AutoMAGAZIN - Sport

ma nemoj
Rally Italia Sardegna 2019
Aladin logo
www.automagazin.rs
Poredak - WRC Vozači
1.S. Ogier142
2.O. Tanak140
3.T. Neuville132
4.E. Evans65
5.K. Meeke56
6.T. Suninen44
7.S. Loeb39
8.J.M. Latvala38

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2019 - Komentar 5. etape (VIDEO)

Dakar 2019 - Komentar 5. etape (VIDEO)

Pre nego se bacim na komentarisanje najdužeg brzinskog ispita ovogodišnjeg Dakra, pozabaviću se malo nekim situacijama koje su se dešavale u 4. etapi...

Jedan podatak mi je promakao a to se tri gumi defekta koja je skupio Loeb. Iskreno, prateći njegove zaostatke po kontrolnim tačkama to nisam primetio. Već na prvoj kontroli je kasnio i zaostatak se pomalo povećavao. Između 4.i 5. WP-a gubi oko 3 minute i to odgovara vremenu koje je potrebno za zamenu probušene gume. Moj bivši suvozač Albert Horn i ja smo najbrže promenili točak kad smo uvežbavali za 2'21" vreme se meri od trenutka kad stanemo do trenutka kad ponovo krenemo što uključuje i vezanje. Ne kreće se dok nismo oba vezani sigurnosnim pojasevima. Ne znam da li je komplikovanije menjati točkove na Loebovom Peugeotu, jer buggy bolidi imaju veće točkove pa bi to mogao biti otežavajući faktor. Uglavnom, Loeb je izjavio da je zbog tri zamene defekata izgubio oko pola sata, što mi se ne uklapa ni u jednu računicu. Od zadnje kontrolne tačke do cilja, Loebov se zaostatak povećao za 8 minuta što bi bio ekvivalent za dva defekta, s one tri minute kod prvog bušenja to bi bilo oko 11 minuta pa mi nije jasno de Sebastien nađe pola sata. Kako god, nakon četiri odvežena brzinca Loeb kasni preko 50 minuta za vodećim Al Attiyahom i ako to misli dostići danas nema što čekati nego krenuti od starta u juriš.


Al Attiyah kao pobednik jučerašnjeg brzinca kreće prvi i to bi mu mogao biti otežavajuži faktor jer kad nema nikakvih tragova po putu lakše se pogreši u navigaciji. Na Dakru se starta po plasmanu iz prethodnog dana pa neki taktiziraju i namerno uspore pred kraj brzinca, da ne bi bili ti koji otvaraju sutrašnji brzinac. Videćemo kako će se odvijati 5. BI pretpostavljam da će se Peterhansel i Al Attiyah međusobno kontrolirati, dok će ostali favoriti pokušati iznenaditi ovaj do sada neprikosnoveni dvojac. Nemojmo se zavaravati, daleko je do cilja i sve je moguće.


5. brzinac je krenuo prema očekivanju, posade iz drugog plana su napale ne bi li nekako smanjile prednost vodećeg dueta. Kao što se i dalo pretpostaviti Al Attiyah i Peterhansel su se muđusobno kontrolirali dok su Sainz i Loeb krenuli kao da im je ovo zadnji brzinac u životu. Na prve dve kontrolne tačke vodio je Sainz a sledio ga je Loeb sa minimalnim zaostatkom. Na trećoj kontroli Loeb je preuzeo vodstvo i furioznom vožnjom počeo povećavati prednost. Delomićno ga je pratio Sainz dok su svi ostali iz top 7 u generalci međusobno bili unutar minute. Tako je bilo do WP-a broj 4 a onda Loeb ukljućuje "Warp brzinu" i na petoj kontroli vremena odleće na preko 7 minuta prednosti u odnosu na Peterhansela i Al Attiyaha koji se međusobno voze unutar pola minute. Roma je bio poslednji koji je imao zaostatak za Loebom manji od 10 minuta. Sainzu se nešto desilo u toj fazi utrke jer je izgubio više od pola sata.U nastavku utrke počele su se dešavati još dramatičnije stvari po pitanju vodećeg dvojca. Peterhansel gubi kontakt s Al Attiyahom i razlika među njima počinje rasti. Na prvom cilju današnjeg brzinca koji je bio podeljen na dve deonice konačni poredak je izgledao ovako: Loeb suvereno u vodstvu, +9'07" Al Attiyah,+11'08" Roma, +11'38" Peterhansel,+15'02" Przygonski,+18'45" Hunt.... Nakon kratkog veznog sektora brzinac se nastavio u jednakom stili. Loebova prednost je polako rasla u odnosu na sve dok je Al Attiyah polako povećavao prednost pred Mini klanom.

Dakar 2019 - Komentar 5. etape (VIDEO)

Na kraju dana, tačnije u zadnjoj petini brzinca, Roma, Peterhansel, Przygonski, Hunt a redom i svi ostali, greše i upadaju u probleme, gube preko deset minuta iza Loeba i Kataranina pa konačni poredak na kraju etape izgleda ovako: Loeb,+10'22" Al Attiyah,+24'04" Roma,+26'09 Peterhansel,+26'17" Przygonski,+32'40" Hunt...


Bila je dovoljna samo jedna greška i ukopavanje koje je Peterhansela skupo koštalo. Komotno možemo reći da je mr. Dakar gubitnik dana. Eto ni najbolji nisu imuni na grešku. Pitanje koje si sada svi postavljaju je, da li Katarski princ može nastaviti u ovakvom tempu i bez grešaka. Njegova vožnja i beskompromisni, napadački agresivni stil za sada izgledaju impresivno, nastavi li tako pobediti bi ga mogao samo neki vanzemaljac.


U generalnom poretku situacija sada izgleda puno opuštenija za trenutno vedećeg Al Attiyaha. Iako se na Dakru nikada ne smete i ne možete opustiti. Kataranin vodi i njegova se prednost nakon jučerašnje etape u odnosu na drugoplasiranog Peterhansela, povećala na skorom 25 minuta. Svi ostali redom: Roma, Przygonski, Loeb kasne preko pola sata dok šestoplasirani Despres kasni više od sat vremena. U nastavku trke Al Attiyah ima prostora, s obzirom na prednost voziti taktički, bez velikog rizika, ne bude li imao tehničkih problema samo gruba vozačka ili navigacijska greška suvozača mogu ga sprečiti u osvajanje trećeg Dakra i prvog za Toyotu kad govorimo o generalci.


Sledi dan odmora, do starta 6. etape bolidi će kad govorimo o tvorničkim timovima biti pripremljeni kao da su tek "sišli s proizvodne trake" što smanjuje mogućnost kvara. Al Attiyah će startati iza Loeba što ga stavlja u povoljniju poziciju nego kad on otvara brzinac, u ovom trenu sva voda ide na njegov mlin ali ne smije se opustiti jer đavo nikad ne spava.


Jučerašnji brzinac je u zadnjioj deonici krio velika iskušenja u vidu mora fešfeša i prašine, to je razlog zašto su Loeb i Al Attiyah u tom segmentu utrke naglo povećali prednost. Prošli su kroz tu deonicu na najbolji način i očito iza sebe ostavili rastresnu površinu što je za sve iza njih bila otežavajuća okolnost. Uvidevši koliko je teška ta poslednja deonica organizator je odlučio skratiti brzinac tako da je samo 19 vozila odvezlo kompletnu rutu. Ustvari sumnjam da bi i jedan od UTV-a u konkurenciji automobila uspeo proći kroz taj pustinjski pešćani pakao.

U kategoriji SxS dve posade su se uspele probiti do cilja 5. brzinca, i to su jedine preostale posade u genralnom poretku koje su odradile kompletan brzinac. Po pravilima oni bi sad do kraja utrke trebali odlučivati o tome tko će biti pobednik SxS kategorije. Vodeća posada iz Ćilea Rodrigo Piazzoli i Jorge Diaz imaju prednost ispred Brazilaca Reinalda Varele i Gustava Gugelmina samo 1'42" što je neznatno s obzirom da je njihovo ukupno vreme preko 21 sat. Očito ćemo u SxS kategoriji imati ljuti boj da zadnjeg kilometra trke.


Video - Daniel Šaškin, prvo poluvreme je gotovo:Daniel Šaškin i Saša Bitterman su stigli do kud je trebalo, pred njima je dan odmora i sve blagodati asistencijske podrške pa će prekosutra krenuti u nastavak utrke "kao novi". Šanse za završetak utrke uprkos umornom CanAm UTV-u su sada bitno porasle. Momci odrađuju super posao i nadam se da će od sada pa do cilja trke sreća biti na njihovoj strani. Stvarno bi bilo u redu da završe, zaslužili su, a i da nam osvetlaju regionalni obraz jer su nakon odustajanja Simona Marčića jedini preostali učesnici iz regije. 5. etapu su završili kao 47. i nakon 5 dana nalaze se na 58 poziciji u generalci automobila. Inače s njima je u pratećoj ekipi i legenda regionalnog relija, to je Slovenac Darko Peljhan, bez kojeg teško da bi prebrodili sve tehničke probleme koje su imali.


Video - Pozdrav iz bivaka:

Nažalost ostali smo i bez Nicole Duna koji je prema informacijama kojima raspolažem bio prisiljen odustati zbog tehničkog kvara tako da se i ta epska saga o četiri moto mušketira na moju veliku žalost završila. ŠTETA.


Draže Ćurić

Rally Italia Sardegna 2019 - Dani Sordo pobednik!

Rally Italia Sardegna 2019 - Dani Sordo pobednik!

Daniel Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) pobednik je ovogodišnjeg izdanja Rally Italia Sardegna. U tome su mu pomogli problemi sa servo sistemom na automobilu Ott Tanaka (Toyota Yaris WRC), koji je vodeću poziciju izgubio na poslednjem brzinskom ispitu...

Rally Portugal 2019: Treća pobeda Tanaka ove sezone

Rally Portugal 2019: Treća pobeda Tanaka ove sezone

Ott Tanak u Toyoti Yaris WRC pobednik je ovogodišnjeg izdanja  Vodafone Rally de Portugal. Estonac je pokazao veliku brzinu, ali u završnici i taktičku zrelost i staloženost, koji su ga doveli do 9. pobede na svom 99. nastupu u FIA Svetskom reli šampionatu...

123456. . .379
BMW M8 Competition Convertible (2020)
Slika nedelje
Poredak - Reli Šampionat Srbije
1.Vladan Petrović0
2.Mile Cvjetičanin0
3.Vladimir Mirčić0
4.Branko Dukić0
5.Boris Đorđević0
6.Todor Stamenković0
7.Gianluca Rocco0
8.Petar Matović0