AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo Trucks proširuje svoj asortiman novom verzijom niskopodnog modela Volvo FE sa Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama. Kabina ima nizak ulaz, ravan pod celom površinom, odličnu vidljivost i prostor za čak četiri osobe.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Pernila Sustovic, menadžer u odeljenju za distributivna vozila kompanije Volvo Trucks.


"Zahtevi za efikasnim načinima za odvoženje smeća i inteligentim rešenjima za distribuciju robe u gradskim uslovima ne jenjavaju. Novi Volvo FE LEC, bolje nego ikada do sada, izlazi u susret potrebama naših klijenata. Na primer, mi smo jedini proizvođač koji u asortimanu kamiona za odvoženje smeća ima vozilo sa niskim ulazom i automatizovanim ručnim menjačem, kao alternativu potpuno automatskom menjaču. Volvo I-Shift čini vožnju efikasnijom, a zahvaljujući prenosnom sistemu koji nema veliku sopstvenu masu moguća je dodatna korisna nosivost", izjavljuje Pernila Sustovic, menadžer u odeljenju za distributivna vozila kompanije Volvo Trucks.

Lakše kretanje po kabini, nizak ulaz

Novi Volvo FE LEC model zasnovan je na najnovijoj Volvo FE generaciji kamiona srednje kategorije. Šasija, pogonska grupa, dizajn, instrumenti i komande su manje ili više identični. Ono što, pre svega, razlikuje Volvo FE LEC je olakšano kretanje po kabini sa spuštenim ulazom. Visina za ulazak u vozilo iznosi samo 530 mm. Kada je aktivirana funkcija za bočno naginjanje, visina se spušta za još 90 mm. Ugao otvaranja vrata je 90 stepeni, a pod je ravan celom površinom kabine u koju mogu da se ugrade još tri sedišta za posadu. Vozačevo sedište je postavljeno više ka napred kako bi se obezbedio što bolji pregled zone ispred i sa obe strane kamiona. Osim toga, kabina ima velike retrovizore i uzana ogledala. Dodatni bočni prozori iza B-stuba dostupni su kao opcija.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama.


Praktični detalji

"Volvo FE LEC je napravljen da bi vozači i posada lakše obavljali svakodnevne operacije. Zbog toga smo u velikoj meri vodili računa o praktičnim detaljima", objašnjava Lars Frenk, produkt menadžer u sektoru za proširenu ponudu kompanije Volvo Trucks.

Na primer, funkcija za bočno naginjanje aktivira se čim se povuče parkirna („ručna") kočnica kako bi izlazak iz kabine bio brz i komforan. Funkcija za bočno naginjanje može da se uključi ili isključi pritiskanjem tastera na instrument tabli. Pored vozačevog sedišta nalazi se priključak za „pištolj" za komprimovani vazduh koji može da se koristiti za odstranjivanje prašine i prljavštine. Postoji i mogućnost da se iza vozačevog sedišta ugradi utičnica od 24 V koja, recimo, može da posluži za napajanje frižidera. Pored toga, moguće je da se postavi i kamera za pregled kretanja vozila unazad ili ekran na kojem se, preko priključka na instrument tabli, očitava  količina utovarenog smeća.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo FE verzija niskopodnog modela sa Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama.


Sertifikat odobrenja tipa vozila izdat za kompletno vozilo za celu Evropu

Novi Volvo FE LEC dobio je sertifikat odobrenja tipa vozila za celu Evropu i zadovoljava stroge zahteve o bezbednosti prilikom sudara, kako one propisane od strane Evropske uije i Švedske, tako i zahteve same kompanije Volvo Trucks. Kamion će biti predstavljen na Sajmu IFAT, koji se održava u Minhenu, u Nemačkoj, od 5. do 9. maja. IFAT je jedna od najvećih međunarodnih izložbi specijalizovanih za zaštitu životne sredine i rukovanje otpadom.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo FE LEC podaci

Kabina: lakše kretanje po unutrašnjosti, čak i kada se ugrade četiri sedišta. Visina ulaska 530 mm, a 440 mm kada se aktivira funkcija za bočno naginjanje (pneumatici 315/70 R 22.5). Ugao otvaranja vrata je 90 stepeni.
Konfiguracija osovina: 4x2 ili 6x2 sa upravljivom osovinom iza pogonske osovine.

Motor: Volvo D8K Euro 6 od 250, 280 ili 320 KS.
Menjači: Volvo I-Shift ili Allison potpuno automatski menjač.

Volvo Trucks

I Imlek na Volvo točkovima

I Imlek na Volvo točkovima

Vozni park Imleka, regionalnog lidera u prikupljanju i preradi mleka, sa poslovnim aktivnostima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, početkom januara je osvežen i ojačan s četiri nova Volvo kamiona, prvim vozilima ove marke u transportnoj floti te kompanije...

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za kvalitet

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za kvalitet

Drugi put za redom, Volvo Trucks je osvajio prestižnu evropsku Nagradu za kvalitetnu inovaciju (Quality Innovation of the Year Award) koja se dodeljuje svake godine. Volvo Trucks je nagradu dobio za svoj novi menjač I-Shift sa dvostrukim kvačilom...

Brža isporuka kupcima uz pomoć Volvo Trucks 3D crteža šasije

Brža isporuka kupcima uz pomoć Volvo Trucks 3D crteža šasije

Zahvaljujući 3D crtežima šasije, nadgradnja i šasija za nekoliko Volvo Trucks modela sada mogu da se projektuju istovremeno. To znači da je proces pravljenja nadgradnje, a samim time i vreme isporuke kupcima, u nekim slučajevima kraće i do 14 dana, bez ugrožavanja visokog kvaliteta.

MAN opet pripremio božićni kamion

MAN opet pripremio božićni kamion

Kompanija MAN poslala je svoj moderni kamion na "Božićno putovanje", koje će se završiti na Badnje veče. Ove godine, na ovo putovanje humanitarnog tipa, MAN je poslao atraktivno ukrašen kamion šleper, koji će najveći deo vremena provesti u Bavarskoj...

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Volvo FL je sada dostupan u verziji sa pogonom na obe osovine (4x4) i u potpunosti je spreman da vas i po klizavim, strmim i neravnim terenima preveze do cilja. Idealan je kao vozilo za posebne namene, kako u gradskim zonama, tako i u teškim radnim uslovima, ali i kao servisni kamion u kamenolomu i na gradilištu...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje