AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Najdužu luksuznu limuzinu u ponudi će imati Audi. Produžena karoserija ima međuosovinsko rastojanje dužine 3.122 mm, a pod haubom će disati atmosferski dvanaestocilindrični agregat W konfiguracije cilindara. Premijera nove verzije luksuzne limuzine iz Ingolstadta dogodiće se sledeće nedelje, na sajmu automobila u Pekingu, gde će biti prikazan Audi A8 L W12, ali do kraja godine će biti dostupna produžena verzija sa 6-cilindričnim i 8-cilindričnim motorima.

Audi se vratio u klub velikih limuzina krajem 80-ih godina, modelom V8, a kasnije i sa serijom modela A8. Aktuelna, treća generacija, puštena je u prodaju u proleće tekuće godine. Produžena verzija nove generacije modela A8 biće predstavljena na sajmu automobila u Pekingu, sledeće nedelje.

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Dužinom od 5.267 mm, Audi A8 L je za 130 mm duži od standardnog modela. U Audiju ističu da je međuosovinski razmak povećan na 3.122 milimetra, što obezbeđuje više prostora za posadu koja se vozi na zadnjim sedištima (čitaj ministar). Širina od 1.949 mm ostala je nepromenjena, a visina automobila povećana je za 2 mm. Ovim izmenama, Audi A8 L postao je najduži luksuzni sedan u svom segmentu - konkurentski produženi modeli su kraći: BMW 7 meri 5.212 mm, Lexus LS 5.180 mm, Mercedes-Benz S 5.226 mm, a Jaguar XJ je drugi po dužini u svom segmentu, sa 5.247 mm dužine.

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Karoserija velikog Audija koristi koncept aluminijumskog rama ASF, kojim se u odnosu na korišćenje konvencionalnih materijala štedi i do 40 % mase. Jednostavni aluminijumski delovi karoserije su izrađeni od odlivaka i profila. Samo je B stub automobila izrađen od čelika, kako bi obezbedio maksimalan nivo zaštite pri bočnom sudaru, što je rešenje koje koristi i konkurencija. Standard u modelu A8 L W12 quattro su LED prednje svetlosne grupe. Vrhunski model se od ostalih verzija razlikuje po crnoj lakiranoj masci hladnjaka i hromiranim horizontalnim "lajsnama" na masci. Simbol W12 na masci i na zadnjem delu automobila pomaže prilikom identifikaciji vrhunskog modela ove marke. Završeci izduvnog sistema su trapezoidnog oblika i potpuno su integrisani u zadnji branik.

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Privilegovana posada ovog automobila sedi pozadi. Produženje međuosovinskog razmaka izvedeno je između B i C stuba, čime je profitirao prostor za putnike pozadi, ali i poboljšan ulazak i izlazak iz automobila, ugradnjom većih zadnjih vrata. Pozadi može biti klasična "klupa" sa prostorom za tri putnika, ili individualna dva sedišta (standard za A8 L W12 quattro). Pojedinačna zadnja sedišta mogu se podešavati individualno, imaju grejače i sistem za ventilaciju i masažu. Standard je i četvorozonska automatska klimatizacija. Spisak doplata podrazumeva integrisanu srednju konzolu za zadnja sedišta, koja se nastavlja na konzolu između prendjih sedišta. Njen sastavni deo može biti hlađena fioka ili sklopivi ministo. Uz doplatu se može dobiti i dvodelni panoramski krov.

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Složena konfiguracija motora W12 prvi put je predstavljena u serijskom Audiju 2001. godine, i činila je vrh modelske serije i u drugoj generaciji modela A8. Uprkos pritisku standarda o emisiji, modernizovani W12 motor stigao je i do treće generacije. Zapremina motora iznosi 6.299 cm3, a maksimalna snaga 368 kW (500 KS!), a maksimalni obrtni moment iznosi 625 Nm pri 3.250 o/min. Maksimalna brzina, kao što smo očekivali, ograničena je na 250 km/h, a ubrzanje iz mesta do 100 km/h traje samo 4,9 sekundi. Prosečna potrošnja goriva iznosi 12 l/100 km. Agregat čine dva bloka VR6, čime je dobio na kompaktnosti. Dužina motora iznosi samo 50 cm, što je kraće od klasičnih V8 ili V12 motora. U odnosu na stari W12 motor, prečnik klipa povećan je na 86 mm, a hod na 90,4 mm. Motor ima masu od 247 kilograma, ima sistem varijabilnog razvoda usisnih i izduvnih ventila. Sledeća novina je instalacija sistema za direktno ubrizgavanje goriva u cilindar (FSI), a benzin u cilindar ulazi pod pritiskom od 130 Bar. Kompresioni odnos povećan je sa 10,8:1 na 11,8:1.

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Prenos snage motora na točkove vrši osmostepeni automatski menjač i "quattro" sistem pogona na sve točkove, koji u normalnoj vožnji 60 % obrtnog momenta šalje na zadnje točkove. Uz doplatu se može dobiti i elektronski kontrolisan zadnji diferencijal, koji optimalno raspodeljuje moment između zadnjih točkova. Standard je i vazdušno ogibljenje sa adaptivnim hidrauličnim amortizerima. Najveći deo komponenti oslanjanja izrađen je od aluminijuma, a standard su i 19-inčne , koje se mogu zameniti felnema prečnika 20 inča.

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Goran Sarić - Automagazin portal

BMW Serije 5 LCI

BMW Serije 5 LCI

Dinamična sposobnost, udobnost, efikasnost, estetska privlačnost i veliki broj inovativnosti dizajniranih da povećaju uživanje u vožnji - BMW Serija 5 sadrži sve što je potrebno jednom od najprodavanijih automobila u premijum klasi...

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Kompanija Toyota Srbija, domaćoj javnosti je predstavila dva važna noviteta - potpuno novu generaciju modela Corolla i novu generaciju modela Auris Touring Sports. Toyota Corolla je najprodavaniji automobil na svetu. Do danas je širom sveta prodato 40 miliona Corolla, od kada je prva generacija predstavljena 1966, pre 47 godina...

Nova Opel Insignia – revolucija motora i info-zabavnog sistema

Nova Opel Insignia – revolucija motora i info-zabavnog sistema

Ofanziva  Opelovih modela prelazi na sledeći nivo sa novom Opel Insignijom koja obeležava svoju svetsku premijeru na 65. Sajmu automobila u Frankfurtu (12. – 22. septembar 2013.). Insignia blista sa još privlačnijim stilom enterijera i eksterijera, dižući nagrađivanu filozofiju “Spoj vajarskog umeća i nemačke preciznosti” na sledeći nivo.

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju + FOTO

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju + FOTO

Stara planina – Toyota je juče objavila i obeležila početak prodaje nove generacije Rav4 test vožnjom za predstavnike medija na relaciji od Beograda do Hotela Falkensteiner na Staroj planini.  Na dvodnevnoj prezentaciji, medijima je predstavljena ponuda kao i sve karakteristike novog modela, koji smo imali priliku da isprobamo u različitim uslovima...

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Opsežno osveženje Volvo modela za 2014. godinu pojačava dinamičan nastup vozila iz serije 60: novi dizajn s fokusom na kvalitet i pažnju posvećenu detaljima, smanjenje potrošnje na samo 4 l/100 km i emisije C02 od tek 106 g/km, udobnija sportska sedišta, Sensus Connected Touch sistem s jedinstvenim online mogućnostima, inovativne tehnologije..

Nova Toyota Auris - Predstavljamo

Nova Toyota Auris - Predstavljamo

Kao najvažniji korak u ofanzivi na evropski C segment, novi Auris je prepoznatljiviji, dinamičniji, bolje opremljen i jeftiniji za upotrebu nego ikada ranije. Novi Auris je rezultat Toyotine rešenosti da napravi atraktivnije, dinamičnije i zabavnije automobile, a da se pri tom ne odrekne dugo građene reputacije kvaliteta, trajnosti i pouzdanosti.

Novi BMW M6 kupe i kabriolet - Predstavljanje

Novi BMW M6 kupe i kabriolet - Predstavljanje

Iz strasti ka elitnim performansama i uvažavanja ekskluzivnog stila nastaje privlačnost po kojoj su poznati svi automobili klase M, koji se sada mogu doživeti u dve forme. Novi BMW M6 Kupe i BMW M6 Kabriolet nude atribute vrhunskih performansi i ambijent definisan luksuzom i inovativnim odlikama udobnosti...

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Povratak najintenzivnijem automobilskom iskustvu: vozite se dok vam sunce blago greje kožu; osećate kako vazduh postaje gušći u vašoj otvorenoj ruci kako se brzina pojačava; naginjete glavu unazad i otkrivate da nema ograničenja za vaš pogled, samo uronite u plavo nebo. Ovo su tipični momenti koje donosi Cascada...

Sajam automobila u Parizu: Toyota iQ EV

Sajam automobila u Parizu: Toyota iQ EV

On predstavlja spoj potpuno električnog agregata i pametnog dizajna Toyote iQ, pa stoga nudi prednost kompaktnog gradskog automobila za četiri putnika i jednostavne, bešumne vožnje sa nultim emisijama. iQ EV je konstruisan kao električno vozilo za upotrebu u urbanim sredinama – inženjerski program je završen i iQ EV je spreman za proizvodnju...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje