AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford planira test vožnju Hirvonena na Srbija reliju

Ford planira test vožnju Hirvonena na Srbija reliju

Takmičari BP Ford Abu Dhabi World Rally tima, Mikko Hirvonen i Jarmo Lehtinen, učestvovaće na Reliju Srbija, koji se održava sledećeg meseca (od 18. do 20. juna), a voziće Ford Focus RS World Rally automobil...

Finci će iskorititi dvodnevni „asfaltni“ reli, koji se održava u letnjoj pauzi FIA World Rally šampionata, kao test vožnju pre nego što sezona WRC u julu bude obnovljena takmičenjem u Bugarskoj. Rally Bulgaria je prvo od četiri takmičenja koja se voze po čvrstoj podlozi u ovogodišnjoj sezoni koju čini sedam WRC relija. Ostala tri „asfaltna“ relija će se održati u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji. Reliji Srbija /Serbia Rally/ je deo FIA European Rally kup šampionata (grupa Istok), a takođe se boduje i u naciolanim šampionatima u Srbiji i Bugarskoj. „Baziran“ je u Beogradu, u kojem se u petak, 18. juna, održava startna ceremonija. Tokom dva takmičarska dana vozače očekuje 18 brzinskih testova, na intinereru čija je ukupna dužina 229,14 kilometara.

Ford planira test vožnju Hirvonena na Srbija reliju

"Ovo će biti perfektna priprema za asfaltne relije koji se održavaju u drugoj polovini ovogodišnjeg WRC šampionata.", kaže 29-devetogodišnji Hirvonen, višecampion u proglošlogodišnjoj WRC sezoni, trenutno, sa 76 bodova, treći u ovogodišnjem takmičenju. "U dosadašnjem delu sezone uglavnom smo vozili po šljunkovitim podlogama, a poslednji asflatni reli na kojem sam učestvovao je bio u Španiji, prošlog oktobra. Reli Srbija će mi pružiti priliku da se ponovo iskušam na takvoj podlozi, u respektabilnom takmičatrskom okruženju. To će biti samo test vožnja, koja treba da mi vrati dobar osećaj u Focusu RS WRC na asfaltu.“, dodao je Hirvonen. Direktor BP Ford Abu Dhabi tima, Malcolm Wilson kaže: "Mikko naporno radi u ovogodišnjoj takmičarskoj sezoni i hteli smo da mu damo šansu da ponovo vozi na asfatnoj podlozi. On je takvu podlogu testirao tri dana u Engleskoj, odmah posle Rally New Zealand. Reli Srbija će timu omogućiti da testira nešto od onoga što je važno u nastavku sezone, a u pravom reli okruženju. To će pomoći Hirvonenu i timu u njihovim pripremama za asfaltne relije koji slede u ovogodišnjem WRC.“ Grand Motors PR

43. Serbia Rally - U znaku Mikke Hirvonena

43. Serbia Rally - U znaku Mikke Hirvonena

AMS Srbije i ove godine organizuje najznačajnije reli takmičenje, sa tradicijom koja datira još od 1967. godine, Serbia Rally. Posle 14 godina, start i cilj su ponovo u Beogradu, pa će ljubitelji brzina moći da pozdrave najbolje reli posade ovog dela Evrope, kao i majstora reli vožnje, Mikku Hirvonena, koji će po prvi put biti naš gost sa svojim WRC vozilom...

43. Serbia Rally – Momčilo Milojković: Spremni smo!

43. Serbia Rally – Momčilo Milojković: Spremni smo!

U petak, ispred Skupštine Grada Beograda startuje 43. Serbia Rally, najstarije i najznačajnije automobilističko takmičenje u zemlji. Direktor takmičenja, Momčilo Milojković, najavljuje da je sve spremno za veliki spektakl. I navijači su više nego spremni jer u Beograd je juče doputovao vicešampion Sveta u reliju, vozač Ford WRT-a, Mikko Hirvonen.

43. Serbia Rally – Lista prijava

43. Serbia Rally – Lista prijava

Petnaest posada iz inostranstva i 29 iz Srbije nalazi se na upravo objavljenoj listi prijava 43 izdanja Serbia relija. Ako izuzmemo spektakl u liku i delu Mikka Hirvonena i Ford WRT-a kao i povratak na staze Vlade Petrovića, većih iznenađenja nema što ne znači da pred nama nije izuzetno zanimljiv vikend.

Reli - Vladan Petrović stručni konsultant na Eurosport TV

Reli - Vladan Petrović stručni konsultant na Eurosport TV

Za sve fanove reli sporta, Eurosport TV priprema LIVE prenose brzinskih ispita relija u kalendaru IRC prvenstva (IRC Intercontinental Rally Challenge). Prava novost je što u direktnim prenosima "Rally d’Italia-Sardegna", kao stručni konsultant na Eurosport TV učestvuje i višestruki državni reli šampion, Vladan Petrović...

Reli: Poslednji sarajevski reli

Reli: Poslednji sarajevski reli

U Sarajevu 1985. godine, održan je verovatno najjači Jugoslovenski reli. Ispred Skenderije, 20. septembra u 13,01h krenula je prva etapa Sarajevo-Hadžići. 33 posade iz 11 evropskih država i 30 domaćih reli majstora.

WRC – Vladica Rabrenović: Ostvarenje sna!

WRC – Vladica Rabrenović: Ostvarenje sna!

Aktuelni Šampion Srbije u reliju i pobednik prvog takmičenja u sezoni 2010, Vladica Rabrenović, nastupiće od 9-11. jula na reliju Bugarska koji se ove sezone po prvi put vozi u okviru Šampionata Sveta (WRC). Pripreme vozača WRR-Motor Teama iz Čačka uveliko su u toku i prijava je već poslata organizatorima u Bugarsku.
Serbia Rally – Mikko Hirvonen u Srbiji od 14. juna

Serbia Rally – Mikko Hirvonen u Srbiji od 14. juna

Vozač Ford Abu Dhabu World Racing Teama, Finac Mikko Hirvonen zajedno sa svojim suvozačem Jarmo Lehtinenom, prema poslednjim informacijama u Srbiju dolazi već 14. juna kako bi 19. i 20. istog meseca nastupio na Serbia Rally-u u sklopu priprema za sedmi reli Šampionata Sveta u Bugarskoj koji je zakazan za početak jula.
Domaći reli – Mikko Hirvonen: Perfektan izbor!

Domaći reli – Mikko Hirvonen: Perfektan izbor!

Letnju pauzu u Šampionatu Sveta u reliju Mikko Hirvonen će iskoristiti da na Serbia Rally „obnovi“ svoje znanje vožnje na asfaltu pred četiri relija u drugom delu sezone koji se voze na podlozi tako ne tipičnoj za finsku školu vožnje. Ovu odluku svog tima Mikko je ocenio kao perfektnu!
Domaći reli – Vicešampion sveta dolazi na Serbia Rally!

Domaći reli – Vicešampion sveta dolazi na Serbia Rally!

Prema poslednjim informacijama koje stižu iz Portugala ljubitelji reli sporta u Srbiji na predstojećem Serbia Rally-u imaće jedinstvenu priliku da na delu vide vrhunskog pilota u vrhunskom bolidu. U sklopu priprema za WRC nastup u Bugarskoj, gosti Beograda biće vicešampion sveta Mikko Hirvonen i Ford WRT.
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46