različitoj "obući". Dok je fabrički vozač Volkswagena vozio na četiri pneumatika sa "spajkovima" i dva "slika" u rezervi, legenda Citroëna je izabrala četiri pneumatika za sneg, bez "spajkova" i dva "slika" u rezervi. Šta mislite, ko je imao bolji izbor? Na uvodnom "brzincu" (La Salle en Beaumont – Corps - 15.84 km) najbrži je bio Loeb, koji je većim delom staze imao prednost, ali je u poslednjoj sekciji bio sporiji, jer je bilo leda na stazi, a on nije imao pneumatike sa "spajkovima". Tako je Loeb povećao prednost za samo 3,6 sekundi,  drugo vreme na "brzincu" zabeležio je Jari-Matti Latvala,  treći je bio Ogier. Kris Meeke je zabeležio peto vreme vožnje, prestigavši u plasmanu Tanaka. 

Rallye Monte Carlo 2015: Ogier na čelu, Kubica, Meeke i Loeb out!

Citroën je danas imao debakl, jer su i Loeb i Meeke odustali. Čast francuske ekipe brani najbolje plasirani vozač tima, Mads Ostberg, koji se trenutno nalazi na 5. poziciji.

 

Velika promena dogodila se na 7. brzinskom ispitu (Aspres-les-Corps – Chauffayer - 25.81 km). Ponovo je najbrži bio Kubica, ali najvažnija promena se dogodila na vodećoj poziciji. Dvostruki svetski šampion bio je brži od Loeba za skoro 15 sekundi i tako preuzeo vodeće mesto u generalnom plasmanu. Loeb je ovo objasnio vozačkom greškom koju je napravio, tvrdeći da je izbor pneumatika bio dobar. Na ostalim pozicijama u TOP 10 plasmanu nije bilo promena.

Rallye Monte Carlo 2015: Ogier na čelu, Kubica, Meeke i Loeb out!

Elfyn Evans (Ford Fiesta RS WRC) u akciji.

 

Snažnim tempom, Ogier je nastavio i na poslednjem današnjem brzinskom ispitu (Les Costes – Saint-Julien en Champsaur - 25.40 km), ali najvažnija vest na stazi bila je izletanje Sebastiena Loeba. On je izleteo sa staze, udario u zid i oštetio zadnji levi točak svog automobila. Do cilja brzinskog ispita, došao je sa zaostatkom od 6 minuta, a njegovi snovi o pobedi istopili su se sa snegom pored staze. Na ovom brzincu, probleme su imali i drugi vozači. Kubica je oštetio svoj automobil pri visokoj brzini, a na stazu se vratio zahvaljujući dobro raspoloženim posmatračima pored staze. Zbog defekta je na ovom brzinskom ispitu odustao je još jedan vozač Citroëna, Kris Meeke.

Rallye Monte Carlo 2015: Ogier na čelu, Kubica, Meeke i Loeb out!

Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) danas nije imao najbolji izbor pneumatika. "Monte" ne prašta takvu "kocku", pa je sedmo mesto u generalnom plasmanu za mnoge očekivano.

 

Na čelu relija Monte Carlo 2015 je trojka Volkswagena, Ogier - Latvala - Mikkelsen, ispred Ott Tanaka (Ford), Madsa Ostberga (Citroën) i Elfyna Evansa (Ford). Vozači Hyundaija, Thierry Neuville i Dani Sordo, nalaze se na sedmoj i osmoj poziciji, a TOP 10 plasman zaokružuju Martin Prokop i Sebastien Loeb.

Rallye Monte Carlo 2015: Ogier na čelu, Kubica, Meeke i Loeb out!

Osmoplasirani Dani Sordo (Hyundai i20 WRC) danas je vozio na granici mogućnosti, ali najbolji rezultat bio mu je 4. mesto na sedmom brzinskom ispotu.


Rallye Monte Carlo 2015 - plasman posle 8. brzinskog ispita:

1. Ogier Sébastien – Ingrassia Julien (Volkswagen Polo R WRC) 1:52:07.4 sat
2. Latvala Jari-Matti – Anttila Miikka (Volkswagen Polo R WRC) +1:45.4 min
3. Mikkelsen Andreas – Floene Ola (Volkswagen Polo R WRC) +2:34.8
4. Tänak Ott – Mõlder Raigo Ford (Fiesta RS WRC) +2:44.4
5. Ostberg Mads – Andersson Jonas (Citroën DS3 WRC) +3:02.9
6. Evans Elfyn – Barritt Daniel    (Ford Fiesta RS WRC) +3:15.2
7. Neuville Thierry – Gilsoul Nicolas (Hyundai i20 WRC) +3:29.9
8. Sordo Dani - Marti Marc (Hyundai i20 WRC) +4:03.0
9. Prokop Martin - Tomanek Jan (Ford Fiesta RS WRC) +4:59.6
10. Loeb Sébastien – Elena Daniel (Citroën DS3 WRC) +6:08.7

Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .395
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46