AutoMAGAZIN - Kamioni

Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Čačanski Autoprevoz prvi kupac Volvo hibridnih autobusa na zapadnom Balkanu

Čačanski Autoprevoz prvi kupac Volvo hibridnih autobusa na zapadnom Balkanu

Od početka aprila u sistem gradskog prevoza u Čačku biće uključeno 10 Volvo gradskih autobusa s hibridnim pogonom, koji je za te potrebe kupio renomirana prevoznik Autoprevoz doo. Čačak će biti prvi grad u Srbiji i na zapadnom Balkanu u kojem se za prevoz putnika koristi ne samo ovakav Volvo autobus, već i ovakav tip vozila sa modernom pogonskom grupom.

„Autoprevoz doo, koji od 2007. godine posluje kao deo internacionalne Kavim Grupe, veoma rado prihvata i primenjuje savremene tehnologije u prevozu putnika - od novih autobusa, preko prodaje karata na nov način, do telemetrijskih sistema kojima pratimo stil vožnje i ponašanje vozača. Nabavka vozila s hibridnim pogonom je naš prvi korak ka održivom prevozu budućnosti“, kaže izvršni direktor Autoprevoza, diplomirani inženjer saobraćaja, Aleksandar Petronijević.


Renomirani čačanski prevoznik se opredelio da prvu tranšu vozila s mešovitim pogonom čini 10 Volvoovih solo autobusa 7705 LH Hybrid, koji su neko vreme komforno, ekonomično i uz značajno smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova prevozili putnike u jednoj centralnoevropskoj prestonici.

Čačanski Autoprevoz prvi kupac Volvo hibridnih autobusa na zapadnom Balkanu

„Naši prvenci stižu u odličnoj tehničkoj i estetskoj kondiciji, sasvim spremni za višegodišnju eksploataciju“, naglašava gospodin Petronijević. „To su solo vozila dužine 12, širine 2,55 visine 3,22 metra sa 32 sedišta, dva mesta za putnike u invalidskim kolicima i 50 mesta za putnike koji stoje. Pokreću ih Euro V četvorocilindarski dizel motor Volvo D5F215 radne zapremine 4,76 litara sa 215 KS i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta i elektromotor snage 120 kW sa istim maksimalnim obrtnim momentom – od 800 Nm. Prenos obavlja Volvoov I-SAM sistem, koji uključuje automatizovani I-Shift menjač sa 12 stepeni prenosa.“


Čačanski „zeleni autobusi“ će biti atrakcija i za vozače i za putnike, jer će iz mesta polaziti skoro bešumno, budući da je za start vozila angažovan elektromor koji pokreće samo struja. Kada vozilo postigne brzinu od 20-30 km uključuje i povremeno opet isključuje klasičan dizel motor čija je uloga da dopuni litijum-jonske baterije u kojima se akumulira struja za pogon elektromotora. Struja se akumulira i pri svakom kočenju Volvo hibridnog autobusa.


Glavne prednosti ove vrste pogona su smanjenje potrošnje – u proseku i do 30 odsto u odnosu na uporediva vozila sa konvencionalnim dizel motorima, smanjenje emisije štetnih gasova u sličnom odnosu i manje buke emitovane iz vozila, ne samo pri polasku već i tokom kontinuirane vožnje.

Čačanski Autoprevoz prvi kupac Volvo hibridnih autobusa na zapadnom Balkanu

Volvo već decenijama eksperimentiše sa alternativnim pogonskim sistemima za autobuse i kamione. S hibridnim pogonom je najdalje odmakao u upravo u autobusima, pa od početka ove decenije nudi serijski napravljena vozila za gradski prevoz s hibridnim (mešovitim) ali i drugim vrstama elektro pogona.


„Naša odluka da u specijalnom aranžmanu s Volvoom kupimo prvih 10 hibridnih autobusa se temeljni na višegodišnjem odličnom iskustvu s ovom markom: ne računajući mini i midibuse, oko 70 odsto našeg voznog parka čine upravo Volvo autobusi različitih tipova i starosti – najmlađi u Autoprevozu u Čačku je iz 2013-te, a najstariji iz 2007. godine“, kaže gospodin Petronijević. „U sistemu Kavim Srbija, u kojem posluju još i prevozničke kompanije u Vranju, Raškoj i Novom Pazaru, više od 80 odsto velikih autobusa su Volvoove proiozvdodnje – ukupno oko 150. O njihovoj pouzdanosti govori podatak da je najstariji, iz 1989. Godine, u kompaniji u Novom Pazaru i dalje u dobrom voznom stanju“, dodaje gospodin Petronijević.


Autoprevoz Čačak je jedan od najstarijih prevoznika u našoj državi: formiran je 1949. godine. Danas u voznom parku ima 142 autobusa svih tipova i veličina, zapošljava 330 radnika, godišnje preveze više od 12 miliona putnika, od čega trećinu – oko četiri miliona u gradskom saobraćaju. U gradskom prevozu Čačka Autoprevozovi autobusi mesečno prevaljuju više od 300.000 km. Od aprila veliki deo ovog angažmana biće realizovan Volvoovim prijateljima okoline – modernim hibridnim autobusima iz familije 7700.


PR

 

Finci uživali u autobusu sa saunom (FOTO)

Finci uživali u autobusu sa saunom (FOTO)

Finska ove godine slavi 100 godina nezavisnosti, a u zemlji hiljadu jezera se ove godine održavaju razne aktivnosti povodom ovog jubileja. Sauna je omiljena aktivnost za Fince, ali kada se ona nalazi u autobusu, to je posebna atrakcija...

Mini sajam Kegelovih prikolica 7. aprila u Dobanovcima

Mini sajam Kegelovih prikolica 7. aprila u Dobanovcima

SDT Group, novi uvoznik i serviser poluprikolica, prikolica i specijalnih nadgradnji jednog od najpoznatijih evropskih proizvođača, nemačke kompanije Kegel /Kögel/, 7. aprila, u svom sedištu – u Dobanovcima (Sretenjska 4) organizuje druženje sa dosadašnjim i budućim kupcima i mini izložbu priključnih vozila ove renomirane marke...

12345678. . .15
Audi RS6 Avant 25 years of Audi RS
Slika nedelje