AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

F1: Udes Bianchija - zelena zastava je pravilno pokazana

F1: Udes Bianchija - zelena zastava je pravilno pokazana

Posle video snimka nesreće u kojoj je teško povređen Jules Bianchi, otvorena je debata o ispravnosti postupka sudije koji maše zelenom zastavom u trenutku i nekoliko trenutaka pre nego što je Francuz udario u mobilni kran. Licencirani sudija, Christian Ebner, tvrdi da je to ispravno...

Formula 1 ima revidiran sistem signalnih zastavica, sa ciljem povećanja bezbednosti. Danas se na YouTube kanalu pojavio amaterski video snimak nesreće, na kojem se vidi da sudija na poziciji 12 maše zelenom zastavicom. To je izazvalo negativne reakcije motorsportske javnosti, ali istina je da je sudija pravilno postupio.

 

Pogledajte fotogaleriju: Formula 1 - haos u Japanu 2014.


"Zelena zastava je istaknuta apsolutno ispravno." - kaže Christian Ebner, licencirani sudija na međunarodnim takmičenjima ranga F1. "Sudija na poziciji 12 stajao je odmah iza vozila Adriana Sutila. Zelena zastava je značila, da se od ove pozicije može povećati brzina na takmičarski tempo, odnosno da od te pozicije nije bilo obavezno poštovati pravilo žute zastave, odnosno dvostruke žute, koja znači da treba pripremiti vozilo za zaustavljanje. Iza pozicije redara 12 nije postojala bilo kakva opasnost." - izjavio je Ebner za portal Motorsport-Total.com.

Maršali na prethodnim pozicijama su davali znak sa dve žute zastave, što je jasan signal za potrebu značajnog usporavanja, odnosno pripremu vozila za potpuno zaustavljanje. Ove zastavice je morao videti i Jules Bianchi, a to je značilo da se ispred njega nešto dešava i da mora značajno usporiti i biti spreman za potpuno zaustavljanje ukoliko za to postoji potreba. U tom trenutku, žute zastave su istaknute zbog izletanja Adriana Sutila (Sauber) i potrebe da u zonu izletanja izađu redari. Zelena zastava sudije na poziciji broj 12 poništava važenje žutih zastava.

Video snimak pokazuje koliko je stravičan udarac imao Bianchi. Bolid je udario u zakrivljeni zadnji deo mobilnog krana, a najveću energiju je primio roll-bar iznad glave vozača, koji bukvalno istrgnut iz bolida. Da je glava vozača bila samo nekoliko centimetara iznad, ili da je udario sa bočne strane traktora Bianchi ne bi imao šanse.

Podaci iz F1 App pokazuju, da se Bianchi kretao šestim stepenom prenosa i brzinom preko 200 km/h. U tom trenutku, on je izgubio kontrolu nad bolidom i nekontrolisano "ispalio" sa staze u zonu za izletanje.

Nedugo posle nesrećnog udarca, sudija je ostavio zelenu zastavu i uzeo žutu, što možemo videti na fotografiji iznad. To je, takođe, u redu, jer kada direktor trke, Charlie Whiting, da znak za izlazak bezbednosnog vozila na stazu, važi takozvano pravilo "full course yellow", što znači aktivacija žutih zastava na celoj stazi.

Automagazin.rs

VN Velike Britanije 2017 - Mercedes neuhvatljiv!

VN Velike Britanije 2017 - Mercedes neuhvatljiv!

Trka za VN Velike Britanije održana je u prilično mirnoj atmosferi na stazi, ali je završnica donela uzbuđenja. Oba vozača Ferrarija su imala gumi-defekt! Raikkonen je završio kao trećeplasirani, a Vettel je sedmi prošao kroz cilj...

F1 VN Austrije 2017 - Bottas pobednik!

F1 VN Austrije 2017 - Bottas pobednik!

Do pobede na trci za VN Austrije 2017 stigao je Valtteri Bottas, koji je vodio od starta do cilja. Finac je uspeo da se odbrani od napada Sebastiana Vettela u završnici takmičenja...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46