AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Milovana Vesnića zatekli smo u radionici u poslu oko priprema automobila za predstojeću sezonu. U stilu najboljih svetskih tjunera Opel Vectra ST se detaljno reparira i sprema za ponovno sklapanje. U narednih 10-tak dan,a kada posao bude okončan, biće to onaj prepoznatljivi šampionski bolid spreman za nove okršaje na otvaranju sezone u Banja Luci.

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Popularni Mikica je zimsku pauzu iskoristio da „skokne“ i do Austrije gde je na stazi Salzburgring zajedno sa Milenkom Vukovićem kao gost učestvovao na testiranjima pred sezonu Renault Clio Alpe-Adrija kupa. Na istoj stazi Vesnić je pre nekoliko godina i tijumfovao kao učesnik Renault Clio V6 Trophy-a a i ovoga puta veoma je zadovoljan ponašanjem na stazi malenog kup trkača iz Francuske. Ipak, ovoga puta pažnju ćemo okrenuti prema Šampionatu Srbije i predstojećoj duploj trci u Banja Luci ali na žalost, u recima višestrukog Šampiona države nema previše optimizma - ”Prva loša vest pred početak sezone je najava ne učestvovanja mog najvećeg konkurenta predhodnih godina, Andreja Kulundžića. Uz dužno poštovanje svim ostalim konkurentima, smatram da će šampionat ovim dodatno izgubiti na kvalitetu i da polako umire. Ja i dalje zagovaram udruživanje šampionata sa okolnim zemljama jer ovako podeljeni „ubijamo“ sami sebe. Pogledajte i situaciju u Crnoj Gori. Umesto trka sa 12-13 top automobila, i medijske pažnje koja ona nosi, trke su dovedene na taj nivo da će se već koliko sledeće godine šampionat svesti na trke zastarelih jugića a nakon toga ugasiti. Dugo godina sam u ovom sportu ali situacija nikada nije bila kritičnija. Oni koji su protiv zajedničkog šampionata rade direktno protiv sporta i jedini im je cilj osvajanje titula u što slabijoj konkurenciji.”

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

I nezadovoljstva trenutnom situacijom u sportu, u radionici Vesnić Sporta u Gorjanima veoma je živo. Pored svog, Milovan i njegovi mehaničari uz budno oko legende Miluna Vesnića pripremaju i nekoliko automobila svojih kolega iz zemlje ali i okruženja. ”Vidite i sami, za sezonu se pripremamo kao u najboljim godinama. Automobil će biti u top stanju, što se uostalom od nas i očekuje. Vectra je kompletno rasturena, školjka je prevarena, ispeskarena i ofarbana. Sklapanje je u toku i prvi put ćemo je pokazati na stazi NAVAK 31. maja na posebnoj pres konferenciji u na kojoj ćemo predstaviti program za sezonu 2010 i najaviti pohod na još jednu titulu uz druženje sa predstavnicima najvećih medijskih kuća.” U ovom razgovoru posebnu pažnju smo posvetili i prvoj trci Šampionata Srbije na kružnim stazama koja se 05-06. juna vozi na stazi Zalužani kraj Banja Luke - ”Dve trke u dva dana opravdavam u smislu nedostatka takmičenja u šampionatu. Sličan koncept već sam vozio 2004-te godine u okviru Alpe-Adria Cup-a ali sada, u uslovima kada se ne zna koliko će još trka biti do kraja šampionata, ovaj sistem može predstavljati ozbiljan problem za takmičare koji nastupaju u mojoj ali i u klasi SP. U slučaju nezgode ili kvara gotovo je nemoguće automobile spremiti za sutrašnju trku pa samim tim neučestvovanje na istoj i manjak osvojenih bodova može predstavljati ozbiljan problem u borbi za titulu. I sam zamor automobila je problem jer vrhunske trkačke sprave nakon svake trke zahtevaju ozbiljan tretman a naš autosport i budžet kojim raspolažemo to ne dozvoljavaju u tako kratkom vremenskom periodu. U ekstremnom slučaju može se desiti da gledaoci na nedeljnoj trci budu uskraćeni za nastup velikog broja takmičara. Nakon ove trke sigurna je još samo jedna trka, takođe u Banja Luci, sve ostalo lebdi u vazduhu i pitanje je gde i kada će ljubitelji brzine gledati takmičenja u Srbiji.”

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

I pored očitog nezadovoljstva trenutnom situacijom u srpskom auto-sportu Milovan Vesnić sa nesmanjenim žarom očekuje ponovni izlazak na stazu ”Ja ću biti spreman. Konkurencija zna da kod mene nema opuštanja a moji navijači su naviknuti samo na vrhunske rezultate pa ću im to zadovoljstvo i priuštiti.” - završava eksluzivni razgovor za Automagazin web portal višestruki prvak države u automobilizmu Milovan Mikica Vesnić.

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Petar Janković – Automagazin portal

Kružne trke - Nagrada Beograda 2010 - galerija fotografija

Kružne trke - Nagrada Beograda 2010 - galerija fotografija

Iza nas je prvi dan takmičenja „Belgrade 24h – Race”, na atraktivnoj lokaciji u blizini Grand Casina (Hotel Jugoslavija). Danas su na programu bili slobodni treninzi i kvalifikacije za sutrašnju trku. Predstavljamo najzanimljivije fotografije, koje možete pogledati u galeriji Automagazin portala, ili jednostavnim klikom na LINK...

Belgrade 24h race - program manifestacije

Belgrade 24h race - program manifestacije

Prvi put u istoriji svetskog auto sporta se vozi trka izdržljivosti na uličnoj gradskoj stazi. U svetu postoji nekoliko uličnih staza, ali se na njima voze sprint trke. Trka Belgrade 24hours race ima za cilj da poboljša imidž Beograda i promoviše ga kao turističku destinaciju...

Kružne trke – Aleksandar Brkić: Borba za nastavak saradnje

Kružne trke – Aleksandar Brkić: Borba za nastavak saradnje

Nekoliko dana pred početak treće trke Šampionata Srbije na kružnim stazama još jednom se podsećamo na dupli trkački vikend u Banja Luci i čoveka koji je u najvećoj meri doprineo da se ovaj spektakl i dogodi. Gospodin Aleksandar Brkić uspeo je i pored problema da u dva dana na istom mestu okupi najbolje vozače Srbije i Republike Srpske.

Kružne trke, Nagrada Beograda 2010 – Najava trke

Kružne trke, Nagrada Beograda 2010 – Najava trke

Nakon otkazivanja trke u Banja Luci čiji se termin poklapao sa održavanjem Serbia Rally-a, nastavak Šampionata Srbije na kružnim stazama zakazan je za poslednji vikend meseca juna. U terminu 26-27. jun u organizaciji AK Đelmaš Sport , na stazi Ušće vozi se Nagrada Beograda 2010.

SEAT Leon Supercopa - Miljević 21-vi u Jarami

SEAT Leon Supercopa - Miljević 21-vi u Jarami

Drugi ciklus takmičenja u Seat Leon Superkupu održan je proteklog vikenda na stazi "Jarama" u glavnom  gradu Španije, Madridu. Na trci su nastupila 32 vozača, a trka je obilovala uzbudljivim situacijama, izletanjima i čestim promjenama plasmana. Trka je vožena pred više od 50.000 gledalaca, te na temperaturi od preko 35 stepeni Celzijusa.

Kružne trke – Neuhvatljivi Vojislav Lekić

Kružne trke – Neuhvatljivi Vojislav Lekić

U prvoj trci sezone, u klasi SP, najbrži je bio Vojislav Lekić u vrhunski pripremljenoj Hondi Civic Type R (SP). Popularni Leka u obe vožnje bio je daleko najbrži, što je fantastičan početak sezone i važan korak ka odbrani šampionske titule. Jednostavno, na stazi u Banja Luci, konkurencija mu nije bila ni do kolena. Pobedio je talenat, potrebno iskustvo i što je možda ovoga puta bilo i najvažnije, tim koji zna kako se pobeđuje...

Kružne trke - Banja Luka 2010 druga trka

Kružne trke - Banja Luka 2010 druga trka

Idealni vremenski uslovi, rekordna posećenost i naravno dobre partije vozača obeležile su drugi dan trkačkog vikenda Šampionata Srbije i Republike Srpske na stazi Zalužani kraj Banja Luke. Počev od 12h kada je započeo prvi trening pa tokom svih pet održanih trka sve je funkcionisalo savršeno pa i organizator zaslužuje sve pohvale.

Kružne trke – Banja Luka 2010 prva trka

Kružne trke – Banja Luka 2010 prva trka

Šampionat Srbije na kružnim stazama započeo je u subotu 5. juna u Banja Luci. Staza Zalužani, Autoservis Brkić i Đelmaš Sport ugostili su automobiliste iz Srbije i Republike Srpske koji su publici kraj staze priredili adrenalinsku zabavu tokom celog dana koji su pre svih obeležili Milovan Vesnić, Vojislav Lekić i Dejan Stojić.

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46