AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Volvo FL je sada dostupan u verziji sa pogonom na obe osovine (4x4) i u potpunosti je spreman da vas i po klizavim, strmim i neravnim terenima preveze do cilja. Idealan je kao vozilo za posebne namene, kako u gradskim zonama, tako i u teškim radnim uslovima, ali i kao servisni kamion u kamenolomu i na gradilištu...

Obavlja posao bez obzira na uslove


Zahvaljujući ravnim linijama spoljašnjosti kabine, visokom komforu i velikom obrtnom momentu, Volvo FL je idealan za gužvu u gradskom saobraćaju. Pogon na obe osovine i povećano rastojanje od podloge omogućavaju lakoću kretanja i po izbrazdanom makadamskom putu i duž asfaltiranih deonica.


"Mnogi naši kupci obavljaju svoje aktivnosti u područjima gde vremenski uslovi i stanje na putevima mogu začas da se promene. Volvo FL sa pogonom na obe osovine je toliko svestran da može da izvršava i one zadatke za koje bi inače bio potreban dodatni kamion zbog teških uslova na putu“, kaže Pernila Sustovic, menadžer segmenta za distribuciju u kompaniji Volvo Trucks.

Oslonac za građevinsku opremu


Volvo FL sa pogonom 4x4 može da se koristi u i kamenolomu i na gradilištima koja se nalaze u skučenom gradskom prostoru. Zahvaljujući ukupnoj masi od 16 tona, ima dovoljno korisne nosivosti da nosi i savremenu opremu kao što je kran sa korpom, mešalica za beton ili dizalica.


"Razlika koja se najviše uočava kod novog Volvo FL modela sa pogonom 4x4 jeste izdignuta šasija, a time i povećanje rastojanja od podloge za nešto više od 6 cm na prednjem delu vozila i 10 cm na zadnjem. Viša šasija takođe povećava pristupni ugao za 25 stepeni, što olakšava izvoženje vozila iz jarka i vožnju po dubokim ulegnućima na putu”, kaže Pernila.


Pogon na obe osovine sa niskim stepenom prenosa


Na vozilu Volvo FL 4x4 pogon na obe osovine je stalno aktiviran. Razvodni menjač ima podešavanje za visok i nizak stepen prenosa. Visok stepen prenosa se koristi u normalnim uslovima, dok se za teške radne uslove koristi nizak stepen prenosa koji se lako aktivira pritiskom na dugme na instrument tabli.

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Komprimovani vazduh ima višestruku namenu


Na šasiju kamiona može da se doda priključak za vazduh koji se koristi za različitu dodatnu opremu ili za pumpanje pneumatika.

 

Dostupan širom Evrope


Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 je dostupan sa konfiguracijom Euro VI, a prodavaće se na svim EMEA tržištima na kojima je Euro VI obavezan.


Karakteristike, Volvo FL sa pogonom 4x4


Ukupno/kapacitet: 12 do 16 tona


Dozvoljena ukupna masa vučnog voza: 25 tona


Maksimalno rastojanje od podloge sa pneumaticima 11R22.5”:

  • Prednja osovina: 329 mm
  • Zadnja osovina: 319 mm
  • Pristupni ugao: 25 stepeni
  • Točkovi i pneumatici, 275/70 R22.5”, 10R22.5” i 11R22.5”

Vrste kabina:

  • Dnevna kabina 
  • Komforna kabina
  • Kabina za posadu

Motori: D8K 250, 280 KS
Menjači: šestostepeni manuelni menjač, šestostepeni automatski menjač kao dodatna opcija.


Volvo Trucks PR

Volvo predstavio kamione za nove standarde u građevinarstvu

Volvo predstavio kamione za nove standarde u građevinarstvu

U odgovarajućem, posebno odabranom ambijentu, u kamenolomu Branžov, na petnaestak kilometara jugozapadno Praga, glavnog grada Češke Republike, Volvo je sredinom aprila gostima iz Centralne i Jugoistočne Evrope, u realnim uslovima, predstavio neke od mogućnosti poslednje generacije svojih kamiona namenjenih građevinskoj industriji, izgradnji i održavanju puteva i drugih infrastrukturnih objekata.

Volvo Trucks - Novi I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa

Volvo Trucks - Novi I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa

Volvo Trucks predstavlja novog člana I-Shift porodice: I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa. Dodavanje novih stepena prenosa automatizovanom menjaču obezbeđuje izuzetne startne performanse kamiona koji prevozi težak teret u zahtevnim uslovima. Sistem je potpuno jedinstven za serijski proizvedene teške kamione.

Klub vozača Volvo kamiona

Klub vozača Volvo kamiona

Besplatno članstvo donosi brojne pogodnosti – od pravovremenog informisanja o bitnim novostima u kompaniji Volvo, do popusta za kupovinu artikala iz Volvo kolekcije...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje