AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

EKO Racing Team i Milovan Vesnić predstavili novi takmičarski automobil

EKO Racing Team i Milovan Vesnić predstavili novi takmičarski automobil

Nakon sajma automobila u Beogradu, kada su posetioci bili u prilici da uživo pogledaju BMW novog EKO Racing Team-a, prvi test ekipe pred početak takmičarske sezone bio je prava prilika da se predstavnici medija i ljubitelji automobilizma upoznaju i sa novim automobilom, koji sa pravom predstavlja pravu „pretnju“ za evropsku konkurenciju...

EKO Racing Team i Milovan Vesnić predstavili novi takmičarski automobil

Pogledajte fotogaleriju: EKO Racing Team i Milovan Vesnić - prva vožnja.

 

U ponedeljak, 20. aprila, na stazi NAVAK kraj Subotišta, Milovan Mikica Vesnić je napravio svoje prve kilometre za volanom Vauxall (Opel) Vectre Super Touring sa kojom kreće u pohod ka osvajanju titule šampiona centralne Evrope na kružnim stazama.

Jedina prava staza na ovim prostorima još jednom se pokazala kao pravi izbor na kome su naši takmičari mogli da ispitaju osnovne postavke automobila pred put u Mađarsku gde se na čuvenom Hungaroringu 25. i 26. aprila voze prve dve trke ovogodišnjeg CEZ šampionata. Ono sa čim su se svi prisutni složili je činjenica da dva automobila EKO Racing Team-a izgledaju izuzetno „moćno“ i ubedljivo na stazi a kompletna ekipa sa ponosom kreće da brani boje Srbije na evropskoj automobilskoj sceni. Otkriveni su sitni problemi sa automobilima koji će biti otklonjeni pre početka takmičenja a ovakvi testovi upravo i služe tome, pa verujemo da će takmičarski vikend proći bez tehničkih problema. Na konferenciji za novinare upriličenom ovom prilikom prisutnima su se obratili gospođa Marija Lukić ispred kompanije EKO Serbia A.D., automobilisti Milovan Mikica Vesnić i Andrej Kulundžić kao i legenda srpskog autosporta i šef tima Milun Vesnić.

EKO Racing Team i Milovan Vesnić predstavili novi takmičarski automobil

„Danas sam čula da je ovo četrdeseta sezona takmičenja porodice Vesnić i drago mi je što se kompanija EKO baš na ovaj jubilej priključila timu. Za veoma kratko vreme smo oformili novi tim i posle samo mesec dana evo nas ovde da ih ispratimo na prvu trku. Kompanija EKO Serbia A.D. planira krajem meseca konferenciju na kojoj ćemo predstaviti nove proizvode i verujem da će to biti odlična prilika da sa timom proslavimo prve uspehe.“ – poručila je okupljenim novinarima gospođa Marija Lukić.

EKO Racing Team i Milovan Vesnić predstavili novi takmičarski automobil

„Naš tim dugo godina ima fantastičnu saradnju sa porodicom Alvirović i pre svega smo dobri prijatelji i ovom prilikom bih se još jednom zahvalio na ustupljenim terminima za test. Staza Nacionalne vozačke akademije NAVAK nam pruža sve uslove da se što bolje pripremimo za predstojeća takmičenja pa je sasvim logično da smo danas ovde. Moj novi automobil Vauxall Vectra STW je samo na prvi pogled isti kao i onaj sa kojim sam se takmičio dugi niz godina ali kada se „uđe u problem“ razlike su ogromne, pre svega u oslanjanju i aerodinamici tako da su različite i postavke automobila za trke. Moj tim ipak ima dugogodišnje iskustvo pripremanja super touring automobila a ja dosta kilometara u njima pa smo ipak više pažnje posvetili Rudiju Pešoviću koji se danas prvi put našao za volanom mog prošlogodinjeg BMW-a. Verujemo da ćemo korak po korak dizati i njegovu formu pa sa pravom očekujemo i od njega u doglednoj budućnosti visoke plasmane. Oba automobila se tehnički doterana i spremna za izazove koji nas očekuju. Nadamo se uz malo sreće, koja nas je u 2014. mimoišla, dobrim rezultatima već u Mađarskoj. Ono što je posebno bitno je činjenica da je uz nas sada velika kompanija EKO Serbia, ljudi koji se pre svega razumeju u autosport, kao i ostali prijatelji iz našeg sponzorskog pula što nam u mnogo čemu olakšava posao.“ – poručio je Mikica Vesnić u obraćanju novinarima.

