AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Tara Aqua Balkanika - Vesnić ponovo najbrži

Tara Aqua Balkanika - Vesnić ponovo najbrži

Brdska trka Tara ni ove godine nije razočarala mnogobrojnu publiku pored staze. Uz lepo vreme i rekordan broj automobila iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije nije nedostajalo ni uzbudljive borbe na stazi. Milovan Vesnić je ponovo bio najbrži ali novog obaranja rekorda na žalost nije bilo.

Tara Aqua Balkanika - Vesnić ponovo najbrži

Vesnić je sigurnom vožnjom dovezao svoju Opel Vectru ST do cilja, samo 1.673sec brže od drugoplasiranog Danka Bakrača sa Vauxall Vectrom ST. Crnogorac je posle fantastične vožnje popravio svoje vreme za čak 12sec, ali je ipak i to bilo nedovoljno da se sustigne brzi Užičanin. Kako stižu informacije iz Bakračevog tima rezultat bi sigurno bio i bolji da je odrađena kompletna reparacija bolida pre trke. Do trećeg mesta sa velikim zaostatkom od skoro 20 sekundi stigao je Željko Bata Banićević sa Hondom Accord ST, upotpunivši potpunu dominaciju ST bolida.

Tara Aqua Balkanika - Vesnić ponovo najbrži

Jedini predstavnik klase E2, Boris Miljević sa Formulom 3 pogonjenom Opel-Lotus motorom, u nedostatku prave konkurencije nije mnogo "zatezao" svoj bolid koji je izgledao prelepo na stazi Šarampov, mameći konstantno aplauze brojne publike. Četvrto mesto u generali, sasvim solidan plasman za gosta iz Banja Luke mada sigurno i ovaj mladić i njegova Formula mogu znatno brže. Pobednik klase N i peti ukupno, relista broj jedan Srbije, Vladan Petrović i pored potpuno novih nižih pneumatika nije mogao popraviti jučerašnje vreme sa treninga. To naravno ne znači da je vozač OMV tima vozio sporo, naprotiv, njegov performans ova dva dana je impresivan, a gledati i slušati Subaru Imprezu WRX N11 je neprevaziđen užitak.

Tara Aqua Balkanika - Vesnić ponovo najbrži

Od ostalih vozača u top10 naravno nikako ne treba zaboraviti super profesionalnog i super brzog Petra Lučića iz Crne Gore koji je uspeo sa svojom Hondom Civic Type R da bude brži od Josipovića sa Vectrom ST, dok je Bosanac Suad Hota sa, uvek za oko lepom, Lanciom Deltom Integrale dizao publiku na noge. Kada već pričamo o navijanju publike, ovacije je naravno izazvao domaćin, Saša Ostojić poznatiji kao Jolovac, koji je starog Suzukija Swifta "doterao" do odličnih 07:08.589, nedovoljno da se stignu moderniji Peugeoti 106, ali ovu hrabru vožnju je trebalo pozdraviti aplauzom.

Tara Aqua Balkanika - Vesnić ponovo najbrži

Na žalost cela manifestacija nije prošla bez incidenata. Največi je naravno težak udes reliste Srđana Bude Višnjića. U žaru borbe sa kolegom sa relija Srđanom Petrovićem i Crnogorcem Lučićem, odmah iza poslednje "hart" krivine blizu cilja, Srđan je izleteo u duboku provaliju zaustavivši se udarcem u drvo. Na svu sreću hrabri pilot XM Racinga je prošao sa lakšim povredama. Da stvar bude još gora, nekoliko neodgovornih pojedinaca (veoma blago rečeno) je iskoristilo priliku da iz oštećenog Renault Clia ukrade pojaseve, halon za gašenje požara i čak ključeve od automobila! Policija još uvek traga za počiniocima. Njegov glavni konkurent na reliju Srđan Petrović Fox osvajanjem drugog mesta na današnjoj trci i matematički postaje Šampion države na brdu u klasi SP/N2000.

Tara Aqua Balkanika - Vesnić ponovo najbrži

Što se odustajanja tiče, moramo pomenuti na treningu najbržeg u grupi A, Dragana Simića koji je ostao na pola staze posle oštećenja zadnjeg vešanja na svom Mitsubishi Lanceru, dok je nakon kvara menjača na Audiju TT Miška Subotića, zbog izlivanja ulja na stazu sama trka bila prekinuta na nekih pola sata.

Tara Aqua Balkanika - Vesnić ponovo najbrži

Na kraju ovog kratkog pregleda sa ovogodišnjeg izdanja brdske trke Tara Aqua Balkanika samo jedna primedba organizatoru. Jedan mali press centar sa barem dva računara ne bi bio na odmet, za sve one koji kod kuće željno iščekuju nanovije informacije direktno sa staze. Za sve ostalo, iskrene pohvale. Brdska trka Tara nastavlja tradiciju spektakla za ljubitelje "mirisa benzina". Privremeni rezultati, generalni plasman: 1. Milovan Vesnić - Opel Vectra ST 06:10,659 (128,214 km/h) 2. Danko Bakrač - Vauxhall Vectra ST 06:12,332 3. Željko Banićević - Honda Accord ST 06:30,308 4. Boris Miljević - Formula Opel Lotus 06:33,439 5. Vladan Petrović - Subaru Impreza WRX STi N11 06:34,177 6. Petar Lučić - Honda Civic 06:37,646 7. Miroslav Josipović - Opel Vectra ST 06:37,652 8. Suad Hota - Lancia Delta INtegrale 06:39,036 9. Zdravko Jovanović - Peugeot 306 06:42,386 10. Goran Pavlićević - Peugeot 206 RC 11. Zoran Pavlović - Mitsubishi Lancer EVO V 06:55,669 12. Vladimir Zečević - Peugeot 206 RC 06:56,356 13. Davor Domazet - Renault Clio Williams 06:56,629 14. Milorad Vulanović - Alfa Romeo 147 06:57,974 15. Srđan Petrović - Renault Clio Sport 06:59,463 Petar Janković - Automagazin Foto:Stefan Smiljković

Održana redovna sednica Izvršnog odbora SAMSS-a

Održana redovna sednica Izvršnog odbora SAMSS-a

U utorak je u prostorijama SAMSS-a održana redovna sednica Izvršnog odbora Sportskog Auto Moto Saveza Srbije, na kojoj je urađena analiza završenih takmičenja u sezoni 2007 i definisan program takmičenja u nastavku šampionata. Ekskluzivno za Automagazin, govori gospodin Života Milić, predsednik izvršnog odbora SAMSS-a.
Brdske trke – Rekord u Buzetu

Brdske trke – Rekord u Buzetu

Predstojećeg vikenda u Istri voziće se po 26-ti put brdska trka Buzetski dani – INA 2007 koja se boduje i za Šampionat Evrope. Organizator, AMK Buzet, najavljuje vrhunski spektakl u buzetskoj kotlini, a u prilog tome im ide fantastična, rekordna, lista prijava od 183 takmičara.
Brdske trke – Aleš Prek u Šampionatu Evrope

Brdske trke – Aleš Prek u Šampionatu Evrope

Aleš Prek je u sezoni 2007 dobio sve brdske trke za Šampionat Slovenije u klasi III i jedno takmičenje pred kraj obezbedio još jedan vredan trofej za svoje vitrine. Sasvim je logično da se posle ovako uspešne sezone Prek odlučio da se sledeće godine oproba u Šampionatu Evrope.
Brdske trke, Pirot 2007 – Dragan Simić najbrži

Brdske trke, Pirot 2007 – Dragan Simić najbrži

Proteklog vikenda na novoasfaltiranoj stazi Pirot – Planinarski dom održana je osma trka ovogodišnjeg Šampionata Srbije na brdskim stazama. U dve vožnje, u konkurenciji od 28 vozača ubedljivo je bio najbrži Dragan Simić sa Mitsubishi Lancerom Evo 6, ispred Gorana Pavlićevića (Peugeot 206 RC) i Srđana Petrovića(Renault Clio).
Brdske Trke – Težak incident u Pirotu

Brdske Trke – Težak incident u Pirotu

Ovonedeljni trkački vikend u Srbiji pokvario je težak incident na brdskoj trci Pirot. Za vreme treninga u direktnom sudaru trkačkog bolida klase hobi, Toyota MR2, i civilnog službenog vozila organizatora trke, teško je nastradao vozač i dugogodišnji sportski radnik Boban Atanacković.
Brdske trke - Igor Dekleva, po novu pobedu u Austriju

Brdske trke - Igor Dekleva, po novu pobedu u Austriju

Iskusni poznavaoci brdskih trka sa prostora bivše Jugoslavije odavno priželjkuju okršaj trojice automobilsta sa moćnim, preko 300KS jakim, ST bolidima. Igora Deklevu (Alfa 156 ST), Danka Bakrača (Vauxall Vectra ST) i Milovana Vesnića (Opel Vectra ST) smatraju najbržim momcima svojih domovina, ali na žalost za sada ništa od velikog duela.
Tara Aqua Balkanika - Srđan Višnjić, prve fotke

Tara Aqua Balkanika - Srđan Višnjić, prve fotke

Sjajna vožnja i veliki potencijal reliste XM Company-a, Srđana Višnjića, jeste ono što će ljubitelji relija dugo prepričavati. Nažalost, talentovani Beograđanin u pokušaju da "pomeri svoje granice" svoju trku završio je pre cilja, u dubokoj provaliji. Automobil potpuno uništen, dok je Srđan prošao sa lakšim povredama. Pred nama su prve fotke sa lica mesta ...
Tara Aqua Balkanika - Novi rekord staze već na treningu!

Tara Aqua Balkanika - Novi rekord staze već na treningu!

Na startu današnje brdske trke "Tara - Aqua Balkanika 2007" pojavilo se 97 takmičara iz zemlje i inostranstva. Rekorder, vozač tima Optima Modriča Milovan Vesnić, već na drugom treningu postavio novi rekord staze: 06:06,443. Trku obeležila odlična organizacija i fantastično pripremljena staza...
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46