AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

Na brzinskom ispitu Avala, zbog kvara na motoru, 1. Beogradski reli pre kraja je završio favorit broj jedan, Dušan Borković. Razočaranje pre svega za samog Borkovića ali i mnogobrojne fanove kraj staze. Popularni Pančevac nije previše razočaran. Pokazao je da je Mitsubishi Lancer Evo IX veoma brz u njegovim rukama i spreman je za nove izazove.

Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

Performans je dakle bio kratak ali sladak, rekli bi svi prisutni pre svega na Adi Huji gde je Beogradski reli otvoren promotivnim vožnjama takmičara i gde je Dušan prisutnima pokazao koliko je Mitsubishi brz i atraktivan automobil - ”Da prvo pohvalim organizatore i da im čestitam kako su u ova teška vremena smogli snage i novaca da organizuju takmičenje. Zahvaljujem se i za foto aparat koji sam dobio za vožnju na Ada Huji. Čestitam Srđanu Petroviću na najbržem vremenu na Adi, a ja se nadam da sam opravdao cilj i da se publika dobro zabavila.”

Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

Sam takmičarski deo relija je započeo fantastično. Dušan je uspešno nizao avalske krivine i postigao odlično vreme sa rezervisanom vožnjom - ”Što se tiče samog relija situacija je tekla super sve do kobnog momenta. Krenuli smo na Avalu onako rezervisano, jer ipak sam prvi put tu sa ovim automobilom. Trudim se da ne pravim greške iz prošlosti i plan je bio da prvi krug bude samo ispitivanje mogućnosti, kako moje tako i automobila. Međutim toliko sam se oduševio automobilom da je to sve išlo super i vozili smo se veoma brzo. Gledao sam da vožnja bude brza, tečnija, a manje atraktivna. Pred cilj sam i dosta ranije popustio gas. Na upisu vremena video sam da je postignuto vreme dosta dobro i da imamo rekord staze što me je naravno obradovalo jer sam znao da vreme može ići još dole. Kako je ispred nas išao Vladica (Rabrenović) koji je imao dosta lošije vreme (slabija klasa), ostalo je da vidim kako idu Srki (Petrović) i Tajvanac (Đorđević). Kada sam shvatio da je razlika dosta velika lakše je bilo. Na Košutnjaku sam se naravno trudio da napravim najbolje vreme a da sama vožnja ne bude baš skroz napeta. Tako je i bilo do krivine na raskrsnici, gde sam dobro pripremio automobil i planirao da prođem čisto kada sam u centru krivine iznenadio sam sebe i povukao ručnu (i to mi je bukvalno sama ruka pošla, ne umem ni da objasnim - smeh). Da sam planirao da idem tako trebao sam samo malo ranije da je povučem i bilo bi super, ovako je usledilo okretanje. Na cilju sam se oduševio kada sam video vreme 5:02 i sada sa sigurnošću mogu da kažem da, uz vožnju bez većih grešaka, Košutnjak može voziti ispod 4:50. Čestitao bih još jednom Fox-u (Srđan Petrović) što je sa Evo VI, bez obzira na 34mm restriktor bio brži i od Borisa Đorđevića sa daleko naprednijim autom i samo 1mm manjim restriktorom. Takođe bih čestitao i Toši (Stamenković) jer je, kako mi kažu, leteo sa onom starom Xsarom i priveo reli kraju. Moram pomenuti i svog klubskog kolegu Miodraga Šarca sa kojim nastupam za AK Pančevo i koji ovoga puta nije uspeo da pokaže svoj pun potencijal zbog kvara na menjaču njegovog VW Pola.”

Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

A onda je došao na red baksuzni brzinski ispit Avala 3, leptir gasa se odšrafio a jedan od šrafova je završio u unutrašnjosti motora - ”Na drugoj Avali sam malo pojačao tempo. Na delu nizbrdo odjednom auto je ostano na punom gasu i malo je nedostajalo da doživimo ozbiljnu havariju. Kada su došli ljudi iz ekipe, kojima se ovom prilikom zahvaljujem, ustanovili su da je jedan od dva šrafčića uleteo u motor i napravio ozbiljan problem. Ovakav peh mislim da se nikom nije desio i ostaje mi jedino da se nadam da će ovo biti kraj malerima. Automobil se već radi i uskoro će sve biti gotovo. Odmah će uslediti i test. Velika je šteta što opet nisam izvozao automobil kako treba već samo 20km. Ali moram da priznam da sam veoma zadovoljan kako se auto i ja slažemo. Opet, i uvek, se zahvaljujem kompaniji Vitro Group, gradu Pančevu, pokrajni Vojvodina i ostalim sponzorima.” - završio je eksluzivni razgovor sa Automagazin internet portalom nada automobilizma u Srbiji, Dušan Duca Borković.

Domaći reli – Dušan Borković: Idemo dalje!

Petar Janković – Automagazin portal

Domaći reli – Vicešampion sveta dolazi na Serbia Rally!

Domaći reli – Vicešampion sveta dolazi na Serbia Rally!

Prema poslednjim informacijama koje stižu iz Portugala ljubitelji reli sporta u Srbiji na predstojećem Serbia Rally-u imaće jedinstvenu priliku da na delu vide vrhunskog pilota u vrhunskom bolidu. U sklopu priprema za WRC nastup u Bugarskoj, gosti Beograda biće vicešampion sveta Mikko Hirvonen i Ford WRT.
Domaći reli – Video istorija, YU Rally 1979. i 1980.

Domaći reli – Video istorija, YU Rally 1979. i 1980.

Nekada YU Rally, danas Serbia, u svakom slučaju takmičenje koje je postalo institucija sa istorijom dugom velike 43 godine! Do starih video snimaka YU relija veoma je teško doći. Ovoga puta, zaslugom istinskih ljubitelja sporta, YouTube je “ugostio” i deo istorije našeg najznačajnijeg automobilističkog takmičenja.
Rally All Stars Poreč - Vladan Petrović zadovoljan svojim nastupom

Rally All Stars Poreč - Vladan Petrović zadovoljan svojim nastupom

Višestruki reli šampion Srbije u generalnom plasmanu, Vladan Petrović, može biti zadovoljan nastupom na manifestaciji "Rally All Stars 2010". Nakon što je u direktnom duelu pobedio iskusnog Balasza Szalaya, veoma uspešnog vozača u konkurenciji automobila u Rally Raid nastupima, Petrović je eliminisan u drugom delu takmičenja od talentovanog Kevina Abbringa, učesnika u juniorskom šampionatu sveta u reliju...
Rally All Stars, Poreč – Srbi u Top 16!

Rally All Stars, Poreč – Srbi u Top 16!

Vladan Petrović i Srđan Petrović, dva srpska prestavnika na Rally All Stars 2010, spektaklu koji se ovog vikenda održava u Poreču – Hrvatska, uspešno su prebrodili prve prepreke i nakon današnje šesnaestine finala i prvih duela uspeli da se plasiraju u šesnaest najboljih.
Domaći reli – 1. Beogradski reli VIDEO

Domaći reli – 1. Beogradski reli VIDEO

O otvaranju reli sezone u Srbiji već smo pisali u više navrata. Ovoga puta osvrt na 1. Beogradski reli pravimo uz video snimak koji se upravo pojavio na internetu. Onboard, snimci akcije sa Avale i Košutnjaka kao i atraktivne fotografije upakovani su u film koji lepo dočarava atmosferu trofeja Mirko Martinović.
Reli: I Srđan Petrović na Rally All Stars u Poreču

Reli: I Srđan Petrović na Rally All Stars u Poreču

Reli fanovi u Srbiji mogu biti zadovoljni, jer na oktanskoj "fešti" u Poreču, Srbija će imati dva predstavnika. Pored višestrukog reli šampiona Srbije, Vladana Petrovića, na "Rally All Stars" nastupiće i takmičar ASK EKO Racing tima., Srđan Petrović. Ali, za razliku od Vladana, koji u Poreč prvenstveno odlazi zbog dobre zabave, Srđan ima drugačije motive...
Vladan Petrović potvrdio učešće na Rally All Stars u Poreču

Vladan Petrović potvrdio učešće na Rally All Stars u Poreču

Poznati hrvatski reli vozač Daniel Šaškin, najavio je veliki oktanski spektakl nazvan "Rally All Stars", na kojem će se početkom maja u Poreču, na dvostrukoj kružnoj makadamskoj stazi, u međusobnim duelima "obračunati" oko 40 svetskih i evropskih reli zvezda, i to u tri različita vozila: buggy, Mitsubishi Lancer EVO IX i Opel Antara RR...
Domaći reli – Otkazan Sremski reli!

Domaći reli – Otkazan Sremski reli!

Kako sada stvari stoje većina ljubitelja reli sporta u Srbiji imaće priliku da svoje junake u akciji vidi samo još jednom, na Serbia Rally-u u junu. Sremski reli zakazan za polovinu meseca maja u organizaciji AK Vojvodina otkazan je kako organizator kaže iz ekonomsko-političkih razloga.
1. Beogradski reli – Todor Stamenković, iznenađenje relija!

1. Beogradski reli – Todor Stamenković, iznenađenje relija!

Todora Stamenkovića poznavaoci relija sećaju se najviše u fantastičnim nastupima u malenom Peugeotu 106. Mnogo puta žrtvujući dobro vreme zarad atraktivnosti, popularni Toša brzo je postao miljenik publike. Jedno vreme se pritajio da bi novi BUM doživeo na upravo završenom reliju u Beogradu!
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46