AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Domaći reli – Vladica Rabrenović: Taktika i mehanika!

Domaći reli – Vladica Rabrenović: Taktika i mehanika!

Beogradski reli još jednom je pokazao da je reli pre svega tehnički sport i da dobro pripremljen automobil ima najviše udela u uspešnom dolasku do cilja. Ako se tome doda tačna i konstantna vožnja, uspeh je zagarantovan. Sa ovom formulom za uspeh u ovogodišnji Šampionat ušao je Vladica Rabrenović, i pobedio!

Domaći reli – Vladica Rabrenović: Taktika i mehanika!

Aktuelni Šampion sada je na dobrom putu da titulu i odbrani jer glavni konkurenti za najviši plasman 1. Beogradski reli nisu priveli kraju. Konkurencija je tako izgubila dragocene bodove u situaciji kada se ne zna koliko će Šampionat Srbije tačno imati relija (tri ili četiri). Eksluzivno za Automagazin Vladica Rabrenović nam pre svega otkriva tajne uspešnog nastupa na stazama Avala i Košutnjak - ”Odmah nakon poslednjeg rellija prošle godine, tačnije dva dana kasnije, počelo sa revizijom celog automobila za sezonu 2010. Znači svaki šrafčić , kablić, sve je rastureno na molekule. Karoserija je išla na fixturu gde je provela pet dana nategnuta u farbricke kote i tako prevarena ponovo. Imali smo problem sa ležanjem dve zadnje sezone i onda nema druge nego sve iznova. Uz to kupljeni su napokon Ohlins amortizeri za asfalt. Makadamski su voženi dve godine i dojadilo mi više! Sad auto leži kao ... kao... kao, ma extra. Nisam mogao da sanjam da Clio može ovo! (smeh) Menjač smo odradili normalno sve novo iz Sadeva. Što je potrebno izmenjeno je, nove su i lamela i korpa iz Alpine. Motor je doživeo totalnu reviziju sa novim klipnjačama i klipovima, itd, itd. Auto su radili majstor Miloš iz Kragujevca i Nešec WRR. Radi kao Kawasaki po zvuku. Mnogo sam zadovoljan i onda naravno i lepše se vozimo. Mi smo se spremali da imamo besprekoran auto ove sezone i izgleda da smo uspeli sa tim planom.”

Domaći reli – Vladica Rabrenović: Taktika i mehanika!

Rabrenović je pokušao organizatoru da pomogne i dovođenjem jedne posade iz Švedske gde Vladica inače živi i radi - ”Obradovao sam se kada sam čuo ko organizuje Beogradski reli. MM Sportu sam hteo da izađem u susret i pozivom na učešće Šveđaninu Carlu Wardu. Mladić koji nastupa u novoj Ford Fiesi R2 nema iskustva na asfaltu pa je takmičenje hteo da iskoristi kao svojevrstan trening. Na žalost, zbog nerazumevanja njegovog sponzora nije došao ali je izjavio da će kad-tad doći.” I naravno da se upoznamo kako je tekao sam tok 1. Beogradskog relija - ”Mi smo radili auto do 06 00h u subotu i iz radionice otišli u Beograd. Nismo očekivali neki visoki plasman jer imali smo neisproban auto. Ja sam samo na ulici probao malo sa glanc novim nerazrađenim motorom. Prošli smo kao i uvek radar tri puta po brzincu. Ali kada smo seli prvi put na zatvorenoj stazi odmah je bilo jasno da ovo nije više onaj Clio od prošlih sezona. Mnogo je lep osećaj kad auto sluša i možeš da ga voziš a ne da se voziš! Startovali smo prvi i nismo imali vremena drugih takmičara. Nakom trećeg brzinca kada smo došli u servis niko ništa ne zna. (smeh) Tako smo otišli na drugi krug i samo smo slutili da je tempo siguran i dosta dobar. Posle smo saznali da je Dika (Zečević) nestao i kratko posle i Buda (Višnjić). Onda je nas napao Đorđevic ali nismo se dali uplašiti. Ostali smo na svom tempu. Na cilj smo stigli ubeđeni da smo drugi, a ono iznenđenje! Znam da je voznja na brzinskom ispitu veoma važna za pobedu ali pošto nismo planirali da budemo najbrži mi smo bili najspremniji. Mislim da je ceo taj sklop mnogo važan za uspeh na reliju - od održavanja preko majstorstva Savića, suvozača i čuvanja materijala na samoj trci do pobede. Svaki član tima je jednako važan i jedan bez drugoga ne može do kraja i uspeha. Tako barem ja to sve gledam. Na kraju, ukazala nam se prilika za odbranu titule pa ćemo i dalje raditi po istom receptu – jedan tempo, pažljivo prema materijalu i onda nek konkurencija odluči koliko ko vredi ove sezone.”

Domaći reli – Vladica Rabrenović: Taktika i mehanika!

Na kraju uz čestitke na uspešnom startu sezone posebno nas je zanimalo da li lider WRR Teama iz Čačka i ove sezone planira neki nastup van granica Srbije - ”Planiramo pre svega nastupe na svim relijima u Srbiji. Daću sve od sebe da se pojavimo u Bugarskoj na WRC reliju. San mi je da učestvujemo na tako velikom takmičenju pa ako bude sve kako treba, vidimo se na stazi!”

Domaći reli – Vladica Rabrenović: Taktika i mehanika!

Petar Janković – Automagazin portal

1. Beogradski reli – Miodrag Šarac, brz i bez brzina!

1. Beogradski reli – Miodrag Šarac, brz i bez brzina!

Eksluzivno za Automagazin internet portal svoje utiske pre i za vreme 1. Beogradskog relija sa nama deli jedan od glavnih protagonista u klasi do 1400ccm, Miodrag Šarac. Tehnički problemi, ali i snalažljivost i veština, glavni su utisci vozača BAK Pančevo sa otvaranja sezone u Beogradu.
Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

Na brzinskom ispitu Avala, zbog kvara na motoru, 1. Beogradski reli pre kraja je završio favorit broj jedan, Dušan Borković. Razočaranje pre svega za samog Borkovića ali i mnogobrojne fanove kraj staze. Popularni Pančevac nije previše razočaran. Pokazao je da je Mitsubishi Lancer Evo IX veoma brz u njegovim rukama i spreman je za nove izazove.
Đani Šverko i Sead Alihodžić u Beogradu

Đani Šverko i Sead Alihodžić u Beogradu

Početkom aprila meseca, Beograd su posetili nekadašnji šampioni Jugoslavije u automobilskom sportu, a sa njima je pored mnogih domaćina bio i urednik TV emisije "Start", Đorđe Đenić. Udruženje istoričara automobila okupilo je, ispred Saobraćajnog fakulteta na Voždovcu, pedesetak vlasnika "oldtimer-a" i održalo nekoliko predavanja...
1. Beogradski reli - Srđan Petrović osvojio važne bodove

1. Beogradski reli - Srđan Petrović osvojio važne bodove

Iako "1. Beogradski reli" neće pamtiti po dobroj borbi sa konkurentima, Srđan Petrović "Fox" može biti zadovoljan činjenicom da je zabeležio prve bodove u reli prvenstvu Srbije, koji mogu biti odlučujući u borbi za šampionsku tiulu. I pored problema s automobilom (Mitsubishi Lancer Evo VI), Petrović je na cilj stigao kao 6-plasirani, osvojivši 8 bodova...
1. Beogradski Rally – Utisci takmičara Užice Rally Team-a

1. Beogradski Rally – Utisci takmičara Užice Rally Team-a

Posade Užice Rally Team-a su ostvarile polovičan uspeh, daleko ispod očekivanja pred reli, ali sa glavama visoko podignutim i ponosni na prikazano. Sreten Todorović je završio peti u klasi 1, a sigurna i solidna vožnja ovog novajlije obećava bolji plasman u nastavku sezone.
1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

Danas, tačno u 10h01, prvi sa startne rampe ispred Gradske kuće u Beogradu krenuo je aktuelni Šampion države Vladica Rabrenović. Nekoliko sati i osam brzinskih ispita kasnije na isto mesto je Rabrenović ponovo stigao prvi, ovoga puta kao pobednik 1. Beogradskog relija, Trofej Mirko Martinović.
1. Beogradski reli - nove fotografije

1. Beogradski reli - nove fotografije

Prvo takmičenje ovogodišnjeg reli prvenstva Srbije, "1. Beogradski reli", obeležile su sjajne vožnje naših najboljih reli vozača, ali i mnogobrojna publika pored staze. Najzanimljivije fotografije, snimljene na brzinskom ispitu "Avala", možete pogledati u galeriji Automagazin portala, ili jednostavnim klikom na LINK...
1. Beogradski reli – novosti (ažurirano u 17h30!)

1. Beogradski reli – novosti (ažurirano u 17h30!)

Nakon juče obavljenog tehničkog pregleda i verifikacije danas u 10h ispred gradske skupštine u Beogradu put brzinskih ispita Avale i Košutnjka krenuće ukupno 26 posada. Kompletnu listu prijava 1. Beogradskog Relija možete preuzeti klikom na LINK. Na ovoj stranici Automagazin web portal će Vas obaveštavati i o najzanimljivijim detaljima sa relija.
1. Beogradski reli - fotografije (Ada Huja)

1. Beogradski reli - fotografije (Ada Huja)

Juče je na kartodromu Ada Huja održana promotivna vožnja, kao deo programa 1. Beogradskog relija. Start relija je ispred Skupštine grada u 10:00 časova, sledi devet brzinskih ispita na lokacijama Avala i Košutnjak, a cilj je oko 15:30. Klikom na LINK možete pogledati prvi deo fotografija, snimljenih na stazi Ada Huja...
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46