AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

U uslovima idealnim za vožnju, po sunčanom, toplom, danu bez daška vetra, 7. juna u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima održano je finalno nadmetanje u ekonomičnoj vožnji Drivers' Fuel Challenge 2014, koje kompanija Volvo kamioni u Srbiji organizuje treći put. Najumešniji u tome bio je prošlogodišnji pobednik istoimenog takmičenja - