AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2019 - Nasser Al-Attiyah kaparisao pobedu, konkurenti u problemima (FOTO)

Dakar 2019 - Nasser Al-Attiyah kaparisao pobedu, konkurenti u problemima (FOTO)

U komentaru jučerašnje etape sam najavio borbu za drugo i treće mesto na postolju. Tri kandidata su bila spremna dati svoj maksimum, ne bi li se dočepali barem te utešne podijumske pozicije i na taj način barem malo ublažili gorak ukus u ustima zbog dominacije neprikosnovenog Al Attiyaha.

Dakar 2019 - Nasser Al-Attiyah kaparisao pobedu, konkurenti u problemima (FOTO)

Stephane Peterhansel - X-Raid Mini JCW 

 

Roma, Loeb i Peterhansel s tim su poretkom krenuli u današnji brzinac. Svi su bili rešeni boriti se maksimalno za drugo i treće mesto ali ruku na srce njih interesuje samo pobeda pa će današnji dobar rezultat biti samo neka vrsta utehe zbog izgubljene pobede.


Al Attiyah je mogao izgubiti svoju lidersku poziciju samo u slučaju kvara automobila ili grube vozačke pogreške. Što je bilo malo verovatno jer je njegova prednost tolika da nije trebao forsirati. Ustvari team Toyota je jučer napravio sve što je trebalo da bi rizik i eventualnu mogućnost gubitka vodeće pozicije sveli na minimum. Danas se startalo potpuno drugačijim načinom od uobičajenog. Startala su po četiri automobila istovremeno po redoslijedu iz jučerašnje etape. Iz tog razloga je de Villiers jučer napadao kako bi završio u top 4 kako bi danas na startu bio uz Al Attiyaha. Zamišljeno ostvareno, jučer četvrti De Villiers je činio prvu četvorku uz Loeba, Al Attiyaha i Przygonskog koji su krenuli sa starta današnjeg 313km dugačkog brzinca. Druga startna četvorka su bili Roma, Al Rajhi, Prokop i Peterhansel. Očekivao sam da će Loeb biti najbrži a da će Peterhansel pokušati istisnuti Romu sa pobedničkog podijuma. Predviđanje se delomično ostvarilo, Loeb je poveo a onda šokantna vest!!!: na 26km od starta Peterhansel odustaje zbog povrede leđa ali ne svojih nego Davida Castere njegovog suvozača. Očito u želji da se dočepa barem treće pozicije na postolju Mr. Dakar je malo previše forsirao. Tako smo ostali bez Peterhansela što je Romi povećalo šanse da ipak završi kao treći. Očekivao sam da će Loeb biti puno brži od Rome i tako je bilo. Kako su se nizale vremenske kontrole tako je Loeb povećavao svoju prednost i jurio prema 5. etapnoj pobedi na ovogodišnjem Dakru. Na petoj kontroli vremena i zadnjoj prije cilja Loeb je imao prednost ispred drugoplasiranog Despresa i trećeplasiranog Al Attiyaha preko devet minuta. A onda počinje neočekivani rasplet kao u filmovima kada režiser pokušava čudnim zapletima povečati napetost pri kraju filma...

Dakar 2019 - Nasser Al-Attiyah kaparisao pobedu, konkurenti u problemima (FOTO)

Sebastien Loeb - Peugeot 3008 (PH Sport)

 

Loebu se kvari auto, problem s transmisijom, prvo gubi 20 minuta. Uspeva se pokrenuti ali ponovo staje na 276. kilometru od 313 i do cilja zaostaje više od sat i petnaest minuta. Gubi drugo mesto koje je izvanrednom vožnjom do ovog incidenta čvrsto držao u ruci. Uprkos ogromnom zaostatku uspeva sačuvati treću poziciju. Despres također upada u probleme na 288. kilometru i okreće auto na krov, uspeva nastaviti ali gubi poziciju u odnosu na Przygonskog i trenutno je 5. u generalnom poretku. Jakub Przygonski koristi grešku Despresa i preskače ga u generalnom poretku.


Ono po ćemu ćemo pamtiti ovaj Dakar su ne uobičajeno veliki broj teških povređivanja kičme. Počelo je već prvi dan sa Tomislavom Glavićem kojem su napukla četiri lumbalna pršljena. Slijedi druga etapa i Terranova odustaje također zbog povrede leđa. Danas David Castera suvozač od Peterhansela nakon žestokog doskoka sa jedne dine nije u stanju zbog povrede kičme izači iz auta nego ga izvlače zajedno sa sedštem i potpuno imobiliziranog helikopterom prebacuju u bolnicu.


Na rubu suza Peterhansel objašnjava da je nesretni Castera u trenutku udara gledao u navigacijske uređaje pa se nije stigao pripremiti za žestoki sraz sa tlom. Nakon jučerašnje etape četrnaesto plasirani Phillipe Gache i Stepfane Prevot nakon leta sa dine, brutalno udaraju prednjim delom automobila o pesak, obojica u potpunoj imobilizaciji bivaju prebačeni helikopterom u bolnicu. Niti jedan nije bio u stanju sam izači iz auta nego su također izvađeni sa sedištima. Nadam se da nitko od spomenutih neće završiti u invalidskim kolicima.


Hvala Bogu ove godine niko od takmičara nije poginuo ili umro za vreme utrke. Dešavalo se da takmičari umru od srčanog udara kao posledica velikih napora, dehidracije i visoke temperature. U ovoj predzadnjoj etapi ružna strana Dakra pokazala je koliko može biti surova. Nadam se da će na tome završiti i da se u zadnjem danu utrke nitko neće unesrećiti.

Što se tiče generalnog poretka nakon 9. etape manje više sve je jasno, Al Attiyaha može zaustaviti samo kvar na putu prema trećoj pobedi. Drugoplasirani Roma ima sigurnu prednost od sat i jedanaest minuta ispred Loeba iza kojeg simpatični i brzi Poljak Przygonski zaostaje 32 minute. Nakon današnjeg prevrtanja Despres je pao na petu poziciju i zaostaje za Poljakom preko 21 minutu. Svi su sigurni na trenutnim pozicijama jer sutrašnjih 112 kilometara brzinskog ispita je prekratko da bi neko mogao vozački nadoknaditi zaostatak. Eventualni pehovi ili kvarovi mogli bi promeniti trenutni poredak.


U konkurenciji motocikala situacija je potpuno drugačija i sutra će biti dan D za Quintanillu koji će pokušati sve ne bi li uspeo nadoknaditi minutu i dve sekunde zaostatka za vodećim Australcem Toby Price-om. Biti će to žestoki sraz dvojice motociklista ekstremno brzih i sklonih riziku. Iskidat će se oni međusobno do kosti a mogućnost pada i povređivanja u njihovom slučaju će sutra biti lako verovatna. Treba napomenuti da Toby Price čitavo vreme vozi s jakim bolovima jer je malo pred start Dakra na treningu povredio zglob desne ruke. Čak je i njegov start došao u pitanje međutim hrabri Ausie je stisnuo zube i odlučio startati.Dok će njih dvojica jedan drugoga terati na rub mogućega, treće plasirani i branitelj prošlogodišnjeg naslova Mathias Walkner, mogao bi profitirati ako neko od ove dvojice samuraja pogreši i "poljubi" tlo. Walkner zaostaje 5 minuta i 33 sekunde za drugoplasiranim Ćileancem i nije realno da vožnjom nadoknadi toliki zaostatak u sutrašnjem po Dakarskim merilima i standardima sprint brzinac, 112km je i mnogo i malo. Za manje od dvanaest sati videt ćemo tko će iz ovog sraza izači kao pobednik. Momci želim vam svu sreću i neka pobednika odlući brzina i veština a ne nekakva nezgoda, pad ili povreda.


Daniel Šaškin i Saša Bitterman uspešno brane čast regije. Na korak su do cilja i ostvarenja izvanrednog uspeha. Današnju etapu su završili kao 38. a u generalci su 35. Momci su odradili i danas izvanredan posao iako su se u jednom trenutku izgubili sve se dobro završilo. U videu možete čuti Danielove dojmove sa 9. brzinca.


Poštovani Automagazinci ako imate kakvih pitanja pucajte. Drugovat ćemo još kratko vreme. Dakar je pri kraju.


Rally Dakar 2019 - Plasman posle 9.etape:


1 N. AL-ATTIYAH TOYOTA 33:09:12
2 N. ROMA MINI +0:51:27
3 S. LOEB PEUGEOT +2:02:37
4 J. PRZYGONSKI MINI +2:33:51
5 C. DESPRES MINI +2:55:13
6 M. PROKOP FORD +3:29:06
7 Y. AL RAJHI MINI +4:28:22
8 G. DE VILLIERS TOYOTA +7:08:16
9 R. CHABOT TOYOTA +8:11:46
10 B. VANAGAS TOYOTA +8:15:26


Dražen Ćurić

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46