AutoMAGAZIN - Kamioni

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault Trucks zabeležio pad u 2013, ali samouvereno ulazi u 2014.

Renault Trucks zabeležio pad u 2013, ali samouvereno ulazi u 2014.

Renault Trucks završio je 2013. godinu sa ukupno 43.095 fakturisanih vozila, što je 16,5% manje nego u 2012-oj. U segmentu vozila ukupne mase veće od šest tona, Renault Trucks je zadržao svoju lidersku poziciju u Francuskoj, sa tržišnim udelom od 28,2%...

Pogledajte vest: Renault Trucks uvodi nove mere bezbednosti za vozače + FOTO.

 

Godinu 2014. će obeležiti nova serija Euro VI vozila i proširivanje mreže u celoj Evropi.

Rezultati prodaje za 2013. godinu

Godina 2013. je bila tranziciona za kompaniju Renault Trucks, budući da je uvođenje obaveznog Euro VI standarda za zaštitu životne sredine iskorišćeno da se u potunosti zameni celokupan asortiman vozila. Iz tog razloga, rezultate prodaje za 2013. godinu treba posmatrati kao prelaznu fazu, s obzirom na to da je Renault Trucks prodavao program koji uskoro više neće biti dostupan, dok se istovremeno, od početka jeseni, postepeno uvodila nova serija.

Renault Trucks završava 2013. godinu sa ukupno 43.095 fakturisanih vozila, što je 16,5% manje u odnosu na brojke iz 2012. godine.

Podaci o vozilima za koje je kompanija Renault Trucks ispostavila fakture na svim destinacijama su sledeći:

• preko 6 tona: 31.267 vozila
• od 2,6 do 6 tona: 10.812 vozila
• CKD: 1.016

(CKD - Completely Knocked Down: potpuno rasklopljeni kamioni, prodati u delovima, a zatim sastavljeni na domaćem tržištu u nekim prekomorskim izvoznim destinacijama).

Serija Dugolinijski transport čini 35% prodaje vozila, serija Distribucija 26%, dok serija Građevinski sektor predstavlja 17%.

Tržište 27 evropskih država

Na tržištu vozila ukupne mase veće od šest tona, kompanija Renault Trucks zabeležila je pad od 13,2%, sa 22.658 registrovanih vozila, iako je na celokupnom evropskom tržištu zabeležen ukupan porast od 6,9%, sa 295.915 registrovanih vozila u 2013. godini.

S druge strane, tržište LKV (lakih komercijalnih vozila) bilo je slabije za 3% - sa 392.457 registrovanih LK vozila u 2013-oj, a Renault Trucks je sa 10.491 registrovanih vozila u 2013. godini pratio trend pada na tržištu.

Francusko tržište

Renault Trucks je održao vodeću poziciju na francuskom tržištu za vozila ukupne mase veće od šest tona, sa tržišnim udelom od 28,2%. Renault Trucks je održao ovu poziciju na stabilnom francuskom tržištu, sa 12.060 vozila registrovanih u Francuskoj tokom 2013. godine u poređenju sa 12.929 vozila u 2012. godini.

U segmentu komercijalnih vozila od 6 do 16 tona, prodaja kompanije Renault Trucks je porasla za 0,2%, iako je na francuskom tržištu opala za 4,7%. Na francuskom tržištu korišćenih vozila, Renault Trucks je takođe zadržao svoju poziciju sa 10.000 vozila prodatih u 2013. godini.
Konačno, na tržištu lakih komercijalnih vozila od 3,2 do 6 tona, Renault Trucks je zabeležio pad sa 6.632 registrovanih LKV-a u 2013. godini, u odnosu na 2012. godinu kada je registrovano 7.790 vozila.

Lansiranje nove serije Renault Trucks vozila

Kompanija Renault Trucks je 2013. godine u potpunosti obnovila svoj celokupan asortiman vozila, što je podrazumevalo ukupnu investiciju od dve milijarde evra, uključujući i modernizaciju proizvodnih kapaciteta u Francuskoj. Novi asortiman vozila predstavljen je javnosti 11. i 12. juna u Lionu. Događaju je prisustvovalo 10.000 posetilaca iz celog sveta, a lansiranje je proizvođaču donelo čak tri nagrade.

Tokom drumskih probnih testova sprovedenih u Blenvil-sir-Ornu (Normandija) - za seriju Dugolinijski transport i u kamenolomu u okolini Barselone - za seriju Građevinski sektor, korisnici su veoma dobro ocenili nova vozila.  Mnoga demo vozila trenutno se koriste u okviru voznih parkova različitih klijenata. Za vreme svojih redovnih maršruta, njima upravljaju vozači zaposleni kod tih klijenata i na taj način sprovode testiranje vozila u stvarnim radnim uslovima.
Prva vozila iz novih Euro 6 familija isporučena su krajem godine kupcima u gotovo svim delovima Evrope.

Renault Trucks T, vodeći model proizvođača, proglašen je Kamionom godine za 2014. godinu u Španiji. Erve Bertran /Hervé Bertrand/, direktor dizajna u kompaniji Renault Trucks u aprilu će dobiti nagradu za kamionsku ličnost godine u Italiji.

Kompletna obnova asortimana kompanije Renault Trucks donela je priliku da se brend bliže poveže sa širom javnošću i da obnovi veze sa regionom iz kojeg potiče. Događaj "Ludi kamion" i veoma originalna prezentacija kamiona privukli su 50.000 posetilaca u centar Liona, 6. i 7. jula. Zahvaljujući ovom događaju, kompanija Renault Trucks ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda – napravljena je najveća anamorfoza (obmanjujući crtež) na svetu.

Proširenje mreže

U 2014. godini Renault Trucks će nastaviti da proširuje svoju dilersku mrežu. Kompanija ima cilj da proširi svoje prisustvo u državama u kojima još uvek nije dovoljno jaka, naročito u srednjoj Evropi. Uspostavljanjem zajedničke brendirane mreže sa grupacijom Volvo, Renault Trucks će povećati broj svojih prodajnih objekata, u nekim državama čak između 30 i 40%. U 2014. godini Renault Trucks će lansirati novu seriju vozila na tržištima gde su na snazi Euro III i Euro V ekološki standardi (Rusija, Srednja i Istočna Evropa i Severna Afrika).

Renault Truck Serbia

Volvo Trucks počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks počinje da proizvodi I-Shift sa dvostrukim kvačilom, prvi menjač na tržištu sa dvostrukim kvačilom za teška vozila. Zahvaljujući promeni stepena prenosa bez ikakvog prekida toka snage, održava se vrednost obrtnog momenta i kamion ne gubi brzinu pri promeni stepena prenosa. Vozač se udobnije i efikasnije vozi putem...

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

U uslovima idealnim za vožnju, po sunčanom, toplom, danu bez daška vetra, 7. juna u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima održano je finalno nadmetanje u ekonomičnoj vožnji Drivers' Fuel Challenge 2014, koje kompanija Volvo kamioni u Srbiji organizuje treći put. Najumešniji u tome bio je prošlogodišnji pobednik istoimenog takmičenja - Miško Đoković, 40-godišnji vozač u kompaniji Grade Trans...

Renault Trucks - Garantovano proizvedeno u Francuskoj

Renault Trucks - Garantovano proizvedeno u Francuskoj

Kompanija Renault Trucks dobila je etiketu "Garantovano proizvedeno u Francuskoj” (“Guaranteed Made in France”) za vozila Renault Trucks T, C, K, D i D WIDE. Reč je o jedinom sertifikatu kojim se potvrđuje francusko poreklo proizvoda, a dodeljuje ga Udruženje ProFrance, kojim predsedava Iv Žego /Yves Jégo/...

Još više prostora u kabini Maxispace modela Renault Trucks T

Još više prostora u kabini Maxispace modela Renault Trucks T

Renault Trucks T High Sleeper je savršen za dugolinijski transport. Kabina ima ravan pod, a u zadnjem delu je široka 2,5 metra. Osim toga, vozačima koji žele dodatni komfor, Renault Trucks nudi kabinu Maxispace sa dodatnim smeštajnim kapacitetima, u koju može da se postavi i sto na izvlačenje...

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Kompanija Star Import je 8. i 9. maja organizovala Mercedes-Benz Euro VI Roadshow pod nazivom „Nova generacija efikasnosti“ gde je prezentovala moćne i veoma efikasne Euro VI motore. Ovom prilikom prikazana je kompletna gama Mercedes-Benz teretnih, dostavnih i kombi vozila...

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

 Na veoma prestižnom takmičenju u oglašavanju The One Show, kampanja kompanije Volvo Trucks za novi asortiman vozila nije samo osvojila impresivan broj od devet nagrada – već je i film Epska špaga /The Epic Split/ dobio jednu od najviše cenjenih nagrada u oblasti oglašavanja - Best in Show /Najbolji na takmičenju/...

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Novi Renault Master, koji će biti predstavljen na narednom Sajmu komercijalnih vozila (CVS) u Birmingemu, biće dostupan u verzijama od 2,8 do 4,5 tona. Karakterišu ga savremeni dizajn, nove snage motora, tehnologija dvostrukog turbopunjača, ESC kao standardna oprema i Eco režim rada radi podsticanja ekonomične potrošnje goriva.

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Evropskim vozačima kamiona sada će biti znatno lakše da prate zakonsku regulativu koja se odnosi na radne sate i odmaranje. Uz pomoć poboljšane usluge Vremena vožnje (Driver Times Support) koja je deo sistema Dynafleet, Volvo Trucks sistema za upravljanje voznim parkom, na ekranu u kabini direktno se prikazuje kada je vreme da vozač napravi pauzu.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo Trucks proširuje svoj asortiman novom verzijom niskopodnog modela Volvo FE sa Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama. Kabina ima nizak ulaz, ravan pod celom površinom, odličnu vidljivost i prostor za čak četiri osobe.

Opel Astra (2022)
Slika nedelje