AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyotin tim planira da u Brazilu osvoji titulu

Toyotin tim planira da u Brazilu osvoji titulu

TOYOTA Racing tim ovaj vikend putuje u Brazil, gde ga čeka poslednja trka sezone u Sao Paulu i gde ga samo korak deli od titule na FIA Svetskom šampionatu u izdržljivosti. Anthony Davidson i Sébastien Buemi, vozači TS040 HYBRID-a br. 8 su već osvojili tutulu u kategoriji vozača na predposlednjoj trci u Bahreinu pre nešto više od nedelju dana...

Zbog toga, tim je nadomak istorijskog trijumfa.


TOYOTA, koja uskoro može da postane prvi japanski pobednik Šampionata u istoriji tj. od 1953. godine, vodi u kategoriji proizvođača za 40 poena, dok u Brazilu mogu maksimalno da se osvoje 44 poena.


Bilo je planirano da se Kazuki Nakajima vrati u kokpit TS040 HYBRID-a br. 7, nakon što je preskočio trku u Bahreinu zbog obaveza na Super GT trkama. Ipak, zbog poteškoća sa pribavljanjem radne vize, što je izvan kontrole TOYOTA Racing tima, Kazuki neće moću da se takmiči u Sao Paolu.


Zbog njegovog odsustva, Alex Wurz i Stéphane Sarrazin će ponovo sarađivati sa Mikeom Conwayom. Ovaj trojac je pobedio na trci u Bahreinu, što je treća uzastopna pobeda za tim i peta pobeda od ukupno sedam trka ove sezone.


TOYOTA Racing tim je već imao priliku da slavi u Interlagosu, u ne tako davnoj prošlosti. Bolid br. 7 je 2012. osvojio pol poziciju i zatim pobedio, iako je to bila tek treća trka tima. Ipak, prošle godine je na samom početku trke propuštena prilika za pobedom, jer je bolid br. 8 udaren od strane LMP2 automobila i stoga je morao da napusti trku.

Akcija u Interlagosu počinje u petak na prvom zvaničnom treningu (13.00-14.30 i 17.30-19.00), dok je subota rezervisana za finalni trening (10.00-11.00) i kvalifikacije (15.20-15.45). Šestočasovna trka počinje u nedelju u 13.00 časova.


Yoshiaki Kinoshita, predsednik tima: "Naš zadatak u Brazilu je jasan; želimo da pobedimo u kategoriji proizvođača. Imamo veoma snažnu poziciju na rang listi, ali dok se ne spuste zastavice u Brazilu, ništa nije sigurno. Interlagos je staza koja nam je dobro služila u prošlosti i za nju me vežu lepe uspomene zbog pobede od pre dve godine. Nadam se sa ćemo slaviti u nedelju, ali pre toga ćemo dati sve od sebe, kao i inače, kako bismo se dobro pokazali na trci."


Alex Wurz (TS040 HYBRID #7): "Sao Paulo je kul staza, jer je na neki način tradicionalna. Očigledno, ona ima istorijski značaj i brazilski navijači uvek naprave sjajnu atmosferu tamo. Poput mnogih vozača, volim ovu stazu. Ove će godine biti naročito interesantno jer je promenjena površina staze. Videli smo na Formuli 1 da je prijanjanje povećano, stoga za razliku od prethodne godine moramo da uzmemo u obzir različite faktore prilikom odabira guma. Videćemo ko će se najbrže i najpametnije prilagoditi tim promenama."


Stéphane Sarrazin (TS040 HYBRID #7): "Radujem se što ću se ponovo takmičiti u Brazilu. TS040 HYBRID je do sada bio veoma konkurentan automobil, pa sam ubeđen da će se i ovaj vikend dobro pokazati. Bilo je sjajno što smo pobedili u 'sedmici' prošle nedelje u Bahreinu i, naravno, što su Anthony i Sébastien pobedili u kategoriji vozača. Uživali smo u tom trenutku, ali sada moramo da prionemo na posao. Naš cilj je osvajanje titule u kategoriji proizvođača za TOYOTU; to bi bio sjajan način da okončamo sezonu."


Mike Conway (TS040 HYBRID #7): "Veoma sam srećan što ću ponovo sesti za upravljač 'sedmice'; nisam očekivao da ću se takmičiti u Brazilu, pa je ovo bilo lepo izneneđenje, iako je to naravno razočarenje za Kazukija, naročito s obzirom na okolnosti. Ali za mene je ovo sjajna šansa da pređem još kilometara u ovom automobilu i radim ponovo sa timom. Veoma sam zadovoljan mojim nastupom u Bahreinu, naročito jer smo pobedili. Stoga dolazim u Brazil u veoma pozitivnom raspoloženju i rešen sam da pomognem timu da osvoji titulu na Svetskom šampionatu."


Anthony Davidson (TS040 HYBRID #8): "Posle tenzije u Bahreinu i konačno radosti zbog osvajanja titule svetskog šampiona, atmosfera u Brazilu će biti malo opuštenija za Sébastiena i mene. To ne znači da stvari uzimamo olako; daleko od toga. Voleo bih da sezonu završimo pobedom, jer bi to bio savršen kraj ove neverovatne godine. Ali prvi i najvažniji prioritet je osvajanje titule u kategoriji proizvođača. Imamo najbrži automobil ove sezone, pa sam stoga siguran u dobar rezultat."


Sébastien Buemi (TS040 HYBRID #8): "Uživao sam poslednjih nekoliko dana posle Bahreina i počeo sam da se privikavam da me zovu svetskim šampionom. To je sjajan osećaj, ali sezona nije gotova dok ne osvojimo titulu u kategoriji proizvođača. To je poslednji delić slagalice za nas u ovoj godini i naš cilj ovog vikenda. Poslednje dve godine smo bili brzi u Interlagosu i čini se da staza odgovara našem hibridnom sistemu. Biće interesantno videti kako nova površina staze deluje na vožnju, ali sam siguran da ćemo se boriti u samom vrhu."

Toyotin tim planira da u Brazilu osvoji titulu

TOYOTA Racing u Interlagosu:
2012. #7: kvalifikacije 1. mesto; trka 1. mesto
2013. #8: kvalifikacije 3. mesto; trka prekid (nesreća)

O TOYOTA Racing timu na FIA Svetskom šampionatu u izdržljivosti:


TOYOTA se prvi put takmičila na ovom šampionatu 1983. godine, čime je počeo dug period učestvovanja na trkama izdržljivosti, uključujući nekoliko sezona 24 časa Le Mana. TOYOTINI automobili su se takmičili na 15 trka u Le Manu i osvojili drugo mesto četiri puta (1992, 1994, 1999. i 2013.). 2012. godine TOYOTA se vratila na šampionat kao TOYOTA Racing, sa LMP1 hibridnim automobilom - TS030 HYBRID-om, koji je 2014. nasledio TS040 HYBRID. Ovi automobili su konstruisani i izrađeni u „TOYOTA Motorsport GmbH (TMG)“, gde je sedište tima. TMG je bivša matična kuća TOYOTINIH „World Rally“ i „Formula 1“ timova, a bila je zadužena i za dizajn i razvoj TOYOTINOG TS020 (GT-One) automobila koji je učestvovao na Le Manu 1998. i 99. godine. TMG sada učestvuje u motosportu, ali radi i kao pružalac vrhunskih inženjerskih usluga za druge kompanije, kao i TOYOTU.


www.toyotahybridracing.com


www.toyota-motorsport.com


www.facebook.com/toyotamotorsport 

 

@Toyota_Hybrid


PR

 FIA ETCC – Lein racing krenuo za Portugal

FIA ETCC – Lein racing krenuo za Portugal

Nakon “zelenog pakla” Nirburgringa novosadski Lein racing narednog vikenda očekuje novi ETCC izazov. U okviru evropskog kupa turing automobila dvadesetogodišnji Mladen Lalušić će sa svojim Seat Leonom TCR nastupiti na uličnoj stazi u portugalskom gradu Vila Real...

FIA ETCC Nurburgring – Lein racing preživeo zeleni pakao!

FIA ETCC Nurburgring – Lein racing preživeo zeleni pakao!

Verovatno najteži izazov u sezoni 2016 evropskog kupa turing automobila sada je iza srpskog Lein racing tima. Mladi Novosađanin Mladen Lalušić uspešno je završio obe trke vožene na 25 kilometara dugom Nordschlafeu, poznatijem kao “zeleni pakao”, i osvajanjem dva osma mesta uknjižio nove bodove na svom kontu FIA ETCC serije.

Lein racing pokorio i Austriju

Lein racing pokorio i Austriju

Prepoznatljive crno-crvene boje Lein racing teama dominirale su ovog vikenda na čuvenoj austrijskoj stazi Red Bull Ring. Počev od kvalifikacija pa preko dve sprint i zaključno sa endurance trkom postolje je bilo rezervisano pre svega za Lein racing...

FIA CEZ – Vesnić i EKO Lein racing vladari Hungaroringa

FIA CEZ – Vesnić i EKO Lein racing vladari Hungaroringa

ASK EKO Lein racing team Vesnić nastavlja sa uspešnom trkačkom kampanjom u sezoni 2016. Već nakon prve trke na mađarskom Hungaroringu koja se vozi u okviru šampionata centralne Evrope tri vozača najvećeg srpskog turing tima osvojilo je pregršt pehara...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46