AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

Doktor Hartstein objašnjava zdravstveno stanje Schumachera

Doktor Hartstein objašnjava zdravstveno stanje Schumachera

Zdravstveno stanje Michaela Schumachera je vema ozbiljno. Posle nedeljnog pada tokom skijanja u francuskim Alpima, neprestano se govori o tome, da se lekari bore da smanje njegov intrakranijalni pritisak (ICP). Šta to znači, objašnjava nam donedavni glavni lekar u Formuli 1, Gary Hartstein...

Pogledajte vest: Michael Schumacher se povredio na skijanju - U kritičnom je stanju!

 

Hartstein je istakao da je jučerašnja konferencija za medije bila prilično ohrabrujuća, više nego što je on očekivao. Na osnovu novih informacija, koje smo saznali tokom jučerašnje konferencije za medije, donedavni glavni F1 lekar je objasnio nekoliko važnih detalja, što nam pomaže da shvatimo ozbiljnost povrede Michaela Schumachera.

"Mozak je smešten u čvrsto i zatvoreno "kućište". To je prostor koji je čvrst i nepromenljive veličine, što znači da svaka promena u unutrašnjosti dovodi do povećanja pritiska. U ovom slučaju imamo ugrušak krvi, koji u glavi može napraviti veliki problem. Pomenuta krv otišla je u prostor koji je prirodno kreiran samo za mozak. Zato je usledio logičan korak - uklanjanje ugruška." - objašnjava Hartstein.

"U Michaelovom slučaju, veoma je važno da ne dođe do otoka moždanog tkiva. To bi značilo, da moždane ćelije ne mogu da održe svoju veličinu, što bi još jednom pokazalo da je povreda veoma ozbiljna." - objašnjava ovaj vrhunski lekar, koji kaže da je ovakav tip otoka izuzetno teško lečiti. "U tom slučaju je potrebno optimizovati tok cerebrospinalne tečnosti (CSF) i povratak krvi do srca, tako što se pacijentu glava podiže za 30 stepeni. Mozak mora biti snabdeven optimalnom kočinom krvi sa određenom količinom kiseonika i glukoze." - kaže Amerikanac.

"Na konferenciji smo saznali, da Michael ima bileteralne lezije. To znači da je mozak povređen u obe hemisfere, što nas ne iznenađuje s obzirom na snagu udarca. Sada je pitanje kakvog su tipa lezije, ali možemo pretpostaviti da je u pitanju mix tri tipa. Najpre imamo hematom. To je krvni ugrušak koji može biti evakuisan, što je kod Michaela i učinjeno. Sledeće su kontuzije, koje se manifestuju crno-plavim flekama na mozgu, što ukazuje na tupi udarac. Sastoje se od krvi koja je prodrla iz krvnih sudova. Treći tip lezija je na mikroskopskom nivou, i predstavljaju oštećenje snopova nervnih vlakana (aksona), koji povezuju grupe moždanih ćelija. Ovaj tip oštećenja nije lako vidljiv i povezuje se "lošim neurološkim ishodom."

 

Pogledajte vest: Michael Schumacher bolje nego juče, ali i dalje kritično.


Gary Hartstein se osvrnuo i na vest o odstranjivanju dela lobanjske kosti (dekompresivna kraniektomija) kod Michaela Schumachera, što je nazvao "ekstremnom merom". "Ako je pritisak u lobanji visok, pacijent mora biti doveden u fazu dubokog sna. U tom slučaju, njegov mozak je potrebno zaštititi od "jeftinih" metaboličkih procesa. Kao krajnju meru, neurohirurg može odstraniti veliki deo lobanjske kosti. Tako se prostor otvara i pritisak vraća u normalu. Kada je pritisak u lobanji (ICP) veliki, to je veoma indikativno. U prvom redu, to znači da se sa mozgom nešto dešava. Čim je viši ICP, time je slabiji protok krvi, što uzrokuje nebezbedan krug: ICP se sve više povećava, a tok krvi je sve manji. Najviše trpe ćelije, koje bivaju sve lošije snabdevene kiseonikom, što posledično dovodi do oticanja, što dodatno povećava ICP. To je zatvoren krug. Poslednja posledica povećanja ICP-a je mehanička. Mozak u lobanji na svom mestu drže čvrsti ligamenti između dve hemisfere, između mozga i malog mozga. Ako ICP raste, može doći do mehaničkog pomeranja mozga, što se povezuje sa katastrofalnim posedicama." - zaključuje Gary Hartstein.

Izvor: formerf1doc.wordpress.com

VN Mexica 2018 - Verstappen pobednik, Hamilton šampion

VN Mexica 2018 - Verstappen pobednik, Hamilton šampion

Pobednik trke za VN Mexica 2018 je sjajni Max Verstappen u bolidu Red Bull Racinga. Drugo mesto nije bilo dovoljno da Sebastien Vettel (Ferrari) ostane u igri za titulu, tako da je svoju petu šampionsku titulu u Mexicu proslavio Lewis Hamilton u Mercedesu...

VN Nemačke 2018 - Srebrne strele neuhvatljive

VN Nemačke 2018 - Srebrne strele neuhvatljive

Trka za VN Nemačke bila je veoma uzbudljiva, jer je kiša počela da pada dvadeset krugova pre kraja. Vettel je vodio, ali je napravio grešku i završio u barijeri, a sve je iskoristio Hamilton, koji je krenuo sa 14. pozicije i pobedio!

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46