AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Brdske trke, Šampionat Evrope – Čovek sa zadatkom, Simone Faggioli

Brdske trke, Šampionat Evrope – Čovek sa zadatkom, Simone Faggioli

Ono što smo predvideli pre početka sezone desilo se i to u mnogo dramatičnijoj meri nego što smo mogli i zamisliti. Nakon trke u Austriji iza nas su još dva takmičenja koja su bodovana za Šampionat Evrope na brdskim stazama, Serra da Estrela u Portugalu i Subida al Fito u Španiji. Na obe trke, blago rečeno dominantno, trijumfovao je Italijan Simone Faggioli.

Da Vas podsetimo, aktuelni vicešampion je i dalje veran prototipu iz kuće Osella ali je ovogodišnji model sa oznakom FA30 pokazao da će “standardne” formule veoma teško sa njim izaći na kraj. Kao ilustraciju prezentovaćemo vremenske razlike jer sekunde najbolje oslikavaju učinak jednog takmičara i njegovog bolida na kratkim brdskim stazama. U Portugalu vožena je jedna trka a vreme pobednika Fagiolija (prosečna brzina 120.34km/h) je bilo bolje od drugoplasiranog Bormolinija (najbrži na trci u Austriji) za skoro 18 sekundi. Nakon dve vožnje u Španiji prednost je bila još drastičnija i na kraju je zbir vremena pokazao da je Italijan brži od Pedra Siquiera Roce za celih 33 sekunde. Prevedeno, više od pola minuta! Napomenućemo da će prvu trku sezone aktuelni Šampion Evrope, Francuz Lionel Regal, imati početkom juna u Češkoj ali kako stvari stoje slabe su šanse da i tako brz čovek prekine dominaciju Osella bolida. U generalnom plasmanu kategorije 2 za sada vodi Fausto Bormolini, Reynard 95D (pobeda, jedno drugo i jedno peto mesto) dok je iza njega sa dva ubedljiva trijumfa junak ove priče Simone Faggioli. Kategorijom 1 i dalje dominiraju Česi. Vodeći je Vaclav Janik (EVO VIII grupe A) ispred zemljaka Holocha (Alfa 147 SP) i Vojaceka (Alfa 147 SP).

Brdske trke, Šampionat Evrope – Čovek sa zadatkom, Simone Faggioli

Petar Janković - Automagazin

Brdske trke, Bor – Novi trijumf Vitomira Cvetića

Brdske trke, Bor – Novi trijumf Vitomira Cvetića

Druga ovogodišnja brdska trka u Boru, u nešto izmenjenom obliku, ponovo je uspešno organizovana od strane GAGA Racing Teama iz Beograda. 39 takmičara na startu ovoga puta je tri puta startovalo na stazi dugoj 2.160m a najbrži je bio ponovo Vitomir Cvetić – Susi u VW Golfu I klase super-sport po „naški“ ili E1-11 po evropski.
Brdske trke, Ilirska Bistrica – Vesnić drugi

Brdske trke, Ilirska Bistrica – Vesnić drugi

Milovan Vesnić, jedini predstavnik Srbije na brdskoj trci Ilirska Bistrica u Sloveniji i Šampionatu Evrope uopšte, svoje internacionalne nastupe započeo je više nego dobro. U konkurenciji 122 vozača iz cele Evrope, Vesnić je zauzeo drugo mesto u klasi N do 2000ccm, peto u klasi N zbirno i 38 mesto generalnog plasmana.
Brdske trke, Ilirska Bistrica – Debi Milovana Vesnića u Šampionatu Evrope

Brdske trke, Ilirska Bistrica – Debi Milovana Vesnića u Šampionatu Evrope

Obećanje dato tokom prošle sezone je ispunjeno. Jedan od najboljih automobilista Srbije Milovan Vesnić ove godine ukrstiće koplja sa iskusnim vozačima koji se takmiče u Šampionatu Evrope na brdskim stazama. Ako se po jutru dan poznaje početak je više nego obećavajući. Nakon održana dva treninga brdske trke Ilirska Bistrica u Sloveniji Vesnić vodi u klasi N do 2000ccm (N3).
Brdske trke – Pikes Peak Monster!

Brdske trke – Pikes Peak Monster!

Svi koji iole prate auto-sport iz naslova ovog članka shvatiće kako se završila “Trka do oblaka”. Ispostavilo se da su Evropljani i ove godine “pucali u prazno” i dizali medijsku prašinu bez uspeha. Japanski “dedica” Nobuhiro Tajima, poznatiji kao Monster, ponovo je najbrži na brdskoj trci Pikes Peak u Coloradu. Magična granica od 10 minuta i dalje je za sve u domenu mašte!
Brdske trke, Pikes Peak – Ispod 10 minuta sa 1150KS?

Brdske trke, Pikes Peak – Ispod 10 minuta sa 1150KS?

Britanski Mach 2 Racing pokušaće 19. jula u Colorado Springsu da opravda svoje ime i u istoriju uđe kao prvi tim koji će do vrha čuvenog Pikes Peaka stići u vremenu ispod 10 minuta. Kao oružje u ostvarenju ovog cilja poslužiće im ex-Group B “monster car” Ford RS200 “nasviran” na neverovatnih 1150KS. Pilot u bukvalom smislu te reči biće britanski ex-rallycross Šampion Mark Rennison.
Brdske trke, Slovenija – Drugo mesto za Stankoviča u Čabru

Brdske trke, Slovenija – Drugo mesto za Stankoviča u Čabru

Nakon duge pauze u šampionatima Slovenije i Austrije, ekipa VAMA Formula 3000 Slovenija sa svojim pilotom Vladimirom Stankovičem nastupila je u Hrvatskoj na brdskoj trci Čabar koja se bodovala za FIA Hill Climb Challenge. Iskusni Slovenac ovoga puta je stigao do druge pozicije generalnog plasmana.
Brdske trke - Bor 2009

Brdske trke - Bor 2009

Ovog vikenda, automobilski sportski klub „G.A.G.A. Serbian Racing Team“ organizovao je auto trku na brdskim stazama „Bor G.A.G.A. 2009“ na obroncima iznad Borskog jezera. Staza je bila dugačka 4.600 metara i vozila se u dve vožnje. Trka je imala međunarodni karakter i bodovala se po pravilima Centralno-Evropske zone (CEZ). Takmičilo se 9 vozača iz inostranstva i čak 39 domaćih majstora volana.
Brdske trke – Uspešan nastup Stankoviča u Češkoj

Brdske trke – Uspešan nastup Stankoviča u Češkoj

Češki Štenberk i legendarna brdska trka ECE Homo koja se boduje za šampionat Evrope bilo je mesto gde je VAMA Formula 3000 Team uspešno nastavio sezonu 2009. Vladimir Stankovič je na osam kilometara dugoj stazi u konkurenciji najboljih evropskih vozača stigao do odlične, devete pozicije.
Brdske trke – Marcus Gronholm i Ford Fiesta na Pikes Peak-u

Brdske trke – Marcus Gronholm i Ford Fiesta na Pikes Peak-u

Nova Ford Fiesta će svoj debi na američkom tlu imati kao takmičarski automobil i to na jednom od najstarijih takmičenja na “novom kontinentu”, legendarnoj brdskoj trci Pikes Peak. 16. jula Kolorado će biti domaćin švedskom rally cross timu Olsberg Motor Sport Evolution za koji voze Marcus Gronholm i Andreas Eriksson.
BMW i5 eDrive40 (2023)
Slika nedelje
Poredak - Reli Šampionat Srbije
1.Vladan Petrović0
2.Mile Cvjetičanin0
3.Vladimir Mirčić0
4.Branko Dukić0
5.Boris Đorđević0
6.Todor Stamenković0
7.Gianluca Rocco0
8.Petar Matović0