AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

Velika nagrada Malezije direktno na SK1

Velika nagrada Malezije direktno na SK1

Sve ljubitelje Formule 1 u nedelju 30. marta od 10 sati očekuje naredna trka šampionata na stazi “Sepang” u Maleziji, uz direktan prenos na Sport Klubu. Prema rečima organizatora, trka će se održati uprkos nacionalnoj krizi zbog nestalog aviona.

Izvršni direktor trke, Razlan Razali je rekao: “Šta god da je u pitanju, ‘Velika Nagrada Malezije’ održaće se kao što je i planirano”. Staza “Sepang” nalazi se pored međunarodnog aerodroma u Kuala Lumpuru, odakle malezijski stručnjaci koordiniraju međunarodnu potragu za malezijskim avionom koji je nestao još 8. marta tekuće godine.

Vozač Mercedesa Niko Rozberg je bio najbrži na poslednjem slobodnom treningu, ispred Kimija Raikonena i Sebastijana Fetela. Nemac, koji je bio pobednik prve trke u Melburnu pre dva vikenda, je ostvario vreme od 1:39.909, što je bilo za 0.035 bolje od Raikonena, dok je svetski šampion zaostao za 0.061. Rozberg tako nastavlja dominaciju koju je najavio Niki Lauda, dok je Raikonen i posle ovog dobrog rezultata u svom stilu rekao da to ne mora ništa da znači. Sjajan dan za ekipu Mercedesa upotpunio je Luis Hamilton, koji je odvozio krug za četvrto mesto, peti je bio Fernando Alonso, dok se ispred Danijela Rikiarda iz Red Bula plasirao Felipe Masa, ovosezonski vozač Vilijamsa. Navijače Ferarija treba da raduju pozicije Raikonena i Alonsa, dok je Sebastijan Fetel konačno uhvatio pravi ritam, te najavio izlazak iz krize za ekipu Red Bula.

Prva trka u Maleziji održana je 1999. godine. Staza u Maleziji je jedan od prvih mega-projekata austrijskog arhitekte Hermana Tilkea. Tilke je projektovao pistu, dugačku 5.43 metara na kojoj se vozi ukupno 56 krugova. Najveća maksimalna brzina je 315 km/h, a 65 odsto kruga vozi se punim gasom. Tokom kruga stepen prenosa se promeni 57 puta, a 17 odsto kruga se koči. Kraj startno-ciljnog pravca je i najbrži deo staze. U prvoj krivini „Pangkor Laut“, brzina se sa preko 300 km/h smanjuje na samo 76 km na sat. Veliki problem na stazi „Sepang“ je enormna vlažnost, ponekad čak i 80%, visoka temperatura asfalta od 50 stepeni celzijusa, koji nije dovoljno abrazivan i povremeni monsunski pljuskovi. Stoga je faktor pneumatika izuzetno važan.

Sport klub i ove godine ima ekskluzivno pravo na direktne prenose Formule 1, pa će ljubitelji ovog sporta moći da vide sve trke, ali i treninge i kvalifikacije do kraja sezone. Pored najboljih komentatora, uz gledaoce će tokom direktnih prenosa biti i stručnjaci i poznavaoci automobilskog sporta.


Sport Klub

VN Mexica 2018 - Verstappen pobednik, Hamilton šampion

VN Mexica 2018 - Verstappen pobednik, Hamilton šampion

Pobednik trke za VN Mexica 2018 je sjajni Max Verstappen u bolidu Red Bull Racinga. Drugo mesto nije bilo dovoljno da Sebastien Vettel (Ferrari) ostane u igri za titulu, tako da je svoju petu šampionsku titulu u Mexicu proslavio Lewis Hamilton u Mercedesu...

VN Nemačke 2018 - Srebrne strele neuhvatljive

VN Nemačke 2018 - Srebrne strele neuhvatljive

Trka za VN Nemačke bila je veoma uzbudljiva, jer je kiša počela da pada dvadeset krugova pre kraja. Vettel je vodio, ali je napravio grešku i završio u barijeri, a sve je iskoristio Hamilton, koji je krenuo sa 14. pozicije i pobedio!

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46