AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Opel Astra - nove zvanične informacije

Nova Opel Astra - nove zvanične informacije

Izvrsno nemačko inženjerstvo, fluidni skulpturalni dizajn i pristupačne inovativne tehnologije objedinjene su u novoj Opel Astri. Time se nastavlja uspešna filozofija Insignije, koja se brzo podigla na sam vrh evropske prodajne lestvice u svom segmentu. Premijera je zakazana za 17. septembar na salonu automobila u Frankfurtu, a prvo će biti otkrivena dinamična i elegantna petovratna verzija, koja obećava uzbudljiv doživljaj u vožnji.

Nova generacija Astre donosi u segment kompaktnih automobila mnoge novitete što se tiče komfora i sigurnosti kao što je to bio slučaj i sa Insignijom. Radi se o izuzetnoj tehnologiji poput sasvim nove mehatronički koncipirane šasije, najnaprednijeg sistema svetala, kamere za prepoznavanje saobraćajnih znakova i sedišta sa najboljim ergonomskim svojstvima.

Nova Opel Astra - nove zvanične informacije

"Sa desetom generacijom Astre u potpunosti je došla do izražaja Opelova stručnost u razvoju novih tehnologija koje su sada dostupne u segmentu kompaktnih automobila. Nova Astra unosi Insignijin duh u kompaktni segment sa strašću i predanošću izvrsnosti." - kaže Alain Visser, potpredsednik Opela. Sa 4,42 metra, nova Astra nudi povećani putnički prostor i komfor u prednjem i zadnjem redu sedišta zahvaljujući za 71 mm većoj dužini automobila od prethodne generacije. Saradnjom dizajnera i inženjera koji su zabeležili više od 600 sati testiranja u aerodinamičkom tunelu, fluidni oblik Astre dizajniran je za maksimalnu efikasnost. Elegantnim proporcijama uz snažno ocrtanu siluetu sa strmo-spuštenim vetrobranskim staklom i linijom krova, daje se vizuelno uzbuđenje na tradicionalnom hatchback formatu. Novi dizajnerski jezik brenda po motom: „skulpturalna umetnost u kombinaciji sa nemačkom preciznošću“ - sada se vidi na svež način.

Nova Opel Astra - nove zvanične informacije

"Dizajnerska tema uvedena kod Insignije poput krila i oštrice, dobila je svežu interpretaciju kod Astre jer važno nam je da svaki Opelov model ima svoju ličnost." - kaže Mark Adams, potpredsednik za dizajn, General Motors Evrope. "To je razlog zašto možete videti dvostruka krila kod zadnjih svetala i dinamičnu bočnu oštricu koja vizuelno povezuje jednim snažnim pokretom zadnji prozor i C-stub." U unutrašnjosti korišćena je tema krila i oštrice kao i kod eksterijera čime je postignuta skladnost. Dizajneri su se posebno potrudili kako bi dodali još fleksibilnija rešenja za čuvanje. "Opel-ova misija da visoke tehnološke inovacije budu lako dostupne što većem broju kupaca pokazala se vrlo uspešnom kod Insignije. Sebi smo postavili još ambiciozniji cilj: sa novom Astrom uvodimo većinu funkcija Insignije u kompaktni segment." - izjavio je Hans Demant, direktor Opela. Razvijena u Rüsselsheimu, Nemačka, Opel Astra dolazi sa sasvim novim šasijama. Duži međuosovinski razmak točkova i širi tragovi točkova konstruisani su tako da se pojača okretnost i stabilnost, ali bez kompromisa oko udobnosti.

Nova Opel Astra - nove zvanične informacije

Šasija Opel Astre razvijena je kao mehatronički sistem koji u potpunosti integriše mehaničke funkcije i elektronsku kontrolu. Opel FlexRide sistem elektronske vožnje je retkost u ovom segmentu, a pruža vozaču tri podešavanja - standardno, Sport i Tour – dok se u potpunosti i neprekidno prilagođava promenama u stilu vožnje i brzini. Ostale inovativne tehničke funkcije uvedene u kompaktni segment sa novom Astrom su: • Nova generacija bi-ksenon prilagodljivih prednjih svetala (AFL +), koja menjaju svoj intenzitet zavisno od preovlađujućih uslova na putu i brzine vožnje sa devet različitih funkcija osvetljenja • Opel Eye kamerni sistem, koji prepoznaje znakove na putu i upozorava vozača kada automobil nehotice izađe iz svoje trake • Ergonomska prednja sedišta, razvijena za optimalnu podršku leđa i sigurnost.

Nova Opel Astra - nove zvanične informacije

U ponudi je osam Euro 5 kompatibilnih motora sa izuzetnim performansama. Svi osim osnovnih motora opremljeni su menjačem sa šest brzina, a svoju premijeru imaće novi automatski menjač sa funkcijom aktivnog odabira. Četiri CDTI turbo dizel motora u rasponu su od od 1,3 - 2,0 litre, snage od 70 kW/95 KS do 118 kW/160 KS. Svi su opremljeni sa filterom za čestice čađi. Ubrzo nakon uvođenja nove Astre na tržiste deo ponude biće i verzija ecoFLEX sa posebno niskom potrošnjom goriva i niskom emisijom CO2. Četiri benzinska motora s 1,4 i 1,6 litara razvijaju snagu od 74 kW/100 KS do 132 kW/180 KS. Novi 1,4 turbo motor sa 103 kW/140 KS zamenjuje 1.8-litarski motor. Zahvaljujući izuzetno visokim tehnološkim funkcijama motor 1,4 turbo razvija 14 posto više momenta u odnosu na prethodnika što se odražava na znatno nižu potrošnju goriva. Temeljena na tradiciji kompaktnog segmenta koju je Opel pokrenuo 1936. sa automobilom Olympia Kadett, Astra je neprestano bila među tri na top-listi najbolje prodavanih kompakata u Evropi – i to u segmentu koji čini 27 odsto od ukupnog broja automobila na tržištu. Prodaja Astre čini trećinu Opel / Vauxhall kupaca, s prosečnim godišnjim volumenom od gotovo 500.000 vozila. Opel PR

Mercedes-Benz SLK: Treća generacija predstavljena zvanično

Mercedes-Benz SLK: Treća generacija predstavljena zvanično

Izgled nove generacije modela Mercedes-Benz SLK otkriven je još početkom decembra meseca, ali oficijelna serija fotografija i informacija stigla nam je sada. Razlog je što nemačka kompanija ove godine slavi 125 godina postojanja, a novitet će krajem januara biti zvezda proslave u Stuttgartu...

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

U Corsi se uvek nešto dešava: 2010. godine se sve u njenoj unutrašnjosti promenilo – njena šasija, sistem upravljanja i ponuda motora. Od januara 2011. godine, Opelov „pametni“ automobil će dobiti novo ruho. Redizajniran lik koji daje sportski, izražajan izgled, čini je lako prepoznatljivim članom Opelove porodice najnovijeg dizajna.

Mitsubishi i-MiEV - elektromobil po evropskom ukusu

Mitsubishi i-MiEV - elektromobil po evropskom ukusu

Prikazan kao koncept auto na Frankfurtskom sajmu automobila 2003. godine, potom lansiran u Japanu 2006, dobitnik mnogih nagrada i dobro prihvaćen kako od medija tako i od potrošača,inovativni A- segment „i“ izabran je za platformu projekta sledeće generacije MMC električnih vozila: i-MiEV čija je verzija za Evropu (vozačko mesto sa leve i vozačko mesto sa desne strane) zvanično prikazana na 2010 Pariskom sajmu automobila.

Mitsubishi ASX - Ljubav, život, vožnja

Mitsubishi ASX - Ljubav, život, vožnja

U svetu punom života i čuda, kakav je naš, nove ideje čekaju da budu otkrivene iza svakog ćoška. Jedina stvar koja ispunjava više od ovog traganja za novim iskustvima je kada ih delite sa onima koje volite. Skrojen tako da se u potpunosti uklopi u Vaš život, ASX ima pametan i energičan novi stil, ekološki svestan inženjering i ugodnost koja zadovoljava i najaktivnije životne stilove...

Citroën C4 2011: nove fotografije i informacije

Citroën C4 2011: nove fotografije i informacije

Nova generacija modela Citroën C4, koji ima dimenzije: dužina 4,3 m, širina 1,8 m, visina 1,5 m, biće predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Parizu, a prodaja će početi početkom 2011. godine. Pre zvanične premijere, gde će javnost prvi put imati priliku da se upozna sa novim Francuzom, Citroën nam je predstavio oficijelne informacije i fotografije...

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Najdužu luksuznu limuzinu u ponudi će imati Audi. Produžena karoserija ima međuosovinsko rastojanje dužine 3.122 mm, a pod haubom će disati atmosferski dvanaestocilindrični agregat W konfiguracije cilindara. Premijera nove verzije luksuzne limuzine iz Ingolstadta dogodiće se sledeće nedelje, na sajmu automobila u Pekingu, gde će biti prikazan Audi A8 L W12, ali do kraja godine će biti dostupna produžena verzija sa 6-cilindričnim i 8-cilindričnim motorima.
Novi Opel Movano: nijedan posao nije prevelik!

Novi Opel Movano: nijedan posao nije prevelik!

Druga generacija Opel Movana donosi dašak svežeg vazduha na evropsko tržište lakih dostavnih vozila, sa inovativnim tehnologijama i odličnom funkcionalnošću i ekonomičnošću. Debi ovog raznovrsnog kombija, koji je premijerno prikazan na sajmu „BEOTRUCK“ u Beogradu, takođe predstavlja novu strategiju Opelovih modela za jačanje i širenje linije dostavnih vozila:
BMW X5 2010 - Turbo motori, 8-stepeni menjač i svež izgled

BMW X5 2010 - Turbo motori, 8-stepeni menjač i svež izgled

Modernizaciju iza sebe ima i veliki macho SUV, BMW X5. Iako je dizajn automobila pretrpeo decentne promene, kada "zavirimo" pod haubu, videćemo da tamo nije ostao kamen na kamenu. BMW X5 je, posle modela X6, novi automobil minhenske marke, koji pod haubom ima samo turbo motore...
Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Potpuno nova Honda CR-Z doživela je svoju svetsku premijeru na međunarodnom salonu automobila u Detroitu. To je jedinstveni automobil, koji predstavlja kombinaciju prednosti čiste, efikasne, benzisko–električne pogonske grupe sa šestostepenim manuelnim menjačem i elegantnom karoserijom kupea konfiguiracije 2+2*...
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje