AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC - Volkswagen Polo R WRC 2015 - šta je novo?

WRC - Volkswagen Polo R WRC 2015 - šta je novo?

Fabrički tim Volkswagena za sezonu 2015 pripremio je drugu generaciju takmičarskog automobila VW Polo R WRC. Cilj je bio jasan - nova generacija je morala da pobedi konkurenciju i nastavi seriju uspeha prve generacije...

WRC - Volkswagen Polo R WRC 2015 - šta je novo?

Najveća promena na novom Polu R WRC  za vozača jeste komanda menjača. Klasična ručica sekvencijalnog menjača, zamenjena je "polugicom" iza volana.

 

Francois-Xavier Demaison bio je prvi put apsolutno odgovoran za razvoj takmičarskog reli automobila, a rezultat je bio apsolutno dominantni VW Polo R WRC.

 

Pogledajte vest: Volkswagen predstavio VW Polo R WRC 2015.


"Želeli smo da iskoristimo nove mogućnosti koje su nam obezbedila nova pravila, kao što je novi sistem promene brzina preko komande iza volana. Partner tima za menjač bila je kompanija Xtrac, sa kojom je razvijena potpuno nova hidraulična jedinica sa maksimalnim radnim pritiskom od 150 Bara, koja radi uparena sa ručnom kočnicom." - izjavio je Francois-Xavier Demaison.

Pogledajte vest: Rallye Monte Carlo 2015 - Volkswagen, Volkswagen i Volkswagen!

 

"Novi menjač ima kompleksniji sistem od onog koji smo koristili do sada. Zato smo ovom sistemu posvetili veliku pažnju. Hidraulični sistem morao je da bude prilagođen novim dimenzijama, jer smo razvili kompletno novu menjačku kutiju. Takođe, potpuno nov je i rezervoar, kao i njegovo ležište, kako bismo mogli rezervni točak da spustimo niže i tako spustimo težište automobila." - objašnjava Demaison.

WRC - Volkswagen Polo R WRC 2015 - šta je novo?

Poluga se nalazi sa desne strane, a vozač je aktivira laganim pokretom ruke, ka sebi i od sebe.

 

Pogledajte fotografije: Rallye Monte Carlo 2015.

 

Novi Volkswagen Polo R WRC dobio je menjač sa većom mogućnošću podešavanja, kao i promene u aerodinamici. Nova je i šasija, koju je Volkswagen Motorsport testirao od jula meseca prošle godine. Automobil je testiran na zemljanoj podlozi, na asfaltu, ali i na snegu i ledu, a za volanom su bili Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala i Andreas Mikkelsen. Automobil je pre početka sezone testira u Finskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i u okolini Monte Carla, prešavši preko 5.000 kilometara.

WRC - Volkswagen Polo R WRC 2015 - šta je novo?

U razvoju novog Pola R WRC sa svojim zahtevima su učestvovali i mehaničari. Sada su neki delovi pristupačniji i lakši za montažu i demontažu. Naravno, sve se radi pod budnim okom iskusnih inženjera.

 

Veliki posao uradio je i Dieter Depping, koji je test vozač i razvojni vozač tima. I prva generacija modela Polo R WRC "oduvala" je konkurenciju, a za novu je preko 75 % komponenti bilo unapređeno. Prilikom razvoja novog VW Pola R WRC posebna pažnja posvećena je zahtevima mehaničara, kako bi se povećala dostupnost nekih komponenti, jer je vreme za servis tokom reli događaja ograničen. Čak je povećan broj standardizovanih šrafova.

WRC - Volkswagen Polo R WRC 2015 - šta je novo?

Sebastien Ogier (VW Polo R WRC) u pobedničkom pohodu na brdima iznad Monte Carla.

 

Na autu je nov i 4-cilindarski motor 1.6 Turbo, koji se odlično pokazao već od prvog metra relija Monte Carlo. Da budemo precizniji, u pitanju je evolucija prošlogodišnjeg motora, a prilikom njegovog razvoja posebna pažnja posvećena je težini. Prema zvaničnim informacijama, motor razvija maksimalnu snagu od 318 KS i maksimalni obrtni moment od 430 Nm, a težak je 81,5 kilograma, što je minimum po tehničkom pravilniku. Minimalna masa motora za sezonu 2015 smanjena je za 1 kilogram.

WRC - Volkswagen Polo R WRC 2015 - šta je novo?

Donatus Wichelhaus, šef za razvoj motora u Volkswagen Motorsportu.

 

"Ključna tačka kod nove homologacije motora, bila je masa. Uspeli smo da postignemo limit. Iskoristili smo znanje i iskustvo stečeno u prethodne dve godine. Znamo, koje komponente su dobro funkcionisale, i njih nismo menjali, ali smo velike napore uložili u smanjenje mase i povećanje efikasnosti motora." - izjavio je Dr. Donatus Wichelhaus, šef za razvoj motora u Volkswagen Motorsportu.

WRC - Volkswagen Polo R WRC 2015 - šta je novo?

Andreas Mikkelsen (VW Polo R WRC)

 

Zanimljivo je, da jedan motor u automobilu WRC specifikacije uspeva da "izdrži" pet takmičenja. Pogonska jedinica je tokom ovog perioda plombirana i pod kontinuiranom kontrolom FIA. Posle pet takmičenja sledi revizija. Motor je sastavljen od 300 delova, a svaki deo i svaki šraf se kontroliše na odstupanje od hiljaditog dela milimetra. Da biste imali jasniju predstavu o tome, recimo da je to 500 puta manje od veličine crna soli ili 150 puta manje od debljine ljudske dlake.

WRC - Volkswagen Polo R WRC 2015 - šta je novo?

Jari-Matti Latvala (VW Polo R WRC)

 

Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46