AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo Trucks: Vozač iz Srbije u TOP 10 u ekonomičnoj vožnji u svetu!

Volvo Trucks: Vozač iz Srbije u TOP 10 u ekonomičnoj vožnji u svetu!

 Miško Đoković, vozač Grade Transa iz Čačka, u izuzetno jakoj konkurenciji – 23 vozača iz celog sveta - još jednom potvrdio svoje umeće u ekonomičnom upravljanju Volvo kamionom, svrstavši se među prvih deset na finalnom takmičenju Drivers’ Fuel Challenge, održanom 19. septembra u Geteborgu, u Švedskoj...

Volvo Trucks: Vozač iz Srbije u TOP 10 u ekonomičnoj vožnji u svetu!

Dvostruki nacionalni šampion Srbije u ekonomičnom upravljanju Volvo kamionima, 40-godišnji Miško Đoković iz Čačka, jedini je vozač iz naše države koji je, zahvaljujući svojoj veštini, imao čast da se nadmeće na jednom svetskom takmičenju - super finalu Drivers' Fuel Challenge, na kojem su se 19. septembra u sedištu Volvo kamionske korporacije, u Geteborgu, pojavila 23 majstora za volanom.

Posle nacionalnih takmičenja, od aprila do sredine septembra organizovanih u Evropi, Aziji, Africi i Australiji, u grad Volvo kamiona i automobila stigli su takmičari iz Austrije, Danske, Estonije, Finske, Nemačke, Italije, Kazahstana, Litvanije, Holadnije, Norveške, Portugala, Rusije, Srbije, Španije, Švedske, Švajcarske, Ukrajine, Velike Britanije, Južne Afrike, Kine, sa Tajvana i dvojica iz Australije.

Da bi pokazali koliko im je laka noga na „gasu", a koliko su vešti da zadatak obave u predviđenom vremenu, organizator takmičenja je 23 „dugoprugaša", njihove pratioce i medijske poslenike okupio u Demo centru Volvo kamiona na obodu Geteborga. Taj veliki, odlično uređen kompleks, u kojem se isprobavaju novi i testiraju usavršavanja na aktuelnim kamonima, idealno je mesto upravo za ovakva nadmetanja, jer je infrastruktura uređena tako da oponaša gotovo sve situacije uobičajene eksploatacije kamiona.

Dvadesettrojica finalista su u Geteborgu imala složeniji zadatak nego na nacionalnim takmičenjima - da dva kruga, ukupne dužine oko 6,9 kilometara prevale za 13 minuta, naravno, uz što nižu prosečnu potrošnju goriva, ali uz strogo poštovanje ograničenja brzine na nekim deonicama i striktno poštovanje saobraćajne signalizacije (na nekim mestima kamion je trebalo sasvim zaustaviti). Izazov je bio utoliko veći što je u takmičarsku stazu organiozator uvrstio i savladavanje nekoliko oštrih uspona i nizbrdica.

I u svetskom finalu se vozilo po eliminacionom principu - takmičari su bili podeljeni u tri grupe (dve po osmorica, jedna sedam vozača). Trojica najboljih iz svake grupe su se nadmetala u polufinalu, a potom trojica najboljih iz polufinala odmerili umeće u super finalu. Naš učesnik je vozio kao treći u drugoj, B grupi.

„Plasman u polufinale mi je za dlaku izmakao: u jednu krivinu sam ušao s nešto većom brzinom, aktivirao se elektronski sistem za kontrolu stabilnosti (koji, uzgred, na Volvo kamionima fantastično funkcioniše), a to je malo prikočilo poluprikolicu i tegljač", komentariše svoju vožnju Miško Đoković. „To je ‘pojelo" malo vremena, ali i usporilo tegljač pa je za ponovno postizanje adekvatne brzine trebalo više goriva. Tako sam u svojoj grupi bio četvrti. Da sam se kojim slučajem takmičio u trećoj grupi, sa vremenom i potrošnjom koje sam ostvario u svojoj grupi, sigirno bih stigao do polufinala. Ali, ne žalim, jer je konkurencija bila odista izuzetno jaka", kaže Đoković.

Volvo Trucks: Vozač iz Srbije u TOP 10 u ekonomičnoj vožnji u svetu!

Za finale u Geteborgu Volvo je pripremio četiri FH tegljača - dva sa dve i dva sa tri osovine. Sve su pokretali Euro 13-litarski Euro VI motori nove generacije sa 460, 500 i 540 KS, svi su bili opremljeni I-Shift automatizovanim menjačima i Dynaleet telematikom za kontrolu potrošnje. Vukli su različite poluprikolice - dve termoizolovane „furgon" nadgranje, jednu klasičnu „zavesarku"  i jednu silo poluprikolicu. Vozilo kojim su umeće odmerila trojica finalista je bilo drugačije od ostala tri: opremljeno najnovijim Volvoovim tehnološkim hitom - autzomatizovanim I-Shift menjačem sa dvostrukim kvačilom. Ukupna masa sva četiri vozila je bila oko 40 tona.

Mada je pobednik bio poznat već u popodnevnim satima, organizator je uneo malo dodatne „dramaturgije" u ovo zanimljivo i vrlo korisno nadmetanje: najbolji među dobrima je proglašen tek pred kraj gala večere u čuvenom Volvo muzeju u Geteborgu. Sreća da ponese titulu najekonomičnijeg u vožnji Volvo kamiona se osmehnula 30-godišnjem Austrijancu, Kristijanu Šajflingeru /Christian Scheiflinger/, kojem je pripala vredna nagrada - nezaboravno putovanje vredno 150.000 švedskih kruna.

Takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u najekonomičnoj vožnji, kompanija Volvo kamioni je pokrenula 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Pokazalo se da za ovim nadmetanjem, organizovanim kao globalna aktivnost, vlada veliko interesovanje, pa je ove godine u nacionalnim nadmetanjima na četiri kontinenta učestvovalo više od 11.000 vozača, bez obzira na marku kamiona kojima upravljaju. Ovogodišnje finale u Geteborgu je drugo po redu. Naredno je u planovima za 2016. godinu.

Na tržištu Srednja i Istočna Evropa takmičenje se od 2011. organizuje na godišnjem nivou. Ove godine se u kvalifikacijama u 15 država tog regiona takmičilo oko 3.200 vozača, čak dvostruko više nego pre tri godine. U Srbiji se ovo nadmetanje u ekonomičnoj vožnji održava od 2012.

PR

Nove Kegelove poluprikolice za Milšped

Nove Kegelove poluprikolice za Milšped

Kompanija Kögel Trailer GmbH & Co. KG treću godinu za redom nastavlja uspešno poslovanje na tržištu Srbije i Crne Gore, pa se među klijentima renomiranog nemačkog proizvođača priključnih vozila našao i srpski špediter Milšped...

Finci uživali u autobusu sa saunom (FOTO)

Finci uživali u autobusu sa saunom (FOTO)

Finska ove godine slavi 100 godina nezavisnosti, a u zemlji hiljadu jezera se ove godine održavaju razne aktivnosti povodom ovog jubileja. Sauna je omiljena aktivnost za Fince, ali kada se ona nalazi u autobusu, to je posebna atrakcija...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje