AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

Danas, tačno u 10h01, prvi sa startne rampe ispred Gradske kuće u Beogradu krenuo je aktuelni Šampion države Vladica Rabrenović. Nekoliko sati i osam brzinskih ispita kasnije na isto mesto je Rabrenović ponovo stigao prvi, ovoga puta kao pobednik 1. Beogradskog relija, Trofej Mirko Martinović.

1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

Dešavanja iz sata u sat mogli ste već pratiti na stranicama Automagazin internet portala (LINK) suština je u činjenici da je Rabrenović sigurnom vožnjom u vrhunski pripremljenom Renault Cliu RS grupe N3 iskoristio sve vozačke greške i probleme mehaničke prirode od strane svojih konkurenata. Bilo ih je mnogo, ali krenimo redom.

1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

Reli je započeo možda najvećim incidentom dana, kada je takmičenje na krovu pored staze na Avali završio Slobodan Jovanović u Peugeotu 206 RC. Košutnjak 1 je bio poslednji brzinac za Aleksandra Cvijovića i motor njegovog Suzuki Swifta GTI koji se pokazao kao najbrži na Avali u klasi do 1400ccm. BI3 vozio se ponovo na Avali a kraj staze tu je ostao i favorit broj 1, Dušan Borković kome se zaglavio leptir gasa, dok je Srđan Petrović ostao bez turbine, ali je uspeo da doveze svog Mitsubishi Lancera šeste evolucije sve do cilja relija. Nakon servisa “tendecija” odustajanja favorita se nastavlja lošom srećom dva pilota XM Racing Teama. Izletanjem takmičenje prvo završava Vladimir Zečević, da bi odmah zatim sa liderske pozicije odustao Srđan Višnjić nakon kvara menjača njegovog Renault Clia. Uz još nekoliko odustajanja, do cilja Beogradskog relija stiglo je 17 od 26 posada na startu.

1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

Ali da se posvetimo i onima koji su uspešno reli priveli kraju. Pobednik Vladica Rabrenović 7.1 sekundu bio je brži od drugoplasiranog Borisa Đorđevića u, bar na papiru, superiornom Mitshubishi Lanceru Evo IX. Čačanin iz Štokholma donekle mora zahvaliti i penalizaciji od 10 sekundi kao i Đorđevićevom slabom rezultatu na BI5-Avala gde je izgubio više od 50 sekundi što se na kraju ispostavilo kao nenadoknadiv gubitak. Poslednje stepenice podijuma domogao se Todor Stamenković koji je u stilu svog nadimka (Razredni) pokazao konkurenciji kako se može poterati zastarela Citroen Xsara i ako pitate one koji su reli pratili pored staze, svi u glas će potvrditi da je Stamenković pokazao brilijantnu i hrabru vožnju. Činjenica je da je Todor, i pored odsustva sa srpskih reli staza, ovim nastupom dokazao da je svoje majstorstvo za volanom podigao na jedan viši nivo. Iza Stamenkovića solidno četvrto mesto osvaja gost iz Italije Gianluca Rocco u lepom za videti, istorijskom primerku, Ford Sierre.

1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

Pored borbe za vrh generalnog plasmana, fantastični rovovski boj prikazali su Mile Cvjetičanin u Yugu 1.3 i Miodrag Šarac sa VW Polom, oba u klasi do 1400ccm. Ovoga puta presudilo je po svoj prilici iskustvo. Pred poslednji brzinac Cvjetičanin je imao prednost od samo 3.9 sekundi, ali je na cilj u centru Beograda stigao sa solidnih 24. Petar Matović, kao trećeplasirani u klasi, sa svojim Peugeotom 106 kasnio je dodatnih 30 sekundi. Najbrojnijom klasom N1 dominirao je, kao što smo i pretpostavili, vozač XM Racinga Ivan Mandić, koji je drugoplasiranog kolegu u Yugu, Slobodana Gajića, ostavio skoro minut i po iza. Trećeplasirani vozač najslabije klase šampionata je Nikola Ratković.

1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

Na kraju kako sumirati i oceniti današnji dan? Oni koji su očekivali čuda na terenima oko Beograda otišli su kući možda i razočarani, pre svega brojnošću posada. Oni koji reli sport u Srbiji prate duže vremena sigurno su zadovoljni borbama koje su prikazali vozači prema svojim i prema mogućnostima svojih automobila. Uspeh je svaki održani reli i uspeh je start svake posade jer pre svega u celoj “priči” najviše se radi o entuzijazmu i ljubavi prema sportu pa treba odati priznanje svim učesnicima preko organizatora do vozača. A dok naš automobilizam u celini konačno ne pređe iz entuzijazma u profesionalizam, to nam je – što nam je. Konačni plasman 1. Beogradskog relija pronađite jednostavnim klikom na LINK.

1. Beogradski reli – Sumrak favorita!

Petar Janković – Automagazin portal foto: Milomir D. Bošković i Goran Sarić - Automagazin portal

1. Beogradski reli – Miodrag Šarac, brz i bez brzina!

1. Beogradski reli – Miodrag Šarac, brz i bez brzina!

Eksluzivno za Automagazin internet portal svoje utiske pre i za vreme 1. Beogradskog relija sa nama deli jedan od glavnih protagonista u klasi do 1400ccm, Miodrag Šarac. Tehnički problemi, ali i snalažljivost i veština, glavni su utisci vozača BAK Pančevo sa otvaranja sezone u Beogradu.
Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

Na brzinskom ispitu Avala, zbog kvara na motoru, 1. Beogradski reli pre kraja je završio favorit broj jedan, Dušan Borković. Razočaranje pre svega za samog Borkovića ali i mnogobrojne fanove kraj staze. Popularni Pančevac nije previše razočaran. Pokazao je da je Mitsubishi Lancer Evo IX veoma brz u njegovim rukama i spreman je za nove izazove.
Đani Šverko i Sead Alihodžić u Beogradu

Đani Šverko i Sead Alihodžić u Beogradu

Početkom aprila meseca, Beograd su posetili nekadašnji šampioni Jugoslavije u automobilskom sportu, a sa njima je pored mnogih domaćina bio i urednik TV emisije "Start", Đorđe Đenić. Udruženje istoričara automobila okupilo je, ispred Saobraćajnog fakulteta na Voždovcu, pedesetak vlasnika "oldtimer-a" i održalo nekoliko predavanja...
1. Beogradski reli - Srđan Petrović osvojio važne bodove

1. Beogradski reli - Srđan Petrović osvojio važne bodove

Iako "1. Beogradski reli" neće pamtiti po dobroj borbi sa konkurentima, Srđan Petrović "Fox" može biti zadovoljan činjenicom da je zabeležio prve bodove u reli prvenstvu Srbije, koji mogu biti odlučujući u borbi za šampionsku tiulu. I pored problema s automobilom (Mitsubishi Lancer Evo VI), Petrović je na cilj stigao kao 6-plasirani, osvojivši 8 bodova...
Domaći reli – Vladica Rabrenović: Taktika i mehanika!

Domaći reli – Vladica Rabrenović: Taktika i mehanika!

Beogradski reli još jednom je pokazao da je reli pre svega tehnički sport i da dobro pripremljen automobil ima najviše udela u uspešnom dolasku do cilja. Ako se tome doda tačna i konstantna vožnja, uspeh je zagarantovan. Sa ovom formulom za uspeh u ovogodišnji Šampionat ušao je Vladica Rabrenović, i pobedio!
1. Beogradski Rally – Utisci takmičara Užice Rally Team-a

1. Beogradski Rally – Utisci takmičara Užice Rally Team-a

Posade Užice Rally Team-a su ostvarile polovičan uspeh, daleko ispod očekivanja pred reli, ali sa glavama visoko podignutim i ponosni na prikazano. Sreten Todorović je završio peti u klasi 1, a sigurna i solidna vožnja ovog novajlije obećava bolji plasman u nastavku sezone.
1. Beogradski reli - nove fotografije

1. Beogradski reli - nove fotografije

Prvo takmičenje ovogodišnjeg reli prvenstva Srbije, "1. Beogradski reli", obeležile su sjajne vožnje naših najboljih reli vozača, ali i mnogobrojna publika pored staze. Najzanimljivije fotografije, snimljene na brzinskom ispitu "Avala", možete pogledati u galeriji Automagazin portala, ili jednostavnim klikom na LINK...
1. Beogradski reli – novosti (ažurirano u 17h30!)

1. Beogradski reli – novosti (ažurirano u 17h30!)

Nakon juče obavljenog tehničkog pregleda i verifikacije danas u 10h ispred gradske skupštine u Beogradu put brzinskih ispita Avale i Košutnjka krenuće ukupno 26 posada. Kompletnu listu prijava 1. Beogradskog Relija možete preuzeti klikom na LINK. Na ovoj stranici Automagazin web portal će Vas obaveštavati i o najzanimljivijim detaljima sa relija.
1. Beogradski reli - fotografije (Ada Huja)

1. Beogradski reli - fotografije (Ada Huja)

Juče je na kartodromu Ada Huja održana promotivna vožnja, kao deo programa 1. Beogradskog relija. Start relija je ispred Skupštine grada u 10:00 časova, sledi devet brzinskih ispita na lokacijama Avala i Košutnjak, a cilj je oko 15:30. Klikom na LINK možete pogledati prvi deo fotografija, snimljenih na stazi Ada Huja...
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46