EKO Racing Team i Milovan Vesnić predstavili novi takmičarski automobil

EKO Racing Team kreće na Hungaroring gde će u četvrtak na zvaničnim treninzima probati da se što bolje pripremi za ono što ih očekuje u subotu i nedelju. Prva trka vozi se u subotu 25. aprila sa početkom u 11h50 dok je start druge zakazan u isto vreme dan kasnije. Organizator prema poslednjim informacijama za ovaj trkački vikend na stazi očekuje oko 150 automobilista što samo po sebi govori da Vesniću i Pešoviću neće biti ni malo lako da stignu do prvih bodova. Zanimljiva je činjenica da su na adresu tima stigle ponude prijatelja iz Slovenije i Slovačke da naši vozači budu deo i njihovog šampionata što je naravno sa zadovoljstvom prihvaćeno. Na kraju treba istaći da će se tim pored CEZ-a, šampionata Slovenije i Slovačke za bodove boriti i u oviru češkog prestižnog ESET V-4 KUP-a koji u svojoj matičnoj zemlji ima ogromnu popularnost i odličnu medijsku pokrivenost. 

EKO Racing Team i Milovan Vesnić predstavili novi takmičarski automobil

Automobili EKO Racing Team-a

Vauxall (Opel) Vectra STW BTCC:
-zapremina motora 1998ccm, 4 cilindra
-snaga motora 310KS/8400rpm (Spiess engine)
-pneumatici DUNLOP 19“
-menjač šetostepeni sekvencijalni
-elektronika Bosch
-amortizeri Ohlins
-težina praznog vozila 902kg (karbonska vrata, haube i blatobrani)

 

Poslednja evolucija Vektre STW proizvedena od strane komanije Triple Eight 888 u Engleskoj za vozače Mueller-a, Plato-a i Radermacker-a koji su se takmičili u britanskom šampionatu BTCC.

EKO Racing Team i Milovan Vesnić predstavili novi takmičarski automobil

BMW 320si S2000 WTCC:
-zapremina motora 1998ccm, 4 cilindra
-snaga motora 280ks/8300rpm (BMW Motorsport engine)
-pneumatici DUNLOP 17“
-menjač petostepeni dogbox H
-elektronika BMW Motorsport
-amortizeri KW
-težina praznog vozila 1080kg


Poslednja evolucija BMW 320si automobila sa atmosferskim motorom. Bivši automobil svetskog WTCC šampiona Andy-a Priaux-a.


Satnica takmičenja trkačkog vikenda na Hungaroringu:


Petak 24.04.2015. 13h-13h30 kvalifikacije za prvu trku
Subota 25.04.2015. 11h50-12h15 prva trka (20 minuta + 1 krug)
Nedelja 26.04.2015. 08h-08h30 kvalifikacije za drugu trku
Nedelja 26.04.2015. 11h50-12h15 druga trka (20 minuta + 1 krug)


Staza Hungaroring:

 FIA ETCC – Lein racing krenuo za Portugal

FIA ETCC – Lein racing krenuo za Portugal

Nakon “zelenog pakla” Nirburgringa novosadski Lein racing narednog vikenda očekuje novi ETCC izazov. U okviru evropskog kupa turing automobila dvadesetogodišnji Mladen Lalušić će sa svojim Seat Leonom TCR nastupiti na uličnoj stazi u portugalskom gradu Vila Real...

FIA ETCC Nurburgring – Lein racing preživeo zeleni pakao!

FIA ETCC Nurburgring – Lein racing preživeo zeleni pakao!

Verovatno najteži izazov u sezoni 2016 evropskog kupa turing automobila sada je iza srpskog Lein racing tima. Mladi Novosađanin Mladen Lalušić uspešno je završio obe trke vožene na 25 kilometara dugom Nordschlafeu, poznatijem kao “zeleni pakao”, i osvajanjem dva osma mesta uknjižio nove bodove na svom kontu FIA ETCC serije.

Lein racing pokorio i Austriju

Lein racing pokorio i Austriju

Prepoznatljive crno-crvene boje Lein racing teama dominirale su ovog vikenda na čuvenoj austrijskoj stazi Red Bull Ring. Počev od kvalifikacija pa preko dve sprint i zaključno sa endurance trkom postolje je bilo rezervisano pre svega za Lein racing...

FIA CEZ – Vesnić i EKO Lein racing vladari Hungaroringa

FIA CEZ – Vesnić i EKO Lein racing vladari Hungaroringa

ASK EKO Lein racing team Vesnić nastavlja sa uspešnom trkačkom kampanjom u sezoni 2016. Već nakon prve trke na mađarskom Hungaroringu koja se vozi u okviru šampionata centralne Evrope tri vozača najvećeg srpskog turing tima osvojilo je pregršt pehara...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46