AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota se vraća u WRC, počeli testovi Yarisa WRC + VIDEO

Toyota se vraća u WRC, počeli testovi Yarisa WRC + VIDEO

O povratku Toyote u Svetski reli šampionat govori se već duže vreme. Na svom Facebook profilu, takmičarska divizija ove japanske kompanije - Toyota Motorsport GmbH (TMG), potvrdila je da je počela testove takmičarskog automobila - Yaris WRC...

Toyota se vraća u WRC, počeli testovi Yarisa WRC + VIDEO

Pogledajte vest: Yaris R1A – Toyotin povratak u reli.

 

TMG je na svom Facebook profilu objavila potvrdu, da se automobil nalazi u fazi realnih testova, a vest je dopunila sa fotografijama motora 1.6 Turbo, koji pokreće Yaris WRC. Motor je nazvan Global Race Engine, a u koncept modelu Yaris Hybrid-R razvijao je maksimalnu snagu od 221 kW (300 KS).

Pogledajte vest: Potvrđeno: Toyota razvija Yaris WRC!

 

Bliže informacije o testiranom automobilu nisu objavljene. Zvaničan interner sajt Svetskog reli šampionata (wrc.com) potvrdio je, da se testovi Yarisa WRC održavaju u Italiji, u saradnji sa timom Motorsport Italia, koji je u prošlosti bio povezan sa markom Mini. Za volanom su bili iskusni vozači Stephane Sarrazin i Sebastian Lindholm.

Toyota se vraća u WRC, počeli testovi Yarisa WRC + VIDEO

Toyota još uvek nije obelodanila kada će se vratiti na svetske reli staze. Spekuliše se, da bi se to moglo dogoditi 2017. godine, kada na snagu stupa nova tehnička regulativa. Toyota bi tada mogla iskoristiti svoj hibridni pogon i u reli sportu, čiji je ona glavni protagonista. Do tada će se na tržištu pojaviti i nova generacija modela Yaris. Neki izvori govore, da bi se Toyota u WRC mogla vratiti ranije, tačnije 2016. godine.

 

Pogledajte: Testirali smo: Toyota Yaris Hybrid.

 

Podsetimo, projekat Toyota Team Europe (TTE) je pokrenut 1972. godine, kada je Ove Andersson, kasnije šef Toyota tima u WRC-u, odlučio da u modelu Toyota Celica nastupi na RAC reliju u Velikoj Britaniji. TTE postaje Toyota Motorsport GmbH već 1973. godine. Ova japanska kompanija se može pohvaliti i sa dve šampionske titule u Svetskom reli šampionatu, u konkurenciji konstruktora - dve sa modelom Toyota Celica Turbo 4WD (1993. i 1994. godine) i jedna sa modelom Toyota Corolla WRC (1999. godine).

Od 1973. do 1999. godine, Toyota je zabeležila 43 pobede u Svetskom reli šampionatu, 48 drugih mesta i 53 treća mesta (144 podijuma), a takmičari u Toyota automobilima, pobedili su na 1.371 brzinskom ispitu.

Takmičari koji su nastupali za Toyotu u Svetskom reli šampionatu:

Carlos Sainz
Juha Kankkunen
Didier Auriol
Bjorn Waldegard
Mats Jonsson
Hannu Mikkola
Ian Duncan
Walter Boyce
Armin Schwarz
Per Eklund
Freddy Loix
Lars-Erik Torph
Ove Andersson
Markku Alen
Mikael Ericsson
Kenneth Eriksson
Andrea Aghini
Francois Chatriot
Adolphe Choteau
Thomas Radstrom
Harri Rovanpera
Erwin Weber

VIDEO:



Automagazin.rs

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024, četvrto takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata, uspešno je startovao. Četiri brzinska ispita su iza nas, vodeći takmičar je Thierry Neuville u automobilu Hyundai i20 N Rally1...

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .395
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46