AutoMAGAZIN - Saveti

Najnovije vesti iz auto industrije

Zašto ne treba štedeti pri kupovini zimskih guma?

Zašto ne treba štedeti pri kupovini zimskih guma?

Zimske gume su zakonska obaveza već duži niz godina, međutim, kako se približava 1. novembar, datum predviđen za zamenu guma, veliki broj vozača pokušava da nađe način kako da odloži ovu obavezu bar na neko vreme...

To nije preporučljivo, jer su kazne za one koji ne poštuju zakon veoma visoke i kreću se u rasponu od 6.000 do 20.000 za fizička lica i od 100.000 do 800.000 za pravna lica.

Osim što se materijalno ne isplati, gore od toga je što se u pitanje dovodi bezbednost, kako vozača koji voze na neadekvatnim gumama, tako i drugih učesnika u saobraćaju. Naime, najmanje svaka četvrta saobraćajna nesreća, sa lakšim ili težim povredama, tokom jeseni i zime, prouzrokovana je klizavim i zaleđenim putevima. Kao uzrok navodi se i neadekvatna zimska oprema. Testovi su pokazali da je put kočenja automobila sa šarom dubine 3 mm oko 10 metara duži nego kada su na vozilu nove gume sa šarom dubine oko 8 mm. Vožnja na letnjim gumama je u hladnim uslovima veoma rizična, jer će trag kočenja biti duplo duži nego na zimskim.

Zašto ne treba štedeti pri kupovini zimskih guma?

Ove informacije dobar su razlog za kupovinu novih zimskih guma, a evo saveta kako da se napravi kvalitetan izbor.

Preporuka stručnjaka kompanije Continental je da se, zarad veće bezbednosti, zimske gume montiraju na sva četiri točka, što će omogućiti maksimalnu upravljivost i umanjiti rizik proklizavanja, kako na prednjoj tako i na zadnjoj osovini. Ono što karakteriše većinu zimskih guma je da imaju jedinstvene performanse koje smanjuju rizik od snega, leda i niskih temperature na putu, a ujedno omogućavaju vozaču bolju kontrolu za volanom.

Zašto ne treba štedeti pri kupovini zimskih guma?

Međutim, nisu ni sve zimske gume iste. Tri stavke prave bitnu razliku, a to su ekonomičnost, bezbednost i buka koju proizvode.

Na kupovinu kvalitetnijih zimskih, odnosno premium guma, može se gledati kao na dobru investiciju, kažu iz kompanije Continental. Osim što će priuštiti bezbednu vožnju koja nema cenu, ove gume će uštedeti potrošnju na duže staze, a zahvajujući boljem sastavu gazećeg sloja, duže će zadržati svoje performanse. Zvuk koji se stvara prilikom kotrljanja biće znatno tiši nego u jeftinijim varijantama. Nove tehnologije razvile su modele koji spoljašnju buku smanjuju čak do 9 dB. Unutrašnja buka zavisi dalje od vrste vozila, brzine i puta po kome se kreće.

All season, odnosno gume predviđene za sva godišnja doba gube bitku u ovom takmičenju jer će se zbog velikog raspona temperatura, od letnjih 40 do zimskog minusa, mnogo brže pohabati i izgubiti svoje performanse. Takođe, ni po kvalitetu ne mogu da pariraju premium zimskim gumama.

Na samom kraju nalaze se jeftinije, odnosno budžet gume, koje osim što će trenutno biti novčana ušteda, na duže staze se verovatno neće isplatiti. Znatno brže će se pohabati i izgubiti svojstvo i fleksibilnost. Sa druge strane, veća je verovatnoća da neće biti dovoljno pouzdane ako se automobil nađe na nekoj jačoj zimi, kada je temperatura u velikom minusu, a putevi zaleđeni.

Zaključak je sledeći - ako već postoji mogućnost da se izdvoji budžet za premium zimske gume, ono što se dobija su odlične performanse na snegu za veliki užitak tokom vožnje, precizno upravljanja vozilom uz izuzetno mali otpor kotrljanja, koje smanjuje potrošnju goriva i performanse kočnica za maksimalnu bezbednost, a to je na samom kraju neprocenjivo.

PR

Kako da usavršite veštine parkiranja

Kako da usavršite veštine parkiranja

Moderni automobili nude niz asistencija, uključujući one koje mogu više ili manje da se autonomno parkiraju u slobodnom prostoru – bilo perpendikularno ili paralelno, vozeći napred ili unazad...

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Da li ste ikada razmišljali kako alergija utiče na vozača i njegove reakcije u vožnji? Imajući u vidu da oko 30 procenata odraslih ljudi boluje od nekog tipa alergije, to je nešto o čemu moramo da razmišljamo, naročito sada kada je sezona alergena u jeku...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje