AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Brdska trka Goč 2008 - Trka šampiona

Brdska trka Goč 2008 - Trka šampiona

Brdska trka na Goču (2.-3.08) mogla bi biti najzanimljivije automobilsko takmičenje ove sezone u Srbiji. U glavnoj ulozi biće relisti, koji nam još jednom dokazuju da, bez obzira na uslove, autosport u našoj zemlji ipak živi i da se sportski duh, želja za borbom i druženjem nikada ne gasi. U glavnoj ulozi: Vladan Petrović, Srđan Višnjić, Srđan Petrović, Draško Topalović, Todor Stamenković, Dejan Stojić... obećavaju dobru zabavu.

Brdska trka Goč 2008 - Trka šampiona

Momci željni druženja i sportske borbe već su u punoj brzini. Svi izgledaju kao ose koje je neko isprovocirao i pustio iz osinjaka. Zuje i bore se da pronađu što bolji "bolid" klase "mali N", koji će sigurno podići na noge mnogobrojnu publiku koja se očekuje na Goču. "Mislim da će ovo biti odličan događaj za sve nas koji volimo autosport. Za publiku, za novinare, ali i za takmičare. Cilj je da skupimo nekoliko šampiona iz relija, brda i kruga u istim automobilima. Već se radujem što ću se podsetiti "starih dana". Voziću automobil Ivana Pirivatrića i već smo se bacili na traženje "prljave bregaste" (šala). Mislim da je ideja pozitivna, jer će doprineti atraktivnosti autosporta, ali i pojačati pozitivne i zdrave odnose među nama takmičarima. Što se tiče očekivanja, ako nađem "prljavu bregastu", napadam generalni!" - uz smeh završava Vladan Petrović (AP Sport), jedan od idejnih tvoraca ovog zanimljivog događaja.

Brdska trka Goč 2008 - Trka šampiona

Popularni Toša (Todor Stamenković, XM Racing) najavljuje veliki spektakl: "Ideja je extra, ja sam oduševljen! Sada jurim Yuga i mislim da ću voziti automobil Žareta sa Uba (bivši automobil višestrukog šampiona Veska Prlainovića). To je odličan auto, ali mislim da bi Vladu pobedio pre u Subaruu, nego u Yugu, ali to ne znači da se predajem pre trke. Konkurencija je odlična. Po meni, favorit je Stojke (Dejan Stojić), a mi ostali smo svi tu negde."

Brdska trka Goč 2008 - Trka šampiona

Iako je ceo spektakl zamišljen prvenstveno kao zabava, Srđan Višnjić iz XM Racinga najavljuje veliku borbu takmičara za svaki delić sekunde: "Ideja je fantastična. I, iako se kao svi zezaju, biće to dobra trka, videćeš. Svi će ozbiljno da "teraju". Samo da svi pronađu automobile i da ih prilagodimo za brdske trke, biće ovo vrhunski događaj. Ja ću voziti Ćimin auto (Ivan Mandić). Što se favorita tiče, mislim da je Stojke najveći favorit, a smatram da će FOX (Srđan Petrović) žešće da podbaci. Možda Goč nije najbolja staza za Yugiće, ali to je ostalo kao jedina opcija. Brdska trka Žagubica vozi se samo nedelju dana pre YU relija, pa nije u redu da stvaramo muke momcima koji voze te automobile na reliju. Tara bi sigurno bila interesantna, ali tamo se trka održava za vreme godišnjih odmora i zbog toga smo se dogovorili da to bude Goč."

Brdska trka Goč 2008 - Trka šampiona

Ni Draško Topalović (Autosport) nije mogao odoleti zanimljivom pozivu: "Ja sam odmah rekao da sam zainteresovan. Mislim da takmičarski karakter trke nije toliko važan, koliko je bitno druženje i pozitivna atmosfera. Najverovatnije ću voziti automobil od malog Tihomira. Ipak, predložio bih da mi vozimo van konkurencije. Bez obzira na sve, mi ćemo tamo da "teramo" što bi moglo pokvariti planove klincima koji voze "mali N" u šampionatu brdskih trka. Ne bih želeo da neko od nas pokvari planove momcima koji voze ceo šampionat brdskih trka. Što se tiče favorita, nemam ga, ali siguran sam da ćemo mi relisti dati sve od sebe."

Brdska trka Goč 2008 - Trka šampiona

Većina vozača složila se da je Stojke (Dejan Stojić) najveći favorit za pobedu. Ipak, on se ne slaže sa procenama ostalih. Pokušali smo da otkrijemo da li je u pitanju diplomatija ili skromnost: "Mislim da je Spale favorit, jer ne najuvozaniji u Yuga. Posle njega ja sam najsvežiji u Yugu, pa Vlada. Ali bez obzira na to, mislim da će ovo biti fantastična trka. Sve je počelo idejom da se Spale i ja potrkamo na Tari, ali se pojavio i Vlada za zanimljiivom idejom. Međutim, u terminu održavanja trke na Tari, Vlada ide na more, pa smo odlučili da to bude Goč. Ja ću voziti bratov automobil (Nemanja) i siguran sam da će ovo biti vrhunski događaj." Goran Sarić - Automagazin

Brdske trke, Rieti – Terminillo – Dominacija Italijana

Brdske trke, Rieti – Terminillo – Dominacija Italijana

Sedma trka Šampionata Evrope na brdskim stazama vožena je prošlog vikenda ponovo u Italiji, ovoga puta na stazi Rieti – Terminillo kao 45 izdanje Coppa Bruno Carotti. Izostanak Francuza Regala oogućio je da konačno dobijemo i novog pobednika u generalnom plasmanu, domaćina Danny-a Zardo-a.
Brdske trke, Trento Bondone – Neprikosnoveni Regal

Brdske trke, Trento Bondone – Neprikosnoveni Regal

Francuski as je prosto rečeno nezaustavljiv. Lionel Regal, iako daleko od obaranja rekorda, nije imao nikakvih problema, ni sa bolidom Reynard 01L V8 Mugen, ni sa konkurencijom, pa je do cilja preko 17 kilometara duge staze stigao sa 7.642 sekunde viška u odnosu na najbližeg konkurenta. To je ove godine četvrta uzastopna pobeda brzog Francuza.
Brdske trke, Trento Bondone – Najava trke

Brdske trke, Trento Bondone – Najava trke

Trento – Bondone je više od osamdeset godina jedna od najprestižnijih brdskih trka u Evropi. Od 1925-te godine pa do današnjih dana staza od Montevidea do Vasona predstavlja jedinstven izazov. Narednog vikenda, 58-mo izdanje trke, biće šesta runda ovogodišnjeg European Hill Climb Championshipa.
Brdske trke Slovenija, Rogla – Grudnik optimista

Brdske trke Slovenija, Rogla – Grudnik optimista

Brdsku trku na Rogli šeti put za redom uspešno organizuje V Racing iz Velenja čiji je član i Matej Grudnik koji sa Renault Cliom RS nastupa u Diviziji II slovenačkog šampionata. Nakon jedne pobede i jednog drugog mesta Grudnik je optimista pred nastup na domaćem terenu.
Brdske trke, Petrovac 2008 – Tri od tri za Simića

Brdske trke, Petrovac 2008 – Tri od tri za Simića

Pobednički pohod aktuelnog Šampiona srpskih brda se nastavlja. Od tri vožene trke, tri su pripale Draganu Simiću. Prošlog vikenda “pao” je i Petrovac na Mlavi, takmičenje koje se održalo na regionalnom putu Petrovac Kučevo u organizaciji G.A.G.A. Racing Teama iz Beograda.
Brdske trke Slovenija, Rogla – Prek želi novu pobedu

Brdske trke Slovenija, Rogla – Prek želi novu pobedu

Kraj ove nedelje je u Sloveniji rezervisan za brdsku trku Rogla 2008. Pored generalnog plasmana veoma zanimljiva borba će se voditi i u klasi dva gde je glavni favorit Aleš Prek sa Hondom Civic Type-R. Prek pre starta ima samo jedan cilj – ponovo se popeti na najviše postolje.
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46