AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volkswagen Polo

Novi Volkswagen Polo

Celih 9 godina na tržištu je izdržao poslednji Volkswagen Polo. Sada je došlo vreme za novu, petu generaciju modela Polo, koji će danas biti predstavljen na sajmu automobila u Ženevi. Specijalno dizajniran prema strožijim, 5 zvezdica EuroNCAP standardima, sa snažnijom konstrukcijom, novim motorima, manjom masom, nižom potrošnjom, i standardnim ESP sistemom, novi Polo u startu otkriva svoje namere, a konkurentima šalje poruku da za šaliu mesta nema. Fotografije možete pogledati u galeriji, ili jednostavnim klikom na LINK...

Novi Volkswagen Polo

Već na prvi pogled je sasvim jasno - novi Polo dizajniran je po ugledu na većeg "brata", model Golf šeste generacije, što nam nedvosmisleno govore prednje, agresivnije svetlosne grupe, sa oštrijim linijama. Novi Polo izgleda znatno svežije i atraktivnije, i u Volkswagenu očekuju da se njihov "mini" probije u sam vrh po prodaji u klasi. Novi Polo je veći i bolji, a konstruktori su uspeli da porast dimenzija pretoče u veću prostranost kabine. Pogled na zadnji deo automobila, takođe, predstavlja osveženje, a s obzirom na konvencionalnost proizvođača iz Wolfsburga, možemo slobodno reći i iznenađenje. Ipak, bez obzira što se svaki detalj potpuno nov, ne možemo poreći individualnost i jak karakter koji je nova generacija nasledila od svog prethodnika.

Novi Volkswagen Polo

Novi Volkswagen Polo je dugačak 3952 mm (+36 mm), širok je 1682 mm (+32 mm) i niži za 13 mm od prethodne generacije (sada meri 1454 mm visine). Maksimalna zapremina prtljažnika povećana je na 280 litara, a obaranjem naslona zadnjih sedišta ona se povećava na 952 litra. Trag točkova je povećan za 30 mm, pa nove dimenzije sada iznose 1,464 mm napred, i 1,456 mm pozadi. Već u standardnoj opremi, novi Volkswagen Polo opremljen je elektronskom kontrolom stabilnosti (ESP), kao i korisnim Hill Hold Control sistemom, koji na uzbrdicama sprečava kretanje automobila unazad. Tu su i ostali detalji koji bezbednost novog Pola dižu na viši nivo - od zatezača bezbednosnih pojaseva, upozoravajućih indikatora za njihovo nekorišćenje, do pripreme za sigurno sedište za decu. Volkswagen navodi da je puno urađeno i na povećanju krutosti karoserije, pa novi model beleži za 50 % veću čvrstoću karoserije kod čeonih sudara, dok je kod bočnog udara čvrstina povećana za 20 procenata. Preosečna masa novog Pola u odnosu na prethodnu generaciju smanjena je za 7,5 %.

Novi Volkswagen Polo

Veliki napred novi Polo pokazuje i ispod haube. Motori sa oznakom TDI i TSI, prvi put mogu se dobiti i u kombinaciji sa 7-stepenim dvolamelastim menjačem (DSG), što smanjuje potrošnju goriva, a pruža bolju distribuciju snage. Prava premijera je novi 1.2 TSI motor (pokreće i Škodin model Yeti). Ovaj 4-cilindrični motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindar, razvija maksimalnih 105 konjskih snaga, uz prosečnu potrošnju od samo 5,5 L/100 km i emisiju CO2 od 129 g/km, što je za 19 procenata manje od ekvivalentnog modela prethodne generacije!

Novi Volkswagen Polo

Ukupno će u ponudi biti sedam motora: 1.2 (60 KS), 1.2 (70 KS), 1.4 (85 KS), 1.2 TSI (105 KS), 1.6 TDI (75 KS), 1.6 TDI (90 KS), 1.6 TDI (105 KS). TDI(turbo-diesel direct-injection) motori, prvi put pod haubu modela Polo donose Common-Rail tehniku ubrizgavanja goriva. Pravi biser među TDI agregatima je 1.6 TDI, koji razvija 90. Kombinovan sa "BlueMotion" tehnikom, ovaj motor beleži potrošnju od samo 3,8 litra na 100 pređenih kilometara i emisiju CO2 od samo 96 g/km, što ga čini najefikasnijim i najekološkijim dizel automobilom za pet osoba na planeti.

Novi Volkswagen Polo

U ponudi će biti tri bazna nivoa opreme: osnovni "Trendline", srednji nivo "Comfortline" i top verzija "Highline". Vozač i putnici uživaće u novim i kvalitetnijim materijalima, ali i novim opcijama. Nov je i radio i navigacioni sistem, a u novi Polo integrisan je i "hands-free" sistem. Panorama krov i bi-xenon farovi biće dostupni nešto kasnije. Start proizvodnje novog Pola zakazan je za kraj marta, dok je početak prodaje rezervisan za jun mesec tekuće godine.

Novi Volkswagen Polo

Goran Sarić - Automagazin

Mercedes-Benz SLK: Treća generacija predstavljena zvanično

Mercedes-Benz SLK: Treća generacija predstavljena zvanično

Izgled nove generacije modela Mercedes-Benz SLK otkriven je još početkom decembra meseca, ali oficijelna serija fotografija i informacija stigla nam je sada. Razlog je što nemačka kompanija ove godine slavi 125 godina postojanja, a novitet će krajem januara biti zvezda proslave u Stuttgartu...

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

U Corsi se uvek nešto dešava: 2010. godine se sve u njenoj unutrašnjosti promenilo – njena šasija, sistem upravljanja i ponuda motora. Od januara 2011. godine, Opelov „pametni“ automobil će dobiti novo ruho. Redizajniran lik koji daje sportski, izražajan izgled, čini je lako prepoznatljivim članom Opelove porodice najnovijeg dizajna.

Mitsubishi i-MiEV - elektromobil po evropskom ukusu

Mitsubishi i-MiEV - elektromobil po evropskom ukusu

Prikazan kao koncept auto na Frankfurtskom sajmu automobila 2003. godine, potom lansiran u Japanu 2006, dobitnik mnogih nagrada i dobro prihvaćen kako od medija tako i od potrošača,inovativni A- segment „i“ izabran je za platformu projekta sledeće generacije MMC električnih vozila: i-MiEV čija je verzija za Evropu (vozačko mesto sa leve i vozačko mesto sa desne strane) zvanično prikazana na 2010 Pariskom sajmu automobila.

Mitsubishi ASX - Ljubav, život, vožnja

Mitsubishi ASX - Ljubav, život, vožnja

U svetu punom života i čuda, kakav je naš, nove ideje čekaju da budu otkrivene iza svakog ćoška. Jedina stvar koja ispunjava više od ovog traganja za novim iskustvima je kada ih delite sa onima koje volite. Skrojen tako da se u potpunosti uklopi u Vaš život, ASX ima pametan i energičan novi stil, ekološki svestan inženjering i ugodnost koja zadovoljava i najaktivnije životne stilove...

Citroën C4 2011: nove fotografije i informacije

Citroën C4 2011: nove fotografije i informacije

Nova generacija modela Citroën C4, koji ima dimenzije: dužina 4,3 m, širina 1,8 m, visina 1,5 m, biće predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Parizu, a prodaja će početi početkom 2011. godine. Pre zvanične premijere, gde će javnost prvi put imati priliku da se upozna sa novim Francuzom, Citroën nam je predstavio oficijelne informacije i fotografije...

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Najdužu luksuznu limuzinu u ponudi će imati Audi. Produžena karoserija ima međuosovinsko rastojanje dužine 3.122 mm, a pod haubom će disati atmosferski dvanaestocilindrični agregat W konfiguracije cilindara. Premijera nove verzije luksuzne limuzine iz Ingolstadta dogodiće se sledeće nedelje, na sajmu automobila u Pekingu, gde će biti prikazan Audi A8 L W12, ali do kraja godine će biti dostupna produžena verzija sa 6-cilindričnim i 8-cilindričnim motorima.
Novi Opel Movano: nijedan posao nije prevelik!

Novi Opel Movano: nijedan posao nije prevelik!

Druga generacija Opel Movana donosi dašak svežeg vazduha na evropsko tržište lakih dostavnih vozila, sa inovativnim tehnologijama i odličnom funkcionalnošću i ekonomičnošću. Debi ovog raznovrsnog kombija, koji je premijerno prikazan na sajmu „BEOTRUCK“ u Beogradu, takođe predstavlja novu strategiju Opelovih modela za jačanje i širenje linije dostavnih vozila:
BMW X5 2010 - Turbo motori, 8-stepeni menjač i svež izgled

BMW X5 2010 - Turbo motori, 8-stepeni menjač i svež izgled

Modernizaciju iza sebe ima i veliki macho SUV, BMW X5. Iako je dizajn automobila pretrpeo decentne promene, kada "zavirimo" pod haubu, videćemo da tamo nije ostao kamen na kamenu. BMW X5 je, posle modela X6, novi automobil minhenske marke, koji pod haubom ima samo turbo motore...
Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Potpuno nova Honda CR-Z doživela je svoju svetsku premijeru na međunarodnom salonu automobila u Detroitu. To je jedinstveni automobil, koji predstavlja kombinaciju prednosti čiste, efikasne, benzisko–električne pogonske grupe sa šestostepenim manuelnim menjačem i elegantnom karoserijom kupea konfiguiracije 2+2*...
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje