AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Prvi u svetu: Električni pogon za kamion sa prikolicom

Prvi u svetu: Električni pogon za kamion sa prikolicom

Elektrifikacija postaje veća nego što smo mogli da zamislimo...

Do 2021. godine, „Nikola Motor Company“ će predstaviti Nikola Jedan i Dva, liniju vodonik-električnih kamiona koji će razvijati više od 1.000 konjskih snaga i preko 2.700 Nm obrtnog momenta – skoro duplo više konjskih snaga od bilo kog sadašnjeg kamiona sa poluprikolicom – a sve to sa „nultom emisijom štetnih izduvnih gasova“, kao što su prethodno najavili iz kompanije Nikola.

 

U središtu linije Nikola kamiona je novi pogonski sistem, razvijen zahvaljujući partnertstvu između kompanija Nikola i Bosch. Ove dve organizacije su razvile pogonski sistem od samog početka. Stručnost kompanije Bosch u proizvodnji e-osovina (eng. e-Axle) je omogućilo kompaniji Nikola brže poslovanje i ranije predstavljanje električnog kamiona na tržištu.


„Bosch je inkubator rešenja elektro mobilnosti. Bez obzira da li je u pitanju prva ugradnja ili startup, Bosch ubrzava razvoj i pomaže ostvarenje brzog proboja na tržište“, izjavio je dr Markus Hejn, član Bosch upravnog odbora zaduženog za sektor Commercial Vehicle Organization.


„Ubrzano smo se kretali ka cilju – predstavljanje najmodernijeg kamiona sa poluprikolicom na tržištu“, rekao je osnivač i generalni direktor kompanije Nikola, Trevor Milton. „Pogonski sistem zahteva inovativnog i fleksibilnog partnera, sposobnog da se brzo prilagodi brzini našeg tima.
Bosch nas je osnažio sa svojim hardverom i softverom da brže lansiramo proizvod na tržište, kako bi naša vizija postala stvarnost“.


E-osovina razvijena od strane kompanije Bosch je prilagodljiva, modularna platforma sa motorom, upravljačkom elektronikom i transmisijom u jednoj kompaktnoj jedinici. Ovo je čini pogodnom za vozila bilo koje vrste, od malih putničkih automobila do lakih komercijalnih vozila. Kompanije Nikola i Bosch će koristiti ovaj „know-how“ pristup da bi komercijalizovali prvu na svetu e-osovinu sa dualnim motorom za teška komercijalna vozila.

E-osovina će koristiti dokazanu tehnologiju električnih mašina za komercijalna vozila i SMG (odvojeni generator motora) iz kompanije Bosch. Tehnološka vizija kompanije Nikola i integrisana stručnost kompanije Bosch će omogućiti Nikola kamionima da ostvare efikasnost bez konkurencije.


E-osovina će biti uparena sa specijalno razvijenim sistemom gorivnih ćelija – takođe zajednički razvijenim od strane kompanija Nikola i Bosch – osmišljenim za postavljanje standarda u autonomiji vozila. Kompletno upravljanje vozila će biti zajednički razvijeno i zasnovano na upravljačkom softveru i hardveru kompanije Bosch. Upravljački sistem Nikola-Bosch sa nultom emisijom štetnih izduvnih gasova je razvijen kako bi se ostvarile vrhunske performanse u odnosu na cenu i konvencionalne pogone.


„Proboj tehnologije mobilnosti zahteva vizionarske ciljeve, brzinu u izlasku na tržište i disciplinovanu strukturu kako bi se obezbedio dugoročni uspeh“, izjavio je Hejn. „Zajedno sa kompanijom Nikola nastavljamo da guramo sebe napred kako bismo ostvarili nove nivoe tehnološkog razvoja i proboja na tržište“.


Bosch i Nikola će takođe zajedno razvijati kompletan pogonski sistem za celu liniju Nikola vozila, koji uključuju koncepte bezbednosti i arhitekturu električnih vozila. Korišćenjem naprednih tehnologija simulacije kroz celokupan razvojni proces, od prikaza sistema do ispitivanja i validacije, Nikola Jedan i Dva će biti predstavljeni sa najoptimizovanijim i najnaprednijim dizajnom i sistemom upravljanja vozila u sektoru mobilnosti.


PR

 

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Na najvećem ovogodišnjem specijalizovanom sajmu komercijalnih vozila Solutrans 2023, održanom u francuskom Lionu od 21. do 25. novembra, Krone je predstavio svoj Smart Tyre Monitoring System (TPMS), koji omogućava praćenje najvažnijih parametara svih pneumatika u realnom vremenu...

123456. . .19
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje