AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi šef Toyota WRC tima je Tommi Makkinen

Novi šef Toyota WRC tima je Tommi Makkinen

Toyota se zvanično  vraća u Svetski reli šampionat 2017. godine. Juče je i zvanično potvrđeno, ono o čemu se danima spekulisalo - šef tima biće četvorostruki svetski šampion u reliju, Tommi Makkinen. Japanci očigledno imaju velike planove...

Pogledajte: Potvrđeno! Toyota se 2017. godine vraća u WRC.

 

Toyota se u FIA Svetski reli šampionat vraća preko svog tima Toyota GAZOO Racing. Predsednik tima ostaće Akio Toyoda, predsednik i CEO kompanije Toyota. U okviru svoje funkcije, Makkinen će svom timu preneti ogromno iskustvo stečeno tokom karijere. Njegovo znanje Toyota koristi i tokom razvoja novog takmičarskog automobila Yaris WRC, ali i u izboru vozača. 

Pogledajte: Toyota sa Tommi Makkinenom izabrala mlade vozače.

 

Podsetimo, devedesetih godina, Toyota je osvojila četiri vozačke i tri konstruktorske titule u Svetskom reli šampionatu. Makkinen je tokom svoje 16-godišnje karijere u WRC-u osvojio 24 takmičenja i 4 titule svetskog šampiona.

 

Za razvoj takmičarskog automobila, do sada je bila zadužena divizija oyota Motorsport (TMG), koja je automobile za reli razvijala i u prošlosti. U test programu učestvuju iskusni vozači - Francuz Stephane Sarrazin, poznat po takmičenjima u 24 sata Le Mana i finski reli vozač Sebastian Lindholm. Francuz Eric Camilli izabran je u "talent program" za razvoj mladih vozača.

Novi šef Toyota WRC tima je Tommi Makkinen

Toyotu Yaris WRC pokreće 1.6 Turbo motor, uparen sa šestostepenim sekvencijalnim menjačem. Tehnički pravilnik za FIA Svetski reli šampionat za 2017. godinu sigurno će biti izmenjen, pa će i Toyota u skladu sa novim regulativama menjati i tehniku. U prošlosti se spekulisalo, da će WRC automobile u budućnosti pokretati hibridna tehnologija, ali je prošle godine, predsednik reli komisije FIA, Jarmo Mahonen, odbacio takvu mogućnost.

 

Pogledajte test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

 

Novi tim takmičiće se pod imenom Toyota Gazoo Racing, koji japanska marka koristi i u drugim šampionatima. Pod ovim imenom, Toyota je spojila svoje takmičarske aktivnosti. 

 

"Zadovoljan sam i uzbuđen, što će Tommi Makkinen biti šef našeg tima za Svetski reli šampionat. Prvi put sam ga upoznao 2013. godine. U to vreme je bio moj instruktor i pomagao mi je da poboljšam moju tehniku vožnje. Na kraju me je naučio mnogo više, pokazao mi je izazove koje reli skriva i vezu između razvoja automobila i takmičenja. Tommi ima bogato iskustvo i nove ideje za razvoj automobila, što je korisno za nas. U razgovoru sa Makkinenom, imao sa osećaj da on želi da sa nama sarađuje, da želi da nam pomogne da pravimo bolje automobile i zato sam otišao kod njega tražeći njegovu podršku za naš projekat." - istakao je Akio Toyoda, predsednik kompanije Toyota i predsednik tima Toyota GAZOO Racing. 


Automagazin.rs

Foto: Toyota Motor Corporation

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .395
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46