AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Kompanija Toyota Srbija, domaćoj javnosti je predstavila dva važna noviteta - potpuno novu generaciju modela Corolla i novu generaciju modela Auris Touring Sports. Toyota Corolla je najprodavaniji automobil na svetu. Do danas je širom sveta prodato 40 miliona Corolla, od kada je prva generacija predstavljena 1966, pre 47 godina...

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Toyota Corolla ima prednji branik, kojeg se ne bi "postideli" modeli iz game Lexus

 

Uvođenjem nove Corolle - 11. generacije - ona se sada proizvodi u 16 fabrika i prodaje u preko 150 zemalja širom planete. Shinichi Yasui, glavni inženjer, veruje da je ovakav podvig postignut zato što je svaka nova generacija sledila filozofiju koju je postavio Tatsuo Hasegawa, glavni inženjer prve generacije modela. Ova filozofija može da se sažme u rečenici „Corolla donosi sreću i blagostanje ljudima širom sveta“.

 

Pogledajte fotogaleriju Nova Toyota Corolla u Srbiji.

Svakom novom generacijom, Corolla je primenjivala nove koncepte i tehnologije, a u okviru Toyote Corola je preuzela ulogu lidera u procesu motorizacije Japana i ostatka sveta. Ipak, pred Corollom su sada još veći izazovi, jer neprekidan uspeh zahteva pažljivo razmatranje različitih i uvek drugačijih zahteva i očekivanja u različitim regionima širom sveta. Stoga, temeljna analiza i praćenje reakcije kupaca su bili sastavni deo razvoja nove Corolle. To je ključan deo standardnih Toyotinih procesa proizvodnje.

Više o novoj Corolli možete pogledati na www.toyota.rs.

 

Kompanija je stvorila automobil u čije gene je utkana filozofija prve generacije Corolle - automobil vrhunskog kvaliteta, trajnosti i pouzdanosti, koji ispunjava očekivanja svakog tržišta širom sveta, uz rešenost da premaši ta očekivanja u svim najvažnijim segmentima.
Rezultat je nova, 11. generacija Corolle - automobil koji je nasledio 47 godina dugu tradiciju Corolle, ali sada kreiran da zadovolji potrebe još šireg kruga kupaca. Ona ima napredan, moderniji dizajn; veću prostranost, udobnost, praktičnost i lakoću korišćenja; ekonomičnost bez premca, poboljšanu voznu dinamiku i napredne bezbednosne karakteristike. Povrh svega, nova Corolla se oslanja na legendaran kvalitet, trajnost i pouzdanost ovog modela, uz znatno poboljšan kvalitet svakog aspekta dizajna i konstrukcije, dok i dalje nudi izvanrednu vrednost za uložen novac na svakom tržištu, širom sveta.

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Za razliku od prethodne generacije, nova Corolla izgleda atraktivno, ali u isto vreme skladno i kompaktno


Šta nam donosi nova Corolla?

Corolla ima duže međuosovinsko rastojanje, niže težište, sveukupno manju težinu, bolje aerodinamične performanse radi veće stabilnosti pri velikim brzinama, bolji položaj vozača, kao i novi Multidrive S CVT menjač sa sportskim režimom. Nova Corolla takođe ima lakšu, a čvršću strukturu karoserije, revidirano ogibljenje i direktnije upravljanje.

 

Nova Toyota Corolla - Cene benzinskih verzija:


Tip motora Oprema Zapremina (cm³) Snaga (ks/kW) Cena sa carniom PDV-om
1,33 Dual VVT-i Terra 1.329  99 / 73  14.990 €
1,33 Dual VVT-i  Luna 1.329  99 / 73  16.000 €
1,6 Valvematic  Terra 1.598  132 / 97  15.900 €
1,6 Valvematic  Luna 1.598  132 / 97  16.900 €
1,6 Valvematic  Sol 1.598  132 / 97

 19.600 €

 

Već osnovni nivo opreme Terra, uključuje ESP (VSC) elektronski program stabilnosti, vazdušne jastuke ispred vozača i suvozača, bočni vazdušni jastuk, vazdušni jastuk za kolena vozača, prednje i zadnje vazdušne zavese, klima uređaj, volan podesiv po visini i dubini, LED dnevna svetla, sistem za detekciju pritiska u pneumaticima...


Nova Toyota Corolla - Cene dizel verzija:


Tip motora Oprema Zapremina (cm³) Snaga (ks/kW) Cena sa carinom i PDV-om
1.4 D-4D Terra 1.364  90 / 66 18.300
1.4 D-4D Luna 1.364 90 / 66 19.300
1.4 D-4D Sol 1.364 90 / 66 22.000

 

Konstruisana je da pruži najviše standarde aktivne i pasivne bezbednosti, uz veću zaštitu pešaka prilikom sudara. Ova nova Toyota planira da dobije maksimalno bodovanje od 5 zvezdica, na novom strožijem Euro NCAP programu testiranja bezbednosti. Čitav asortiman motora nove Corolle za 2013. godinu ima niže emisije i najekonomičniju potrošnju goriva u klasi, zbog čega kupci mogu da uživaju u niskim troškovima vlasništva nad vozilom.  Asortiman motora se sastoji od 1,4 litarskog D-4D turbodizel motora i četiri benzinska motora: 1,33 litarskog Dual VVT-i agregata, 1,6 litarskog motora koji je dostupan sa Dual VVT-i i Valvematic sistemima, kao i novog 1,8 litarskog Dual VVT-i motora. 1,8 litarski Dual VVT-i benzinski motor je standardno opremljen novim izuzetno efikasnim Multidrive S automatskim menjačem, sa velikim brojem brzina. Svi ostali motori u ponudi opremljeni su ručnim menjačem sa šest brzina. Takođe, 1,4 D-4D agregat može da se „udruži“ sa Toyotinim MultiMode automatizovanim ručnim menjačem, dok obe 1,6 litarske varijante benzinskog motora mogu da se opreme novim Multimode S automatskim menjačem.

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Pored modela Corolla, na dinamičkoj prezentaciji smo upoznali i model i novu generaciju modela Auris Touring Sports, koji nudi više prostora i praktičnosti, ali je zadržao dinamičnost hatchback modela

 

Svaki motor karakterišu izvanredne performanse i ekonomičnost Toyota Optimal Drive tehnologije, kao i usaglašenost sa Euro 5+ standardima o emisijama. Bezbednost svake komponente u slučaju sudara je maksimalno povećanja pomoću računarski vođenog inženjeringa (CAE) i višestrukog eksperimentalnog testiranja prototipa.

Nova Corolla postigla maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP testiranju

Nova Toyota Corolla je nagrađena sa prestižnih pet zvezdica na Euro NCAP testiranju.  Nova Toyota Corolla je osvojila 94% poena za zaštitu odraslih putnika, 82% za zaštitu dece, 67% za zaštitu pešaka i 66% za sisteme za bezbednosnu asistenciju.

 

Pogledajte vest: Nova Toyota Corolla u Srbiji - Online test.


Nova Corolla je postigla ovako dobar rezultat zbog primene visokih Toyotinih standarda za aktivnu i pasivnu bezbednost. Struktura koja efikasno raspršuje silu sudara kroz okvir je primenjena na prednjim i bočnim stranama, kako bi se smanjila deformacija kabine u slučaju sudara. Dodatno, poboljšana je zaštita pešaka pomoću brojnih komponenti koje apsorbuju energiju.

Nova Corolla je opremljena sa 7 SRS vazdušnih jastuka, uključujući vazdušni jastuk za kolena vozača, prednje bočne vazdušne jastuke sa dve komore i vazdušne zavese pune dužine.

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Generalni direktor kompanije Toyota Srbija, Boban Radoičić, otkrio je da je za 47 godina prodato 40 miliona Corolla - to znači da se svakih 40 sekundi proizvela i prodala jedna Corolla

 

Sva sedišta imaju pojaseve sa vezivanjem u tri tačke i hitnom blokadom zatezača (ELR), koji se blokiraju u slučaju većeg napona. Vozačev i suvozačev sigurnosni pojas dodatno imaju zatezač sa limiterom sile. Corolla je opremljena prednjim sedištima sa sistemom zaštite od trzajne povrede vrata (Whiplash Injury Lessening - WIL) koji smanjuje povrede vrata u slučaju sudara od pozadi. Ako dođe do sudara od pozadi određenom brzinom, struktura sedišta omogućava da gornji deo tela putnika utone nazad, usklađujući na taj način pokret donjeg dela tela sa pokretom glave, što smanjuje rizik od trzajne povrede vrata.  

Vozilo je standardno opremljeno ABS sistemom sa elektronskom raspodelom sile kočenja (EBD), sistemom za pomoć pri kočenju (BA), sistemom kontrole stabilnosti vozila (VSC), kontrolom proklizavanja (TRC) i signalom naglog kočenja.

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Toyota Touch 2 with Go sistem će imati servise Google Street View i Panoramio

Toyota je objavila da će od januara 2014. servisi „Google Street View“ i „Panoramio“ biti dostupni vlasnicima „Toyota Touch 2 with Go“ sistema. Daniele Schillaci, viši potpredsednik prodaje i marketinga za Toyotu u Evropi je komentarisao: „Uzbuđeni smo što ćemo biti prvi popularni brend koji nudi ove servise, a koji vozačima omogućavaju da bolje razumeju ili lakše prepoznaju svoja odredišta, kao i da vizuеlizuju različite objekte ili parking mesta pre nego što dođu do njih.“

Zbog poboljšanog ekrana druge generacije Toyota Touch sistema, koji ima 4 puta više piksela na ekranu veličine do 8 inča, nove navigacione usluge donose znatno oštriju sliku u kraćem roku.

Google Street View vozačima pruža panoramski pregled mnogih puteva na svetu, što im pomaže da se bolje upoznaju sa destinacijom pre nego što na nju dođu.

Panoramio dovodi ovo iskustvo još korak dalje, jer nudi fotografije date lokacije koje su postavili drugi korisnici, pa vozači mogu da isplaniraju putovanje uz još više informacija.

U skladu sa Toyotinom inovativnom filozofijom, ova usluga će biti besplatna godinu dana, a koristiće pametni telefon korisnika za povezivanje sa internetom, pa stoga nema dodatnih uređaja ili troškova prenosa podataka u većini slučajeva.

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Servisi „Google Street View“ i „Panoramio“ će biti dostupni na svim vozilima opremljenim „Toyota Touch 2 with Go“ sistemima, počevši od januarske proizvodnje 2014. godine. Kupci koji kupe vozila sa „Toyota Touch 2 with Go“ sistemom pre tog datuma moći će da nadograde svoje sisteme jednostavnim ažuriranjem softvera.

Demonstracioni uređaji će biti dostupni kupcima i novinarima na Sajmu automobila u Frankfurtu, počevši od 10. septembra.

Napomene za urednike: prva generacija navigacije Toyota Touch & Go, predstavljena na Yarisu 2011, od početka je uključivala Google lokalno pretraživanje. Toyota Europe je do sada prodala više od 300.000 jedinica ovog uređaja na različitim modelima.

Nova Corolla je konstruisana da kupcima ponudi prijatnije i zabavnije iskustvo vožnje.


Kao što je prethodno naglašeno, Corolla ima duže međuosovinsko rastojanje, niže težište, sveukupno manju težinu, bolje aerodinamične performanse radi veće stabilnosti pri velikim brzinama, bolji položaj vozača, kao i novi Multidrive S CVT menjač sa sportskim režimom.
Nova Corolla takođe ima lakšu, a čvršću strukturu karoserije, revidirano ogibljenje i direktnije upravljanje.

Lagana karoserija velike čvrstoće

Šira primena čelika visoke zatezne čvrstoće na različitim delovima karoserije je omogućila primenu lakših metalnih panela na nekim zonama, što je smanjilo težinu za nekih 5,7 kg i istovremeno povećalo ukupnu čvrstoću.

Sveukupna čvrstoća karoserije je poboljšanja povećanjem broja varova, uparivanjem opruga prednjeg ogibljenja sa pravo oblikovanim vetrovodima, poboljšanjem lateralne čvrstoće donjeg dela karoserije, kao i povećanjem strukturalne čvrstoće oko zadnjih panela.
Zajedno, ove mere dovode do udobnije vožnje i bržeg odziva na korekcije upravljanja, a sve zbog veće agilnosti.

Revidirano ogibljenje

Nova Corolla sa svojim prethodnicima deli dokazano MacPharson prednje ogibljenje i torzionu osovinu pozadi. Znatne promene na prednjem i zadnjem ogibljenju povećavaju udobnost i agilnost. Novorazvijeno prednje ogibljenje ima veći prečnik cilindra amortizera od 35 mm, sa fino podešenom silom upijanja radi optimalne stabilnosti i udobnosti vožnje. Dužina uretanskog graničnika je smanjena kako bi se ogibljenje prilagodilo manjoj visini vozila. Takođe, korišćen je čvrst gornji potpornik kako bi se smanjile visokofrekventne vibracije i povećao odziv upravljača.

Spiralne opruge na oba kraja imaju oblik svinjskog repa, radi lakšeg postavljanja i manje težine. Sila reakcije spiralnih opruga se kontroliše preko opruge koja smanjuje lateralnu silu, dok je trenje ogibljenja smanjeno zbog manje sile savijanja amortizera.
Smanjenje rotacione sile ležišta ogibljenja omogućava lakše i preciznije upravljanje, dok čvršća karoserija omogućava manji stepen jačine spiralnih opruga, što povećava udobnost, bez negativnog uticaja na odziv upravljača i agilnost.

Sa nezavisnim spiralnim oprugama i amortizerima koji minimalno utiču na prtljažni prostor, lagano zadnje ogibljenje sa torzionom osovinom takođe ima čvrste gornje potpornike, uretanske graničnike i spiralne opruge u obliku svinjskog repa. Manji stepen jačine opruge i revidirani amortizeri dodatno poboljšavaju udobnost vožnje, stabilnost i odziv na korekcije upravljača.

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Prostranost nove Corolle može se uporediti sa većim Avensisom


Brži odziv električnog servo upravljanja (EPS)

Pored smanjenog ugla upravljača, konstruisanog kako bi vozači imali bolji osećaj tokom vožnje, nova Corolla ima temeljno izmenjen sistem servo upravljanja. Servo upravljanje je optimizovano radi preciznijeg odziva i glatkog, lineranog upravljanja. Čvrstoća sistema je takođe poboljšana kroz promene strukture međuvratila i pomoću čvrste veze između upravljačkog mehanizma i ogibljenja, što stvara direktnije, linearno upravljanje. Izmenjen gornji potpornik upravljača dodatno smanjuje vibracije.

Sistem sada ima integrisanu elektronsku kontrolnu jedinicu sa novom logikom kontrole koja poboljšava osećaj za upravljačem, dok je prenosni odnos upravljačkog sistema smanjen sa 15,9 na 14,6, pa je sada 8% brži od prethodnika, radi oštrije reakcije na inpute upravljača.

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

C5 X predstavlja najnapredniji izraz Citroënove filozofije

C5 X predstavlja najnapredniji izraz Citroënove filozofije

C5 X predstavlja svoj novi vodeći model u Citroën gami koji obnavlja segment velikih vozila sa originalnim izgledom i koji predstavlja spoj limuzine i karavana. Ovo je inovativna ponuda u tradiciji velikih Citroëna. Novi izgled limuzine izražava savremenost, statusnisimbol i inovativnost, koje očekuju kupci ovog segmenta, alii kupci SUV-a...

Novi Nissan X-Trail: elektrifikovane porodične avanture

Novi Nissan X-Trail: elektrifikovane porodične avanture

Nissanova ofanziva elektrifikovanih proizvoda uskoro se nastavlja u obliku nove, četvrte generacije modela X-Trail. Od njegovog predstavljanja 2001. u svetu je dosad prodato više od sedam miliona primeraka X-Traila, što ga čini jednim od najpopularnijih vozila za porodične avanture...

Toyota lansirala novi GR86

Toyota lansirala novi GR86

Novi GR86 je Toyotin treći globalni GR model, koji čini “moćnu trojku” čistokrvnih sportskih automobila, pored GR Supre i GR Yarisa...

Novi Mercedes-AMG SL: Novo izdanje ikone

Novi Mercedes-AMG SL: Novo izdanje ikone

Novi Mercedes-AMG SL, novo izdanje ikone, vraća se svojim korenima sa klasičnim mekim krovom i sportskim karakterom. U isto vreme, luksuzni roadster sa 2+2 sedišta je posebno pogodan za svakodnevnu upotrebu i po prvi put snagu motora prenosi na put pogonom na sve točkove...

123456. . .15
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje