AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Gabor Saghmeister: Odvratno je, ne uživam ni malo!

Dakar 2017 - Gabor Saghmeister: Odvratno je, ne uživam ni malo!

Dan za odmor na reliju Dakar 2017 iskoristili smo da porazgovaramo sa Gaborom Saghmeisterom, našim jedinim predstavnikom na ovom prestižnom takmičenju. Ovo su njegovi utisci...

Danas je dan kojem se veseli i željno ga isčekuje čitava karavana utrke. Postavlja se pitanje, da li se ima o čemu pisati dok sve miruje i priprema se za nastavak utrke. Puno toga se dešava u bivaku a i izvan njega, čitav dan se ima što raditi. Ustvari taj dan odmora potpuno drugačije izgleda kod bogatih timova uspoređujući ih sa amaterima, koji su na trci sami bez prateće ekipe. uvijek ima posada koje su prepuštene same sebi, oni sami rade sve što je potrebno da bi auto što spremniji nastavio utrku već slijedeći dan. Takvi natjecatelji su već pomalo izumrla vrsta i polagano ih počinjemo etiketirati kao poslijednje romantičare u svijetu rally-raida.


Nekoć ih je bilo puno više, danas su oni prava rijetkost ali na svu sreću još ih uvijek ima.Bez njih bi Dakar izgubio ono svoje glavno obilježje kojem je težio njegov tvorac pokojni Thierry Sabine. On je htio napraviti utrku koja će biti najteža, najveća i prije svega što dostupnija običnim smrtnicima. Na žalost bez tog divnog čovjeka smo ostali davne 1986 godine, točnije 14.01. kad je tokom utrke poginuo u padu helikoptera zajedno sa još 4 suputnika. Koliko je bio posvećen svom životnom djelu govori i podatak da mu je pepeo rasut u pustinji kraj izgubljenog drveta u Nigeru. Danas se to mjesto zove Arbre Thierry Sabine i doživilo je uprizorenje u filmu "A Man and the Woman" 20 godina kasnije. Još jedan bizaran podatak vezan uz tu tragediju treba svakako spomenuti, to je da iako je poginula alfa i omega utrke s još četvero ljudi utrka nije prekinuta nego je privedena svome cilju.


Da se vratim na naše romantičare, kao što sam rekao njima dan odmora baš i nije neki odmor s obzirom da praktički moraju skorom pa rastaviti auto i provjeriti da li ima kakvih skrivenih oštećenja. Za razliku od njih posadama s dubljim džepom stoji sve na raspolaganju, većina njih niti ne spava u bivaku nego u hotelu, njihov jedini zadatak je da se što bolje odmore do nastavka utrke. Normalno u tome im pomažu i maseri, kiropraktičari, fizioterapeuti i ini "čarobnjaci" koji rastresene kosti vraćaju na mjesto. Mehaničari i ostatak tima odrađuju svoj dio posla da bi utrku nastavili sa praktički potpuno novim autom.


Ovog trenutka nemam nikakvih informacija kakvo je stanje u La Pazu i da li je oluja prestala. Pokušavam čitav dan doći do svog insajdera ali za sada nažalost bez uspjeha. Službenih informacija po starom dobrom običaju i praksi francuskih šlampavaca nema tako da za sada ništa više od ovoga ne mogu napisati.


Poredak znamo, među vodećom četvorkom nije bilo nikakvih penaltizacija tako da se poredak i zaostatci nisu mijenjali. Sutra ako ne bude nekih modifikacija čeka ih najduži brzinac koji će voziti ove godine u Boliviji. 322km jurnjave po Bolivijskim visoravnima i vjerojatno jako nakvašenom terenu bi moglo puno toga promijeniti u sadašnjem poretku. Navigacija će opet biti veliki izazov za sve i očekujem da će biti izgubljenih. Jučer se trebao voziti najduži brzinac 39.izdanja Dakra 527km dugački maraton je otkazan i nije da će netko od natjecatelja zbog toga plakati. Kako god ima još puno do cilja u Buenos Airesu, sve su opcije otvorene jer je razlika među vodećim favoritima zanemariva.


Nisam se ćuo sa svojim insajderom ali mi se zato posrećilo pa sam uspio dobiti Gabora Saghmeistera. Po njegovim dojmovima utrka je pravo mućenje. Već ih treći dan za redom peru kiša, snijeg i susnježica. Jako je hladno i uvjeti u bivaku su jako loši zbog vode i blata koje onemogućuju normalno kretanje. Također faktor razrijeđenoga zraka jako otežava već i onako ekstremne uvjete. Gabor mi je rekao da za sada nema nikakvih službenih obavjesti o sutrašnjoj etapi i možebitnom skračivanju ili otkazivanju brzinca. Zbog hladnoće i stalnih padavina utrka se pretvorila u pravu psihofizičku torturu. Gospodin John Deer kako smo od milja zvali Gabora dok su mu sponzorske boje bile zeleno-žuta, kaže da od starta utrke nije uživao više od sat vremena. Stalno su izloženi ekstremnom vremenu koje je ove godine nemilosrdno. Prekjučer je Gabor izgubio 3 i pol sata zbog problema s motorom toliko mu je vremena trebalo da prođe 7km. On vozi 5 godina stari motor koji ima karburator i to je na tim nadmorskim visinama veliki problem. Karburatorski motori gube puno više snage od onih sa direktnim ubrizgavanjem. Odvažni Subotičanin ima problema da se uspne na te visoke dine za čije je savladavanje potrebna snaga motora. Uprkos tom hendikepu i svim nevoljama koje im je priuštila majka priroda Gabor nije klonuo i ne pokazuje niti najmanji znak malodušnosti ili rezigniranosti. Sve u svemu prema njegovom viđenju trenutnog stanja na terenu kaže da će organizatori imati velikih problema trasirati i osigurati sutrašnji brzinac, Jer kako Gabor vidi situacije svugdje je voda, dokle god mu pogled seže ukazuju se samo jezera što znači samo jedno, ne dođe li do smirivanja vremena sutra ćemo gledati regatu umjesto utrke. Sutrašnja etapa bi trebala biti maraton što znači da na cilju u Uyuniju neće biti pratečih ekipa. Još jedan otežavajuči faktor za sve učesnike ove meterološkim razlozima poremećene utrke. Gaboru želim sreću i "mirno more" jer kako je krenulo sutra će se ploviti a ne voziti.


Dražen Ćurić

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46