AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Ovogodišnje takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge – globalno nadmetanje kompanije Volvo Trucks u ekonomičnoj potrošnji goriva – odvija se punom brzinom u državama tržišta Srednja i istočna Evropa. Do 14. juna završena su nacionalna finalna takmičenja u jednom broju država u regionu, dok će se takmičenja u ostalim državama održati tokom narednih nekoliko nedelja.

Svih 15 nacionalnih šampiona okupiće se na regionalnom finalu u Slovačkoj da bi se borili za titulu prvaka nadmetanja The Drivers’ Fuel Challenge za tržište SIE i glavnu nagradu - novi automobil, Volvo S60. Ubrzo nakon Slovačke, tri prvorangirana vozača iz regionalnog finala suočiće se sa još većim izazovom u Švedskoj, gde ih u septembru očekuje svetsko finale.

 

Pogledajte vest: Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji.


Takmičenje, koje je u kompaniji Volvo Trucks za tržište Srednja i istočna Evropa počelo proletos, već je stiglo do završne faze za jedan broj država i državnih prvaka, pa su tako već poznati i predstavnici ovih zemalja za regionalno finale u Slovačkoj.

Makedonija

Makedonija je bila prva među državama tržišta SIE, budući da je državno takmičenje obavljeno još 16. maja, u Skoplju. Finalisti - njih devetorica - takmičili su se na kružnoj deonici dužine 25,3 km, a vreme je bilo ograničeno na maksimum 28 minuta. Najbolji rezultat - najniža prosečna potrošnja goriva - koji je odredio nacionalnog pobednika, Petra Gjurevskog, iz transportnog preduzeća Shtuz, bio je 20,00 l/100 km.

 

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

Crna Gora

Crna Gora se ove godine prvi put uključila u takmičenje The Drivers' Fuel Challenge i već ima svog državnog prvaka. Nacionalno finale održano je u Bandićima kod Danilovgrada 29. maja, a pobednik je bio Saša Marković iz firme Lukana - on će predstavljati Crnu Goru na finalnom takmičenju tržišta SIE u Slovačkoj.

Slovačka

Slovačko nacionalno finale takmičenja The Drivers' Fuel održano je 31. maja, u sedištu kompanije Volvo Group Trucks Slovačka - u kamionskom centru Senec. Nakon teške borbe za pobedničko mesto, na stazi dužine 34,39 km, vozač-vlasnik František Oravec iz kompanije František Oravec postigao je najnižu prosečnu potrošnju goriva od 20,89 l/100 km i tako osvojio slovačko finale.

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Slovenija

Slovenačko nacionalno finale održano je 31. maja, na deonici ljubljanskog kružnog puta (Barje - Cikava - Barje), dugačkoj 36 km. U finalu je učestvovalo ukupno devet vozača, a najmanju količinu goriva je potrošio Milko Cucek iz kompanije TIB d.o.o., koji je u odlučujućoj vožnji postao državni prvak Slovenije. Njegova prosečna potrošnja goriva bila je 21,20 l/100 km.

Poljska

Poljske kvalifikacije trajale su šest nedelja na 22 lokacije širom države, a poslednja runda je vožena na aerodromu Kamijen Šlaski, 7. juna. Paveł Ozimek iz kompanije EPO-Trans Logistics S.A. pokazao je nenadmašive sposobnosti u finalnoj rundi i sa prosečnom potrošnjom goriva od 19,85 l/100 km postao poljski nacionalni pobednik, po drugi put u istoriji takmičenja The Drivers' Fuel Challenge. Paveł Ozimek je 2012. godine osvojio glavnu nagradu i dobio titulu prvaka takmičenja The Drivers' Fuel Challenge Challenge za tržište SIE.

Srbija

Srpske kvalifikacije su takođe završene, a interesovanje za takmičenje je bilo veće nego prošle godine. Na ovogodišnjem finalu okupilo se 14 vozača izabranih tokom četiri aprilske kvalifikacione runde. Polazno mesto bilo je u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima, a pobednik nacionalnog finala održanog 7. juna je Miško Đoković iz kompanije Grade Trans, isti vozač koji je osvojio srpsko nacionalno finale i prošle godine.

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Bosna i Hercegovina

Nacionalno finale u Bosni i Hercegovini u početku je bilo zakazano za 15. maj u Sarajevu, ali zbog loših vremenskih prilika - obilnih kiša i poplava koje su baš u to vreme pogodile državu, moralo je da bude odloženo i odlučeno je da se finalna runda premesti u Srbiju. Finale je održano 7. juna, u isto vreme kada i srpsko, i izabran je nacionalni šampion - Emir Salihović, vozač i vlasnik kompanije Bark Trans.

Hrvatska

Prošla subota bila je dan kada je održano nacionalno finale u Hrvatskoj. Nakon 15 dana  kvalifikacionih rundi, po jedan pobednik iz svakog kruga ušao je u nacionalno finale zakazano za 14. juni. Završna faza državnog takmičenja održana je u Zagrebu, na deonici zagrebačkog kružnog puta, dugačkoj 25 km, a polazna tačka je bila sedište kompanije Volvo Zagreb. Ivan Batalić iz kompanije BATALIĆ TRANSPORTI postigao je najnižu prosečnu potrošnju goriva od 20,75 l/100 km i postao nacionalni šampion takmičenja The Drivers' Fuel Challenge u Hrvatskoj.

Republika Češka

Češko nacionalno finale takmičenja održano je, takođe, prošle subote, i organizovano je u isto vreme sa događajem Dani nove serije Volvo vozila. Oba dešavanja privukla su više od 400 kupaca i posetilaca na aerodrom Mnihovo Hradišče. Na češkom nacionalnom finalu The Drivers' Fuel Challenge učestvovalo je 10 vozača, a takmičili su se na deonici javnog puta, dugačkoj 38 km. Pobednik je bio Tomas Knikner iz kompanije FM Transport, čija je prosečna potrošnja goriva bila 23,29 l/100 km.

Lokalne kvalifikacije su još uvek u toku u preostalim državama tržišta SIE koje ove godine učestvuju na takmičenju The Drivers' Fuel Challenge, a nacionalna finala zakazana su za sledeće datume:

Država Nacionalno finale - datum
Bugarska 10. jul
Estonija 12. jul
Mađarska 12. jul
Rumunija 17.-18. jul
Litvanija 27. jul
Letonija 9. avgust


Samo ovih 15 nacionalnih šampiona sastaće se od 28. do 30. avgusta u Slovačkoj da dodatno, jedni nasuprot drugima, testiraju svoje veštine na finalnom takmičenju za tržište SIE. Završna faza regionalnog takmičenja održava se 29. avgusta, u Bratislavi, na stazi Slovakia Ring.

Vredne nagrade očekuju tri prvorangirana vozača i kompanije koje oni predstavljaju. Pobednik regionalnog finala neće poneti samo titulu šampiona u ekonomičnoj vožnji tržišta SIE, već će osvojiti i potpuno novi putnički automobil Volvo S60!

The Drivers' Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks - podaci

Takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u najekonomičnoj vožnji, pokrenuto je od strane kompanije Volvo Trucks 2011. godine, prvestveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Pokazalo se da vlada veliko interesovanje za događaj,  organizovan kao globalna aktivnost, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, gde se od 2011.god sprovodi na godišnjem nivou.

Ove godine takmičenje The Drivers' Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks imaće svoje svetsko finale 19. septembra, u Geteborgu, u Švedskoj.

Volvo Trucks Serbia

3D štampanje metala-Tehnologija budućnosti za lakše i kompaktnije motore

3D štampanje metala-Tehnologija budućnosti za lakše i kompaktnije motore

Tim inženjera i dizajnera kompanije Renault Trucks radi na proizvodnom procesu aditivna proizvodnja - 3D štampanje metala – kako bi se povećale performanse motora. Tehnologija budućnosti ubrzano postaje realnost, kao što se može videti na kompleksnim delovima koji su već ugrađeni u Euro VI motore i uspešno testirani.

Kamioni sa pantografom - ekološka budućnost u Švedskoj

Kamioni sa pantografom - ekološka budućnost u Švedskoj

Švedska je jedna od zemalja, koje imaju veoma ambiciozan plan po pitanju emisije štetnih materija. Do 2030. godine, na tamošnjim putevima videćemo vozila koja uopšte neće emitovati štetne materije, a jedna od ključnih stvari za postizanje ovog cilja biće projekat Electric Road...

Nacionalno finale Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji 18. juna

Nacionalno finale Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji 18. juna

Četvrtim predfinalnim nadmetanjem, koje je 28. maja održano u Novim Banovcima, u Srbiji je završen prvi ciklus ovogodišnjeg Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji – The Drivers’ Fuel Challenge. Sada su poznata imena šesnaestorice vozača, koji će svoje umeće pokazati na nacionalnom finalu, zakazanom za 18. jun, u Volvo prodajno-servisnom centru u Novim Banovcima...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje