AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

U Corsi se uvek nešto dešava: 2010. godine se sve u njenoj unutrašnjosti promenilo – njena šasija, sistem upravljanja i ponuda motora. Od januara 2011. godine, Opelov „pametni“ automobil će dobiti novo ruho. Redizajniran lik koji daje sportski, izražajan izgled, čini je lako prepoznatljivim članom Opelove porodice najnovijeg dizajna.

Nova Corsa ecoFLEX, 1.3 CDTI koja postiže 70 kW/ 95 ks takođe ulazi u ponudu sa Start/Stop tehnologijom kao standardom. Verzija sa troja vrata troši svega 3,5 litara dizela na 100 km, uz emisiju CO2 od samo 94 g/km.

Kako biste ostali u vezi sa svetom, novi multimedijalni sistem zabave i informisanja sa sedam zvučnika od 4x20W debituje u Corsi. Ovaj živopisni sistem nazvan „Touch & Connect“ (Dodirni i doživi) ima ekran od 5 inča osetljiv na dodir, punu navigacionu pokrivenost u 28 zemalja, Bluetooth, ajpod i USB priključak. Univerzalan je, lako se koristi i poseduje sve pogodnosti 21. veka, koje mogu biti ugrađene po veoma povoljnoj ceni. 

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Savremene boje i dekor su ponuđeni unutra i spolja. Pored moderne crne boje, dekor enterijera može da bude i u izražajnijoj boji Tabasco Orange (tabasko narandžasta) ili Steel Blue (čelično plava). Nova paleta boja za spoljašnjost automobila integriše delikatnu Guacamole (gvakamoli) belu, upečatljivu Grasshoper (skakavac-boja trave) zelenu i smelu boju kane (Henna). Takođe, uspešna linija boja koja se može naći kod sportskih verzija je obogaćena novim opcionalnim Linea paketom, gde se dve široke pruge prostiru duž automobila sa uparenim točkovima od 17 inča i spoljašnjim retrovizorima u istoj boji.  

Corsa koja je bitan igrač na evropskom tržištu od 1982. godine, nudi jedan od najširih asortimana proizvoda u segmentu malih automobila. Poseduje mnoštvo karakteristika – volan sa grejačima ili integrisani FlexFix nosač bicikla – koje njegova konkurencija ne nudi. Velike tehnološke promene sprovedene početkom 2010. godine na šasiji i pogonskoj grupi takođe je čine jednom od najpoželjnijih malih automobila. I zaista, do danas, do 2010. godine, udeo Corse u segmentu malih automobila se povećao na mnogim evropskim tržištima, kao što su Španija i Nemačka.

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Novi lik daje Corsi izražajan ton na tržištu

Najnovije Corsino zatezanje je urađeno na snažnoj osnovi njenog postojećeg, uspešnog dizajna. I dalje zadržava svoj pristupačan, prijateljski karakter, ali sada predstavlja smelo, dinamično lice viđeno u novom Opelovom jeziku dizajna.

Sportski izgled je postignut ponovnim proporcionisanjem gornje i donje rešetke. Donja rešetka je postala šira i višlja, pa je tako automobil vizuelno sužen. Pored toga, pažljiviji pregled otkriva da je više pažnje posvećeno maski rešetke, koja zamenjuje sadašnje horizontalne rešetke. Rezultat toga je automobil sa više dinamike na ulici. Ponosni logo Opela je integrisan u većoj i izvajanoj hromiranoj rešetki sa novim dizajnom, time dodajući upečatljivoj pojavi spreda.

Isklesane Opelove „orlove oči“ su pridodate novim svetlima zajedno sa dnevnim svetlima u obliku krila, koja su debitovala na Insigniji, a sada se mogu naći na svim Opelovim modelima. Unutrašnji delovi lampe su takođe unapređeni tako da formiraju snop svetla u obliku dijamanta, što opet pridodaje sportskom izgledu. Nova svetla za maglu sa integrisanom hromiranom oštricom upotpunjuju izražajniju pojavu novog Corsinog lika. Novi izgled je dodatno unapređen sa šest novih oblika alu-felni i velikom redizajniranom Opelovom „munjom“ na vratima.

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Linija boja pruža vozačima mogućnost da sami otkriju svoj stil

Porodica Corse nastavlja da razvija svoje posebne, smele sportske modele pod imenom Color Line serija. Uspešna Color Edition serija sa crnim krovom i i točkovima od 17 inča crne boje visokog sjaja, veselim bojama karoserije i mnoštvom dodataka već čini oko 20% ukupne prodaje Corse u Nemačkoj. Kao rezultat ove izvanredne potražnje, Opel uvodi Color Edition seriju u čitavoj Evropi.

Novi Linea set je dizajniran da privuče mlađe kupce koje žele da svojoj Corsi daju lični pečat. Linea uključuje sve velike bele ili crne linije preko tela Corse. Boja njegovih točkova od 17 inča i bočni retrovizori su usklađeni sa ovim linijama.
 
OPC verzija od 141 kW/192 ks nastavlja da predvodi Corsa porodicu, a isto tako je redizajnirana kako bi bila u skladu sa ostatkom nove Corsine linije – posebno sa novim svetlima i rešetkom.

Corsa dolazi u dva različita stila: verzija sa troja vrata slična kupeu i porodični hečbek. Takođe nastavlja da nudi jedan od najprostranijih i najatraktivnijih enterijera u svojoj klasi. Ovaj mali automobil je veoma popularan izbor širom Evrope, i čini oko 27% ukupne prodaje kompanije Opel/Vauxhall i predstavlja jednog od lidera u svom segmentu. U proseku, preko 400.000 primeraka godišnje je prodato u poslednje tri godine.

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Enterijer donosi moderne boje, senzualnu teksturu i tehnologiju 21. veka

Svi nivoi konfiguracije unutrašnje opreme su osveženi novim tkaninama i/ili dekorom. Pored toga, površina instrument table ima sportsku teksturu, izražajne boje a velika pažnja je posvećena detaljima i kvalitetu izrade. Pored klasičnog enterijera u crnoj boji, Enjoy konfiguracija nudi svež i mladalački izgled sa Steel Blue (čelično plava) bojom, ili je dostupna u Tabasco Orange (tabasko narandžasta) boji, koja dolazi sa TopTec tretmanom koji štiti tkaninu. Živahne boje enterijera uravnotežene su kontrastima u primeni materijala, poput biserno bele boje na konzoli. Boje i oblici na instrument tabli su dobijeni putem efekta dve nijanse, i unose harmoniju u celokupan izgled enterijera.

Cosmo poseduje novu sivu središnju konzolu visokog sjaja sa kontrastnim krilovitim umetkom na instrument ploči, i lepu, reljefnu tkaninu sedišta. To mu daje veoma elegantan osećaj vozila koje pripada višoj klasi. Novi navigacioni sistem Touch & Connect je lak i intuitivan za korišćenje. Njegov 5-inčni displej poseduje i dvo-i trodimenzionalne mape (ptičja perspektiva) i SD navigacionu karticu. Još jedna nova osobina je opcija izbora rute koji predstavlja najekonomičniji izbor, što pomaže da se uštedi gorivo na korist prirodne okoline. Korisnik pohranjuje sadržaje koji ga interesuju.

Corsa ujedno poseduje i inteligentnu funkciju putovanja koja koristi TMC informacije kako bi predložila alternativne pravce u slučaju problema u saobraćaju, čak i kada navigacija nije aktivna. Ova funkcija je naročito zanimljiva vozačima koji poznaju rute koje prelaze, ali koji hoće da se automatski informišu o saobraćajnim gužvama na njihovoj putanji kretanja.

Blutut konekcija omogućava bezbedno, hendsfri telefoniranje – čak prikazuje i imenike na ekranu – i kompatibilna je sa ajfonima. Ujedno omogućava i audio striming i prikazuje muzičke naslove na ekranu. Ajpodi ostvaruju punu kontrolu i mogućnost pretraživanja, bez potrebe za posebnim kablovima. Na novom sistemu se mogu koristiti i USB priključci.

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Štednja novca i čuvanje okoline: Corsa 1.3 CDTI sa 94 g/km

Postavka pogona nove Opel Corse pokriva opseg od 65 do 192 ks. Ova linija pogonskih grupa revitalizovana je 2010. sa mnogim novim motorima koji smanjuju potrošnju goriva i emisiju CO2  za do 13 odsto, povećavajući snagu motora u najvećem broju aplikacija.
 
Počev od sada, ekološka Start/Stop tehnologija postaje standardna osobina na modelu Corsa ecoFLEX sa motorom 1.3 CDTI 70 kW/95 ks. Zahvaljujući novom svojstvu, potrošnja goriva u mešovitom režimu vožnje smanjena je sa 3.7 na 3.5 litara/100 km dok je emisija gasova smanjena sa 98 na svega 94 g/km CO2 kod verzije sa troja vrata. Varijanta sa petora vrata postiže potrošnju od 3,6 l/100 km uz emisiju od svega 95 g/km CO2. U gradskoj vožnji dolaze do izražaja glavne prednosti Start/Stop tehnologije, uz potrošnju goriva koja je sada 4,2 litre na 100 kilometara umesto 4,6 l/100 km koliko je iznosila ranije.

Princip Start/Stop tehnologije je jednostavan: Motor koji ne radi ne troši gorivo. Umesto rada u leru, prilikom stajanja na semaforu, motor se zaustavlja, kada vozač prebaci u ler i otpusti pedalu kvačila. Kada se upali zeleno svetlo, vozač pritiska kvačilo kako bi pokrenuo motor, ubacuje u prvu brzinu i poleće. Eliminišući rad u leru, motori troše manje goriva, emituju manje gasova, te prave manju buku.
Što je važno, karakteristike klime i udobnosti kao i kočione i mogućnosti upravljanja se održavaju kako bi se putnici osećali bezbedno i udobno, čak i kada je motor privremeno isključen.

Motor 1.3 CDTI na novom modelu Corsa ecoFLEX 70 kW/95 ks koristi turbo punjač sa varijabilnom geometrijom te isporučuje celih 190 Nm obrtnog momenta između 1.750 i 3.250 ob/min. Filter za sitne čestice predstavlja standardnu opremu. Model 1.3 CDTI odlikuje se kontrolom sagorevanja zatvorenog kruga; retkost je da se ova sofisticirana tehnologija koristi na tako malom dizel motoru. Sistem zatvorenog kruga koristi senzore pritiska u svakoj svećici kako bi neprestano merio kvalitet sagorevanja unutar cilindra. Sistem upravljanja motorom tada vrši veoma mala podešenja, kako bi optimizovao performanse i potrošnju goriva, tokom životnog veka mašine.

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Novi izgled odgovara podmlađenoj snazi radi zabavne vožnje

Linija Corse je podmlađena ranije ove godine kako bi pružila veću snagu, zabavniju vožnju, te veću udobnost, uz manju potrošnju goriva. Opelovi inženjeri su potpuno tehnički preuredili Corsu, donoseći unapređenu pogonsku liniju, koja je smanjila potrošnju goriva za do 13 odsto, uz poboljšane performanse. Značajna poboljšanja šasije, imala su za cilj veću udobnost u vožnji, ne na uštrb agilnosti, dok je nova kalibracija poboljšala osećaj vožnje i odgovor na upravljanje.

Verna Opelovoj filozofiji, Corsa ujedno implementira inovativne tehnologije, po povoljnoj ceni, uključujući prilagodljiva prednja halogena svetla (AFL), zagrevan upravljač, pomoć pri kretanju uzbrdo, panoramski krov, ili integrisan FlexFix nosač za bicikle, svojstven samo Opelu.

Pored sportskog, dinamičnog stila i velike zabave u vožnji, Corsa ujedno nudi kupcima prvoklasan kvalitet. Prema kvalitativnom izveštaju DEKRA Quality Report za 2010. godinu, Corsa je sveukupni pobednik, sa najnižom učestalošću kvarova među svim ispitivanim vozilima. DEKRA (Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein) pruža pun spektar usluga u vezi sa bezbednom i efikasnom vožnjom i predstavlja vodeću evropsku stručnu organizaciju.

Opel

BMW Serije 5 LCI

BMW Serije 5 LCI

Dinamična sposobnost, udobnost, efikasnost, estetska privlačnost i veliki broj inovativnosti dizajniranih da povećaju uživanje u vožnji - BMW Serija 5 sadrži sve što je potrebno jednom od najprodavanijih automobila u premijum klasi...

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Kompanija Toyota Srbija, domaćoj javnosti je predstavila dva važna noviteta - potpuno novu generaciju modela Corolla i novu generaciju modela Auris Touring Sports. Toyota Corolla je najprodavaniji automobil na svetu. Do danas je širom sveta prodato 40 miliona Corolla, od kada je prva generacija predstavljena 1966, pre 47 godina...

Nova Opel Insignia – revolucija motora i info-zabavnog sistema

Nova Opel Insignia – revolucija motora i info-zabavnog sistema

Ofanziva  Opelovih modela prelazi na sledeći nivo sa novom Opel Insignijom koja obeležava svoju svetsku premijeru na 65. Sajmu automobila u Frankfurtu (12. – 22. septembar 2013.). Insignia blista sa još privlačnijim stilom enterijera i eksterijera, dižući nagrađivanu filozofiju “Spoj vajarskog umeća i nemačke preciznosti” na sledeći nivo.

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju + FOTO

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju + FOTO

Stara planina – Toyota je juče objavila i obeležila početak prodaje nove generacije Rav4 test vožnjom za predstavnike medija na relaciji od Beograda do Hotela Falkensteiner na Staroj planini.  Na dvodnevnoj prezentaciji, medijima je predstavljena ponuda kao i sve karakteristike novog modela, koji smo imali priliku da isprobamo u različitim uslovima...

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Opsežno osveženje Volvo modela za 2014. godinu pojačava dinamičan nastup vozila iz serije 60: novi dizajn s fokusom na kvalitet i pažnju posvećenu detaljima, smanjenje potrošnje na samo 4 l/100 km i emisije C02 od tek 106 g/km, udobnija sportska sedišta, Sensus Connected Touch sistem s jedinstvenim online mogućnostima, inovativne tehnologije..

Nova Toyota Auris - Predstavljamo

Nova Toyota Auris - Predstavljamo

Kao najvažniji korak u ofanzivi na evropski C segment, novi Auris je prepoznatljiviji, dinamičniji, bolje opremljen i jeftiniji za upotrebu nego ikada ranije. Novi Auris je rezultat Toyotine rešenosti da napravi atraktivnije, dinamičnije i zabavnije automobile, a da se pri tom ne odrekne dugo građene reputacije kvaliteta, trajnosti i pouzdanosti.

Novi BMW M6 kupe i kabriolet - Predstavljanje

Novi BMW M6 kupe i kabriolet - Predstavljanje

Iz strasti ka elitnim performansama i uvažavanja ekskluzivnog stila nastaje privlačnost po kojoj su poznati svi automobili klase M, koji se sada mogu doživeti u dve forme. Novi BMW M6 Kupe i BMW M6 Kabriolet nude atribute vrhunskih performansi i ambijent definisan luksuzom i inovativnim odlikama udobnosti...

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Povratak najintenzivnijem automobilskom iskustvu: vozite se dok vam sunce blago greje kožu; osećate kako vazduh postaje gušći u vašoj otvorenoj ruci kako se brzina pojačava; naginjete glavu unazad i otkrivate da nema ograničenja za vaš pogled, samo uronite u plavo nebo. Ovo su tipični momenti koje donosi Cascada...

Sajam automobila u Parizu: Toyota iQ EV

Sajam automobila u Parizu: Toyota iQ EV

On predstavlja spoj potpuno električnog agregata i pametnog dizajna Toyote iQ, pa stoga nudi prednost kompaktnog gradskog automobila za četiri putnika i jednostavne, bešumne vožnje sa nultim emisijama. iQ EV je konstruisan kao električno vozilo za upotrebu u urbanim sredinama – inženjerski program je završen i iQ EV je spreman za proizvodnju...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje