AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo FL i Volvo FMX – od sada sa novom kabinom za posadu

Novi Volvo FL i Volvo FMX – od sada sa novom kabinom za posadu

 Novi Volvo FL i Volvo FMX sada su dostupni u Euro VI konfiguraciji sa kabinom za posadu koja je namenjena spasilačkim službama, vatrogascima i za pomoć na putu. Kabine za posadu nude isti nivo bezbednosti kao i sve druge Volvo Trucks kabine...

Novi Volvo FL i Volvo FMX – od sada sa novom kabinom za posadu

"Veoma smo ponosni što smo u mogućnosti da ponudimo dva moderna i veoma bezbedna kamiona sa jedinstvenim rešenjem karoserije za ovakav vid zadataka. Sa okretnim Volvo FL i robustnim Volvo FMX, mi imamo široku gamu kamiona sa kabinama za posadu", kaže Pernila Šustović /Pernilla Sustovic/, menadžer za distributivna vozila u Volvo Trucks.

Nova Volvo FL kabina za posadu je namenjena za vozila bruto mase do 16 tona. Kabina ima prostora za sedmoro osoba. Nizak ulaz i vrata koja se otvaraju pod uglom do 90 stepeni olakšavaju ulaz i izlaz.

"Sa novom Volvo FL kabinom za posadu sada smo u mogućnosti da ponudimo mnogo širi spektar rešenja prilagođenih kupcima direktno iz fabrike. Na primer, imamo dve alternative motora, od 5 odnosno 8 litara, dve različite dimenzije točkova i nekoliko različitih visina šasije", kaže Tobias Bergman, produkt menadžer za Volvo FL i Volvo FE.

Volvo FMX kabina za posadu je namenjena težim i zahtevnijim zadacima i to je robustan i snažan kamion koji može da prođe bilo gde. Volvo FMX kabina za posadu je dostupna u 4x2 konfiguraciji i 4x4 pogonom na sve točkove. Vazdušno oslonjena kabina može da primi šest osoba, unutrašnjost se lako čisti i vrata se otvaraju pod uglom do 90 stepeni.

"Takođe smo posvetili veliki značaj dizajniranju malih ali vitalnih detalja. Na primer, stepenik sa zadnje strane na Volvo FMX kabini za posadu se otvara pod takvim uglom da omogućava lakši i brži izlazak iz kabine pri zadacima gde je vreme od vitalnog značaja. Ručka za hvatanje na ulazu je žute boje, tako da se lako primećuje u svim uslovima, a unutrašnje osvetljenje je značajno poboljšano", kaže Peter Hardin, produkt menadžer za Volvo FM i Volvo FMX.

Oba kamiona imaju kompletna odobrenje od stane Evropske unije i već su fabrički spremni za jednostavne dorade na karoseriji. Tokom 2015. takođe će biti predstavljene verzije sa motorima Euro IV, Euro V i Euro III (Volvo FMX).
Činjenice

Novi Volvo FL i Volvo FMX – od sada sa novom kabinom za posadu

Nova Volvo FL kabina za posadu

- Namenjena za vozila bruto mase do 16 tona.

- Prostor kabine za posadu  za do sedam osoba.

- Nizak ulaz, nisko težište, vrata se otvaraju pod uglom do 90 stepeni

- Motori: Volvo D5K Euro VI sa 210 ili 240 KS ili Volvo D8K sa 250 ili 280 KS.

- Menjač: potpuno automatski menjač, I-Sync ili ručni menjač.
Nova Volvo FMX kabina za posadu

- Namenjena za vozila bruto mase od 18 tona i više. Dostupna u osnovnoj verziji sa 4x2 ili 4x4 konfiguracijom

- Kabina za posadu sa prostorom za do šest osoba.

- Kabina sa vazdušnim oslanjanjem, vinil tapacirungom, vrata se otvaraju  pod uglom do 90 stepeni,    zadnje stepenice na uvlačenje

- Motori: Volvo D11 Euro VI sa 330-450 KS

- Menjač: potpuno automatski Volvo Powertronic, Volvo I-Shift ili ručni menjač.

Volvo Trucks PR

3D štampanje metala-Tehnologija budućnosti za lakše i kompaktnije motore

3D štampanje metala-Tehnologija budućnosti za lakše i kompaktnije motore

Tim inženjera i dizajnera kompanije Renault Trucks radi na proizvodnom procesu aditivna proizvodnja - 3D štampanje metala – kako bi se povećale performanse motora. Tehnologija budućnosti ubrzano postaje realnost, kao što se može videti na kompleksnim delovima koji su već ugrađeni u Euro VI motore i uspešno testirani.

Kamioni sa pantografom - ekološka budućnost u Švedskoj

Kamioni sa pantografom - ekološka budućnost u Švedskoj

Švedska je jedna od zemalja, koje imaju veoma ambiciozan plan po pitanju emisije štetnih materija. Do 2030. godine, na tamošnjim putevima videćemo vozila koja uopšte neće emitovati štetne materije, a jedna od ključnih stvari za postizanje ovog cilja biće projekat Electric Road...

Nacionalno finale Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji 18. juna

Nacionalno finale Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji 18. juna

Četvrtim predfinalnim nadmetanjem, koje je 28. maja održano u Novim Banovcima, u Srbiji je završen prvi ciklus ovogodišnjeg Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji – The Drivers’ Fuel Challenge. Sada su poznata imena šesnaestorice vozača, koji će svoje umeće pokazati na nacionalnom finalu, zakazanom za 18. jun, u Volvo prodajno-servisnom centru u Novim Banovcima...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje