AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Evropskim vozačima kamiona sada će biti znatno lakše da prate zakonsku regulativu koja se odnosi na radne sate i odmaranje. Uz pomoć poboljšane usluge Vremena vožnje (Driver Times Support) koja je deo sistema Dynafleet, Volvo Trucks sistema za upravljanje voznim parkom, na ekranu u kabini direktno se prikazuje kada je vreme da vozač napravi pauzu.

Pauza i odmor nisu bitni samo da bi vozači mogli da obavljaju posao i da voze bezbedno - oni predstavljaju i zakonsku obavezu. Međutim, evropski propisi u vezi sa vremenima određenim za vožnju i odmor su obimni i kompleksni. Ovi propisi odnose se na regulisanje kratkih pauza koje vozač mora da pravi u toku radnog dana, kao i na periode kada je potrebno da se napravi celodnevna i nedeljna pauza. To znači da greška može lako da se dogodi - a greške mogu mnogo da koštaju i vozača i transportnu kompaniju i da prouzrokuju veoma visoke novčane kazne.

"Nova verzija usluge Vremena vožnje koju sada predstavljamo, omogućava vozaču da direktno u kabini prati radne sate provedene u vožnji i da vozi u skladu sa zakonom. Vozač izbegava rizik da bude novčano kažnjen i može da se skoncentriše na svoj posao", kaže Jarko /Jarkko/ Aine, specijalista za transportna rešenja u kompaniji Volvo Trucks.

U poboljšanoj verziji usluge Vremena vožnje, vreme vožnje se prikazuje na ekranu veličine 7 inča koji je deo kabine. Na taj način, dok su za volanom vozači mogu direktno da prate vreme vožnje i da unapred planiraju pauze i vreme odmora kako bi maksimalno iskoristili sate koje provode u vožnji u skladu sa zakonskim propisima. Sistem može da prati i odluku vozača da obaveznu pauzu od 45 minuta podeli na dve pauze od 15 i 30 minuta.

Što je najvažnije, sistem brine o komplikovanim propisima vezanim za nadoknadu i jasno precizira kada je vreme da se napravi dnevni ili nedeljni odmor.

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

"Prethodno je bilo neophodno uraditi pedantne kalkulacije, a od vitalnog značaja je bio mozak koji dobro barata brojkama da se ne bi napravio pogrešan proračun. Sada vozači ne moraju da zaustavljaju vozilo ili da bilo šta sami obračunavaju, dovoljno je samo da bace pogled na integralni ekran", objašnjava Jarko Aine.

Usluga Vremena vožnje je deo Dynafleeta, sistema kompanije Volvo Trucks za upravljanje kamionskim voznim parkovima. Pored toga što vozačima nudi značajnu sigurnosnu meru, sistem takođe pomaže transportnim kompanijama da nadgledaju i planiraju zadatke i maršrute za svoje vozne parkove. Na Dynafleet portalu, na kojem se podaci o vremenima vožnje čuvaju dve godine, kompanija tačno može da vidi koji vozači su na raspolaganju za nove zadatke, a da pri tom ne prekorači ili ugrozi zakonski propisano vreme za odmor i pauzu.

"Usluga Vremena vožnje pomaže da se vreme vožnje maksimalno iskoristi i vodi računa da se vozač ponaša u okviru zakona. Nepotrebni troškovi mogu da se smanje, a poboljšana produktivnost biće korisna za svako vozilo. Iznad svega, sistem pomaže da se poveća bezbednost na putevima, jer omogućava vozačima da se odmore i opuste", kaže Jarko Aine.

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Vremena vožnje i Dynafleet

Usluga Vremena vožnje pomaže vozaču da prati usklađene propise Evropske unije vezane za trajanje vožnje i odmora. Usluga prati direktivu o intervalima za vožnju i odmor ((EC) 561/2006) koju reguliše EU. Vremena vožnje je usluga koja je deo Dynafleeta, sistema koji pomaže vozačima i transportnim kompanijama da svoje vozne parkove iskoriste što efikasnije. Nova verzija Vremena vožnje dostupna je u novim Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX modelima. Dynafleet obuhvata i usluge koje pomažu da se na različite načine smanji potrošnja goriva i poveća transportna efikasnost. Dynafleet je trenutno dostupan u celoj Evropi, Brazilu, Australiji i Južnoj Africi. U trenutku zaključivanja ovog teksta sistem Dynafleet ima 59.000 pretplatnika.

Sistem je dostupan kao aplikacija za iPhone, a uskoro će biti na raspolaganju i za Android platformu.

Volvo Trucks

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Volvo Trucks nastavlja da povećava produktivnost u građevinskom sektoru predstavljajući još pet novih karakteristika, uključujući Volvo dinamičko upravljanje za dvostruku prednju osovinu i veću nosivost prednjih osovina. Time se dodatno naglašava da firma Volvo Trucks posebno obraća pažnju na građevinski segment...

Kamion godine 2015 i novi Renault K serije na Danu otvorenih vrata

Kamion godine 2015 i novi Renault K serije na Danu otvorenih vrata

Budući da u ovoj godini u Srbiji nije bilo adekvatne manifestacije na kojoj bi specijalizovanu javnost upoznao s aktuelnostima u svojoj ponudi, Renault Trucks je 18. juna, u prodajno-servisni centar u Novim Banovcima, na mini izložbu i neformalno druženje, pozvao bivše i sadašnje vlasnike vozila ove marke, potencijalne kupce...

Volvo Trucks ‘Reality Road’- serija se gleda u preko 50 zemalja

Volvo Trucks ‘Reality Road’- serija se gleda u preko 50 zemalja

Volvo Trucks TV serija ‘Reality Road’ brzo se proširila internetom. Nakon samo dve nedelje, serija je imala više od dva miliona pregleda u najmanje 50 zemalja. TV serija, lansirana 11. juna na YouTube kanalu za Volvo Trucks u okviru kampanje o ponudi usluga ovog brenda, brzo je dostigla ogromnu gledanost širom sveta...

Sedam Renault Trucks T 520 kamiona za Red Bull Racing

Sedam Renault Trucks T 520 kamiona za Red Bull Racing

Normalno, ne bi bilo ništa neobično kod sedam kamiona koja prevoze sedam kontejnera kroz Evropu. Osim ako su tih sedam kontejnera deo Red Bull Tree House, produžetka pit boksa za Red Bull Racing Formula 1 tim. Ovo isto važi i za Formula 1 vozače i njihove bolide  koji putuju Evropom od vikenda do vikenda...

Pojačanje u Volvo karavanu

Pojačanje u Volvo karavanu

Ovogodišnji demo karavan u četvrtoj sedmici maja prošao je kroz zapadnu Srbiju i, kao i u ostalih šest gradova u kojima se zaustavljao, privukao pažnju drumskih prevoznika i zaljubljenika u Volvo vozila. Na ovoj „turi“ karavan je u Čačku imao i pojačanje – prvi Volvo, ali i prvi kamion u Srbiji sa tehnologijom dvostrukog kvačila...

Krenuo Volvo karavan kroz Srbiju

Krenuo Volvo karavan kroz Srbiju

Prvim susretom sa vlasnicima transportnih kompanija, koji je 15. aprila održan u kompleksu Etno sela Zabran, u blizini Obrenovca, krenuo je ovogodišnji Volvo demonstracioni karavan, koji će do kraja maja „gostovati“ u desetak gradova u Srbiji....

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje