AutoMAGAZIN - Saveti

Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Bez alkohola i oprezno u Novu 2014. godinu!

Bez alkohola i oprezno u Novu 2014. godinu!

Kako se 2013. godina bliži kraju, širom zemlje se planiraju novogodišnja slavlja. Tokom ovog uzbudljivog perioda putovanja i provoda, veoma je važno imati na umu bezbedno ponašanje u saobraćaju. Razlozi su u činjenici da se svake godine, u periodu oko Nove godine i Božića desi veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama...

Pogledajte vest: Najbolje reklame za bezbednu vožnju.

 

Najčešći uzrok ovih nezgova je nepažnja, vožnja pod dejstvom alkohola i druge radnje koje su u suprotnosti sa propisima. Takođe, otežani uslovi odvijanja saobraćaja zbog magle, poledice i snega na kolovozu mogu dodatno uticati na povećanje broja saobraćajnih nezgoda u vidu naletanja na drugo vozilo zbog nedržanja bezbednog odstojanja, sletanja sa kolovoza i slično.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju da poštuju propise, da nastoje da prepoznaju opasnost na vreme i izbegavaju rizična ponašanja u saobraćaju, u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda i tragičnih posledica.

Pogledajte fotografije Neverovatne saobraćajne nesreće.

 

U vezi sa tim, formulisali smo i nekoliko saveta za bezbedno učešće u saobraćaju u vreme praznika:

  • Nemojte konzumirati alkoholna pića ako ćete nakon toga voziti.
  • Planirajte bezbedan povratak kući. Pronađite u društvu vozača koji ne pije i koji će vas bezbedno dovesti do kuće.
  • Ako ste pili, pozovite taksi, prijatelja ili člana porodice koji nije pio ili koristite javni prevoz.
  • Ako uočite pijanog vozača na putu, nemojte oklevati da obavestite policiju o tome.
  • Kafa, ali ni bilo koji drugi napici neće pomoći da se brže otreznite. Jedino vreme to može učiniti.
  • Držite dovoljno odstojanje od vozila koje se nalazi ispred vas, kako bi mogli pravovremeno da reagujete na iznenadno stvorenu opasnost na putu i tako izbegnete nezgodu.
  • I zapamtite: Nezgode na putu nisu slučajnost. One zavise od ponašanja u saobraćaju svakog od nas.


Posebno ističemo, a i Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima definiše ovakvu obavezu vozača, da u saobraćaju obavezno uključite sve pokazivače pravca, i na taj način upozorite druge učesnike na opasnost na putu, u uslovima izrazito smanjene vidljivosti (gusta magla, dim i sl.), i kada ste poslednji u koloni vozila koja su se zaustavila na putu van naselja.

POŠTUJTE PROPISE! POŠTUJTE ŽIVOT!
ZA SREĆNU I BEZBEDNU NOVU 2014. GODINU!

Agencija za bezbednost saobraćaja

Vaskrs na putevima - alkohol, stres ili bahatost?

Vaskrs na putevima - alkohol, stres ili bahatost?

Iako je Vaskrs važan hrišćanski praznik, za većinu nas je povezan sa veseljem i proslavama uz velike količine alkohola. Nažalost, to sve utiče i na naše ponašanje u saobraćaju, koji ponekada izgleda kao derbi na asfaltu...

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

Niske temperatire stigle su i kod nas, što je za sve vozače znak da svoje automobile treba da oprme zimskim pneumaticima. To treba učiniti prvenstveno zbog bezbednosti, kako svoje, tako i drugih učesnika u saobraćaju. Pogledajte u kojim državama morate imati zimske pneumatike na svom automobilu...

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Više automobilskih kompanija nedavno su objavile, da u svetu na vanredan servis pozivaju vlasnike nekoliko desetina miliona automobila, zbog greške na vazdušnim jastucima firme Takata. Kako da saznate, da li je vaš automobil u Srbiji opremljen problematičnim vazdušnim jastucima? Da li znate, kako treba da postupite ukoliko je vaš automobil obuhvaćen ovom akcijom?

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

O tome koliko je nebezbedno učestvovati u saobraćaju na letnjim pneumaticima u zimskim uslovima, pisali smo već nekoliko puta. 1. aprila prestala je obaveza korišćenja zimskih pneumatika (m+s) kada je na kolovozu sneg, led i poledica. Sada vozači imaju novu dilemu - koliko je opasno koristiti zimske pneumatike u letnjim uslovima?

12
Volkswagen Touareg 2018
Slika nedelje