AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Opelova gama Astra vozila dobila je novog člana visokih performansi, moćnu Astru OPC od 206 kW / 280 ks, koja dopunjuje OPC liniju u kojoj se već nalaze mala Corsa OPC i srednja Insignia OPC. Sa dvolitarskim turbo motorom sa direktnim ubrizgavanjem, Astra OPC (Opel Performans Centar) razvija maksimalan obrtni momenat od 400 Nm...

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Opel Astra OPC postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 6,0 sekundi. Maksimalna brzina joj je 250 km/h. Nijedna Astra do sada nije bila toliko brza.

Četvorocilindarski motor nudi za 25 procenata veći maksimalni obrtni momenat od prethodne Astre OPC, a može da se pohvali i sa 40 ks više. Rezultat toga je 140 ks po litru, najveća snaga po litru od svih Opelovih benzinaca, u poređenju sa 120 ks kod prethodne Astre OPC. Novi turbo motor se bazira na Opelovom najnovijem dvolitarskom benzinskom motoru od 250 ks na koji je dodato još 30 ks. Ipak, potrošnja goriva je smanjena za 12 procenata, dok je emisija CO2 smanjena za 14 odsto u poređenju sa prethodnim modelom. Emisija CO2 kod Astre OPC je smanjena na 189 g/km (sa 221 g/km), dok je potrošnja goriva smanjena na 8,1 l na 100 km (sa 9,2 l na 100 km).

Opelovi inženjeri su razvili potpuno novi, vrhunski sistem usisavanja vazduha u motoru, kako bi turbo punjač dobijao što više vazduha. Osim toga, izduvni sistem je unapređen kako bi se dodatno poboljšao tok izduvnih gasova i povećale performanse motora. Sam turbo punjač je unapređen kako bi izdržao još veći vazdušni pritisak, a samim tim trajnost punjača je povećana korišćenjem novih komponenti.

Šasija visokih performansi sa FlexRide i HiPerStruts sistemima i diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem

Opel je za novu Astru OPC dizajnirao sistem šasije visokih performansi sa akcentom na bočnoj dinamici i odličnim karakteristikama upravljanja, koja savršeno odgovara moćnom motoru od 206 kW / 280 ks i 400 Nm. Prednost šasije leži u nekoliko odlučujućih elemenata koji poboljšavaju voznu dinamiku automobila: podupirači visokih performansi (HiPerStruts) na prednjem vešanju, mehatronički FlexRide sistem šasije, mehanički multiplejt diferencijal sa ograničenim proklizavanjem i Brembo kočnice.

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

FlexRide šasija dozvoljava vozaču da poveća karakterističnu tvrdoću amortizera, kao i osetljivost volana i papučice za gas. Vozač može da bira između tri različita režima vožnje, a svaki od ovih režima nudi jedinstveni i specifični doživljaj kvalitetne vožnje. Standardni režim razvija kompletne performanse, ali sve vreme osigurava komfor tokom svakodnevnih situacija vožnje. Pritiskom na dugme, sportski režim učvršćuje vešanje šasije, povećava agilnost i smanjuje naginjanje i ljuljanje vozila u krivinama, čineći upravljanje direktnijim. Sa druge strane, OPC režim stvara vrhunski doživljaj vožnje: upravljanje postaje još direktnije u poređenju sa sportskim režimom, papučica gasa postaje osetljivija, a konfiguracija šasije razvija maksimalne performanse.

Alu felne od 19 inča, koje ulaze u standardnu opremu, daju dodatni sportski ton automobilu. Osim toga, OPC inženjeri su podesili šasiju tako da ispunjava OPC standarde, kroz modifikaciju amortizera i učvršćivanje opruga i čaura.

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Štaviše, Astra OPC je opremljena mehaničkim multiplejt diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem na prednjoj osovini, koja obezbeđuju maksimalan obrtni momenat na putevima. Ovaj diferencijal, koji sadrži nekoliko diskova kvačila, pomaže u smanjenju proklizavanja točkova u slučaju veoma velikih bočnih sila prilikom ubrzavanja, na primer, ili pri promenama na površini puta. Ovaj sistem je idealan i za avanture na trkačkim stazama. Koordinacija diferencijala pomoću statičkog zaključavanja obrtnog momenta garantuje harmoničnu reakciju i prelaz između opterećenja i prinudnog pogona motora, eliminiše uticaj na upravljanje i samoupravljanje u prinudnom pogonu motora i osigurava rezervnu vuču za slučaj veoma raznovrsnih opterećenja na točkovima.

ESP sistem elektronske kontrole stabilnosti u Astri OPC nudi tri opcije, koje vozaču dozvoljavaju da sam odluči koliko izazovnu i sportsku vožnju želi. Prvi je standardni režim rada koji obezbeđuje maksimalnu sigurnost u vožnji u svakodnevnim situacijama. U drugoj,  takmičarskoj opciji, podignuta je granica na kojoj se automatski sistem uključuje. Poslednja opcija dozvoljava vozaču da isključi ESP sistem i zove se opcija bez ESP.

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Sistem kočnica u Astri OPC je prilagođen visokim performansama vozila – čak i pod maksimalnim opterećenjem. OPC inženjeri su koristili Brembo servo kočnice od 18 inča sa većim, ventilacionim diskovima dimenzija 355 x 32 mm sa dodatnim hlađenjem kroz rupice i kaliperima sa četiri klipa u prednjem delu. Astra OPC takođe koristi specijalne pločice za kočnice visokih performansi. Sve u svemu, prednost Brembo kočnica leži u povećanoj otpornosti na temperaturu u slučaju višestrukog kočenja i povratnim informacijama o performansama u slučaju privremenog dužeg kočenja.

U skladu sa najboljim OPC tradicijama, automobil je temeljno testiran i usavršen u “Severnoj krivini” (Nordšlajfe) na stazi Nirburgring u Nemačkoj. Svi OPC modeli se testiraju u “Zelenom paklu”, koji se smatra najtežom i najzahtevnijom trkačkom stazom na svetu. U fazi razvoja svaki OPC model mora da prođe test izdržljivosti na 10.000 km velikom brzinom, na segmentu staze Nordšlajfe dugom 20,8 km. To otprilike odgovara razdaljini od 180.000 kilometara na putevima. U ovim ekstremnim uslovima može da se garantuje trajnost svih delova, što osigurava maksimalno zadovoljstvo klijenata.

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Izražajan dizajn: Astra visokih performansi pokazuje mišiće

Moćnom automobilu je potreban moćan dizajn: karoserija Astre OPC je odraz čiste strasti prema snazi i brzini. Na to se dodaje novi volan prečnika 360 mm sa ravnim donjim delom, koji će se dopasti zaljubljenicima u vožnju, laka prednja sedišta visokih performansi sa najmodernijom tehnologijom i jedinstvena iPhone aplikacija koja vozaču omogućava pristup desetinama podataka o motoru i automobilu u realnom vremenu preko CAN-bus mreže. Unutar kabine kvalitetni materijali i ekskluzivne OPC karakteristike stvaraju sportsku i luksuznu atmosferu.

Astra OPC je dobila dodatne sportske karakteristike kroz specijalno izvajane prednje i zadnje branike, spojlere ze pragove, aerodinamičan krovni spojler i dva potpuno integrisana auspuha u obliku trapezoida. Pored standardnih alu felni od 19 inča, dostupne su i kovane alu felne od 20 inča za one koji žele da Astri OPC daju još smeliji izgled. Kupci koji svom OPC modelu žele da daju još više sportski izgled mogu da naruče OPC dizajn paket.

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Novi OPC volan sa ravnim donjim delom je inspirisan moto sportom i prečnik mu je za 10 mm manji od volana koji se koristi u ostalim Astra modelima, što čini osećaj upravljanja još preciznijim, direktnijim i sportskim. Prostor za palčeve je izvajan radi optimalnog zahvata i vidljivosti instrumenata. Ekskluzivni OPC šavovi na vratima u Arden plavoj ili bisernoj boji širom kabine daju enterijeru sportsku i luksuznu atmosferu.
Nova Astra OPC je dostupna sa novim, opcionim prednjim sedištima sa najmodernijom tehnologijom koja su na testu nezavisnih stručnjaka za zdrava leđa (AGR – “Aktion Gesunder Rücken e.V”) dokazala da zadovoljavaju visoke ergonomske standarde. Inženjeri OPC-a su za izradu konstrukcije sedišta visokih performansi koristili najmodernije materijale kako bi smanjili masu. Nova prednja sedišta poboljšavaju dinamičan doživljaj vožnje kroz niži položaj sedenja i pojačanu bočnu potporu. Opciona sedišta visokih performansi imaju do 18 različitih konfiguracija. Opel je prvi proizvođač u segmentu kompaktnih automobila visokih performansi koji je ponudio jastuke sa pneumatskim podešavanjem za donji deo sedišta. Niža pozicija sedišta dodatno pojačava osećaj za auto i kontakt između vozača i puta.

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Dobra reputacija OPC znaka

Najnovija generacija Astre OPC, sportskog vođe nove linije Astra modela dodatno naglašava sportski potencijal i tehničku stručnost koja se povezuje sa OPC znakom. Astra OPC je prodata u preko 15.000 primeraka samo u proteklih sedam godina. Uz Corsu OPC, Astra je po godišnjoj prodaji jedan od najprodavanijih Opel OPC modela. U Opelu procenjuju da će se u narednih godinu dana prodati oko 10.000 OPC modela. Od ovog broja oko polovinu čine Astra OPC vozila, oko 3.000 je Corsa, a ostatak je Insignia. Godišnja prodaja evropskih kompaktnih automobila visokih performansi sa preko 271 ks iznosi oko 14.000 primeraka u Evropi. Na osnovu ovih brojki, Opel očekuje povećanje svog tržišnog udela u prodaji kompaktnih automobila visokih performansi u Evropi na oko 30%.
Opel performans centar, koji je zaslužan za sportske crte Opelovih modela od 1999. godine, je odlučujući element u profilu vrednosti ovog brenda. Karakterišu ga visok nivo emocionalnosti i strasti prema atraktivnom dizajnu, vrhunskoj tehnologiji i izvanrednoj voznoj dinamici. Vozila sa znakom “OPC” u nazivu spadaju među najbolje sportske varijante određenih linija modela. Među trenutnim OPC modelima su Corsa od 141 kW / 192 ks (154 kW / 210 ks u Nirburgring izdanju), kao i Insignia OPC (239 kW/325 hp), koja je dostupna u verziji limuzine sa četvora ili petora vrata i kao Sports Tourer.

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Smisao za sport: “OPC linija” za Opelove serijske modele

Osim kupaca OPC modela koji su orijentisani na performanse, mnogi drugi kupci takođe personalizuju svoje serijske Opel modele pomoću vrhunske dodatne opreme iz “OPC linije”. Ta oprema može da se naruči za nova vozila direktno iz fabrike. Klijenti koji već poseduju Opel vozilo mogu da ga nadograde kod ovlašćenih Opelovih dilera i servisera. “OPC linija” uključuje delove karoserije, alu felne i razne detalje za enterijer kao što su volani i menjači, koje su razvili i određenom modelu prilagodili Opelovi dizajneri i inženjeri.

Popularno i ekskluzivno: OPC obuka za vozače

Ekskluzivne OPC obuke koje se nude od 2006. godine su veoma popularne među ambicioznim vozačima, a broj mesta je popunjen mnogo unapred. Ove obuke su otvorene ne samo za vozače OPC modela, već i za vozače svih ostalih vozila. Ekskluzivnost jednodnevnog događaja počinje već kod lokacije. Sve se održava u inače tajanstvenom Opelovom test centru u Dudenhofenu, gde se prototipovi i budući Opelovi modeli razvijaju za proizvodnju. Učesnici uče od profesionalnog tima instruktora kako da koriste dinamiku OPC modela na kontrolisan i bezbedan način, pod budnim okom bivšeg Opelovog šampiona trke Le Mans i ambasadora brenda, Joakima Vinkelhoka. Prvenstveni cilj obuke je postizanje maksimalnog užitka tokom vožnje kroz potpunu kontrolu vozila.

Opel

Novi Mercedes-Benz GLB: za porodicu i prijatelje

Novi Mercedes-Benz GLB: za porodicu i prijatelje

Snažne proporcije sa kratkim prepustima uz off-road orjentisan dizajn i opcioni 4MATIC pogon na sve točkove i specijalna funkcija off-road svetala, omogućavaju da se prepreka detektuje istog momenta kada se pojavi ispred vozila pri malim brzinama kretanja...

Audi A4 (2020): još više sportski i tehnološki napredan

Audi A4 (2020): još više sportski i tehnološki napredan

Audi A4 predstavlja jezgro marke Audi – nakon četiri godine razvoja, Audi je učinio ovaj uspešan model srednje klase još naprednijim. Njegova spoljašnjost je integrisana u novi dizajnerski jezik ove marke. Veliki MMI ekran osetljiv na dodir nudi iskustvo kotišćenja koje klijenti poznaju sa njihovih pametnih telefona...

Nova Toyota Prius sa AWD-i pogonom

Nova Toyota Prius sa AWD-i pogonom

Toyota Prius je originalni i najprodavaniji hibridni automobil na svetu koji se napaja sam, s nasleđem tehničkih inovacija i liderstva koje traje duže od 20 godina...

12345678. . .15
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje