AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo Trucks povećava bezbednost na klizavim putevima

Volvo Trucks povećava bezbednost na klizavim putevima

U zimskom periodu, klizavi putevi i nizbrdice predstavljaju ozbiljan izazov čak i za najveštije vozače koji upravljaju kamionima sa prikolicom. Uvek postoji rizik da vučni voz postane nestabilan i da, u najgorem slučaju, počne da se zanosi. Volvo Trucks je razvio rešenje koje znatno poboljšava bezbednost...

Volvo Trucks povećava bezbednost na klizavim putevima

"Čak i ako vozač kamiona na kraju uspe da održi situaciju pod kontrolom, ona može da bude izuzetno neprijatna, kako za onoga ko se kreće putem iz suprotnog smera, tako i za samog vozača kamiona, ukoliko se putanja vučnog voza iznenada promeni na nizbrdici", kaže Mats Sabelstrem /Sabelström/, specijalista za kočnice u kompaniji Volvo.

Da bi se smanjio rizik od izazivanja ovakve situacije i mogućeg udesa, kompanija Volvo Trucks razvila je sistem pod nazivom Zatezna kočnica (Stretch Brake), koji automatski usporava prikolicu i ispravlja putanju vučnog voza na klizavim nizbrdicama.

"Procenat kamiona koji svake godine u Evropi učestvuje u oko 15% od ukupno 30.000 ozbiljnih saobraćajnih nesreća, u blagom je opadanju1. Efikasnim kočnicama, sistemom za stabilnost i sistemom za upozorenje na sudar već pomažemo vozačima da izbegnu rizične situacije pri otežanim uslovima na putu. Zatezna kočnica je još jedan važan element naše dugoročne potrebe da povećamo bezbednost u saobraćaju i da smanjimo broj nesreća u kojima učestvuju kamioni", kaže Karl Johan Almkvist /Carl Johan Almqvist/, direktor za bezbednosti saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Volvo Trucks povećava bezbednost na klizavim putevima

Zatezna kočnica upotpunjuje elektronski program stabilnosti vučnog voza (ESP) - to je još jedan sistem koji kompanija Volvo Trucks predstavlja prva među proizvođačima kamiona. I dok je ESP najefikasniji pri većim brzinama, zatezna kočnica je operativna samo pri brzinama manjim od 40 km/h. Oba sistema doprinose boljoj stabilnosti i lakšem upravljanju.

"Moglo bi se reći da je zatezna kočnica neka vrsta ESP-a za male brzine. U trenutku kada se vučni voz približava nizbrdici, vozač ručno aktivira sistem. Kada vozač otpusti gas, kočnice na prikolici automatski prelaze u pulsirajući režim rada duž cele nizbrdice, sve do kraja nagiba kada vozač može da poveća brzinu", objašnjava Mats Sabelstrem.

Zatezna kočnica je predstavljena 2012. godine na kamionu Volvo FH sa prikolicom, a 2013. godine na kamionu Volvo FM sa prikolicom. Tokom 2014. godine sistem će biti na raspolaganju i za Volvo FH i FM vučne vozove sa poluprikolicom.

Volvo Trucks povećava bezbednost na klizavim putevima

"Vozači koji su testirali zateznu kočnicu bili su vrlo impresionirani. Budući da sada uvodimo ovaj sistem i za vučne vozove tipa tegljač-poluprikolica, još veći broj vozača će moći da se uhvati u koštac sa nizbrdicama visokog nagiba, na jednostavan i bezbedan način", kaže Karl Johan Almkvist.

Prema izveštaju Volvo Trucks tima za ispitivanje saobraćajnih udesa koji se bavi proučavanjem bezbednosti saobraćaja, otprilike 60 kamionskih nesreća koje su se prošle godine u dogodile samo u Švedskoj moglo je biti izbegnuto da se koristio sistem zatezne kočnice2.

Podaci o zeteznoj kočnici

Povećava bezbednost na nizbrdici, posebno na klizavim putevima i u krivinama.
Prebacuje kočnice vučenog vozila u pulsirajući režim rada.
Ispravlja putanju vučnog voza, upravljanje čini lakšim i smanjuje rizik od zanošenja.
Sistem je operativan pri brzinama ispod 40 km/h.
Predstavljena je 2012. godine na kamionu Volvo FH, a 2013. godine na kamionu Volvo FM. Tokom 2014. godine biće dostupna za vučni voz tegljač/poluprikolica.

Pogledajte film o zateznoj kočnici:



1Izvor: CARE 2011, CARE je centralizovana evropska baza podataka o saobraćajnim nesrećama širom EU, u kojima dolazi do  smrtnih slučajeva ili povreda.

2Izvor: STRADA 2012, STRADA je nacionalni (švedski) informacioni sistem koji prikuplja podatake o povredama i nesrećama u celom drumskom transportnom sistemu. Podaci sistema STRADA zasnovani su na informacijama dobijenim od policije i iz bolnica.

Volvo Trucks Serbia

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Volvo Trucks nastavlja da povećava produktivnost u građevinskom sektoru predstavljajući još pet novih karakteristika, uključujući Volvo dinamičko upravljanje za dvostruku prednju osovinu i veću nosivost prednjih osovina. Time se dodatno naglašava da firma Volvo Trucks posebno obraća pažnju na građevinski segment...

Kamion godine 2015 i novi Renault K serije na Danu otvorenih vrata

Kamion godine 2015 i novi Renault K serije na Danu otvorenih vrata

Budući da u ovoj godini u Srbiji nije bilo adekvatne manifestacije na kojoj bi specijalizovanu javnost upoznao s aktuelnostima u svojoj ponudi, Renault Trucks je 18. juna, u prodajno-servisni centar u Novim Banovcima, na mini izložbu i neformalno druženje, pozvao bivše i sadašnje vlasnike vozila ove marke, potencijalne kupce...

Volvo Trucks ‘Reality Road’- serija se gleda u preko 50 zemalja

Volvo Trucks ‘Reality Road’- serija se gleda u preko 50 zemalja

Volvo Trucks TV serija ‘Reality Road’ brzo se proširila internetom. Nakon samo dve nedelje, serija je imala više od dva miliona pregleda u najmanje 50 zemalja. TV serija, lansirana 11. juna na YouTube kanalu za Volvo Trucks u okviru kampanje o ponudi usluga ovog brenda, brzo je dostigla ogromnu gledanost širom sveta...

Sedam Renault Trucks T 520 kamiona za Red Bull Racing

Sedam Renault Trucks T 520 kamiona za Red Bull Racing

Normalno, ne bi bilo ništa neobično kod sedam kamiona koja prevoze sedam kontejnera kroz Evropu. Osim ako su tih sedam kontejnera deo Red Bull Tree House, produžetka pit boksa za Red Bull Racing Formula 1 tim. Ovo isto važi i za Formula 1 vozače i njihove bolide  koji putuju Evropom od vikenda do vikenda...

Pojačanje u Volvo karavanu

Pojačanje u Volvo karavanu

Ovogodišnji demo karavan u četvrtoj sedmici maja prošao je kroz zapadnu Srbiju i, kao i u ostalih šest gradova u kojima se zaustavljao, privukao pažnju drumskih prevoznika i zaljubljenika u Volvo vozila. Na ovoj „turi“ karavan je u Čačku imao i pojačanje – prvi Volvo, ali i prvi kamion u Srbiji sa tehnologijom dvostrukog kvačila...

Krenuo Volvo karavan kroz Srbiju

Krenuo Volvo karavan kroz Srbiju

Prvim susretom sa vlasnicima transportnih kompanija, koji je 15. aprila održan u kompleksu Etno sela Zabran, u blizini Obrenovca, krenuo je ovogodišnji Volvo demonstracioni karavan, koji će do kraja maja „gostovati“ u desetak gradova u Srbiji....

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje