AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC - Esapekka Lappi prelazi u Toyotu

WRC - Esapekka Lappi prelazi u Toyotu

Esapekka Lappi (25) važi za jednog od najperspektivnijih talentovanih vozača na aktuelnoj svetskoj reli sceni. Finac je imao raketni start svoje takmičarske karijere, a sudeći prema novim vestima, pred njim je svetla budućnost...

Lappi je 2010. godine prešao je iz takmičenja na kružnim stazama na reli, sve u okviru programa norveškoh lovca na talente, Erika Veibya i njegovog Even Managementa, koji stoji i iza uspeha Andreasa Mikkelsena. Nakon što je postao domaći šampion u Ford Fiesti S2000 (pobedio je na svim takmičenjima u sezoni), Lappi je dobio ponudu od Škoda Motorsporta i odmah pobedio na reliju Poljska, u kalendaru Evropskog reli šampionata. 

Nakon što je prošao kompetan program u Škoda Motorsportu, 2014. godine je osvojio titulu šampiona Evrope. Spekulisalo se, da će prošle sezone Latvala dobiti otkaz u Volkswagenu, na čije mesto bi došao Andreas Mikkelsen, u kojem slučaju bi status vozača B tima imao Lappi. Međutim, to se nije dogodilo, a ideja o dva vozila u B-timu Volkswagena ugašena je prošle godine, posle dieselgate-a.


Njegov menadžer, Erik Veiby, nije sedeo skrštenih ruku. Počeli su pregovori sa fabričkim timom Toyota Gazoo Racing WRC, odnosno sa njegovim principalom Tommi Makkinenom. Dogovor je postignut i Esapekka Lappi će sledeće godine voziti Toyotu Yaris WRC, jer se Toyota posle sedamnaest godina vraća u Svetski reli šampionat.


Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .395
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46