AutoMAGAZIN - Kamioni

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo Trucks koncept - smanjuje potrošnju goriva za više od 30%

Novi Volvo Trucks koncept - smanjuje potrošnju goriva za više od 30%

Potrošnja goriva manja za trećinu. Novo konceptno vozilo kompanije Volvo Trucks pokazuje na koji način je moguće drastično povećati produktivnost kod dugolinijskog transporta...

Novi Volvo Trucks koncept - smanjuje potrošnju goriva za više od 30%

Tajne koje se kriju iza ovakve izuzetne uštede goriva su aerodinamični dizajn i manja masa praznog vozila. Uz podršku Švedske agencije za energetiku, kompanija Volvo Trucks je razvila novo konceptno vozilo, Volvo Concept Truck. Rezultat ovog petogodišnjeg istraživačkog projekta je stvaranje energetski efikasnih vozila. Novo konceptno vozilo smanjuje potrošnju goriva za više od 30%.


„Kontinuirano radimo na razvoju energetski efikasnih vozila. Ovo je oblast visokog prioriteta, kako zbog brige o životnoj sredini, tako i zbog smanjenja troškova naših klijenata. Ponosni smo što učestvujemo u ovom poduhvatu. Naš konceptni kamion pokazuje neverovatnu snagu stalnih tehnoloških dostignuća“, kaže Claes Nilsson /Klaes Nilson/, predsednik i izvršni direktor kompanije Volvo Trucks.

Jedan od ključnih faktora niske potrošnje goriva je poboljšanje aerodinamičke efikasnosti za 40% koje se odnosi i na tegljače i na prikolice. „Modifikovali smo ceo vučni voz i maksimalno ga optimizovali da bi imao bolju aerodinamiku. Na primer, umesto retrovizora upotrebili smo kamere. Time je smanjen otpor vazduha, pa je potrebno manje energije da se kamion pokrene,“ objašnjava Åke Othzen /Oke Otzen/, glavni menadžer projekata kompanije Volvo Trucks.


Pored aerodinamičkih poboljšanja, konceptno vozilo je opremljeno pneumaticima nove generacije sa manjim otporom kotrljanja. Prikolica je lakša dve tone u odnosu na referentnu prikolicu, što se odražava ili na manju potrošnju goriva ili na veću korisnu nosivost. Projekat obuhvata i poboljšanje pogonske grupe. Vučni voz je testiran na švedskim putevima u jesen 2015. godine. Volvo Concept Truck projekat je započet još 2011. Cilj je da se efikasnost kamiona za dugolinijski transport poboljša za 50%.


Budući da je konceptno vozilo deo istraživačkog projekta, ono neće biti dostupno na tržištu. Međutim, neke od njegovih aerodinamičkih karakteristika već su implementirane na serijski proizvedena vozila kompanije Volvo Trucks, dok se primena ostalih rešenja može očekivati u budućnosti.

Novi Volvo Trucks koncept - smanjuje potrošnju goriva za više od 30%

Činjenice: Volvo Concept Truck


Istraživački projekat je zajednički poduhvat između Švedske i SAD koji uključuje podršku Švedske agencije za energetiku i američkog Ministarstva za energetiku. Američki projekat SuperTruck ima za cilj da poveća efikasnost dugolinijskog transporta na tržištu Severne Amerike.


Specifikacije: Volvo koncept Truck


Model kamiona: Volvo FH 420
Motor: Volvo D13 Euro 6


Činjenice: aerodinamička poboljšanja


- Poboljšana aerodinamičnost prikolice i tegljača.
- U cilju smanjenja otpora vazduha, konvencionalni retrovizori su zamenjeni kamerama. Prednost ovakvog rešenja je bolja vidljivost i povećana bezbednost.
- Aerodinamički optimizovane bočne obloge šasije pokrivaju zadnje točkove na tegljaču i sve točkove na prikolici.
- Aerodinamički usmerivači vazduha produžuju prikolicu i smanjuju otpor vazduha.
- Optimizovan protok vazduha za sistem hlađenja motora
- Manji otpor vazduha na prednjem delu tegljača, blatobranima i ulaznim stepenicima.


PR

Mini sajam Kegelovih prikolica 7. aprila u Dobanovcima

Mini sajam Kegelovih prikolica 7. aprila u Dobanovcima

SDT Group, novi uvoznik i serviser poluprikolica, prikolica i specijalnih nadgradnji jednog od najpoznatijih evropskih proizvođača, nemačke kompanije Kegel /Kögel/, 7. aprila, u svom sedištu – u Dobanovcima (Sretenjska 4) organizuje druženje sa dosadašnjim i budućim kupcima i mini izložbu priključnih vozila ove renomirane marke...

Čačanski Autoprevoz prvi kupac Volvo hibridnih autobusa na zapadnom Balkanu

Čačanski Autoprevoz prvi kupac Volvo hibridnih autobusa na zapadnom Balkanu

Od početka aprila u sistem gradskog prevoza u Čačku biće uključeno 10 Volvo gradskih autobusa s hibridnim pogonom, koji je za te potrebe kupio renomirana prevoznik Autoprevoz doo. Čačak će biti prvi grad u Srbiji i na zapadnom Balkanu u kojem se za prevoz putnika koristi ne samo ovakav Volvo autobus, već i ovakav tip vozila sa modernom pogonskom grupom.

3D štampanje metala-Tehnologija budućnosti za lakše i kompaktnije motore

3D štampanje metala-Tehnologija budućnosti za lakše i kompaktnije motore

Tim inženjera i dizajnera kompanije Renault Trucks radi na proizvodnom procesu aditivna proizvodnja - 3D štampanje metala – kako bi se povećale performanse motora. Tehnologija budućnosti ubrzano postaje realnost, kao što se može videti na kompleksnim delovima koji su već ugrađeni u Euro VI motore i uspešno testirani.

Mercedes-AMG E 63 S (2021)
Slika nedelje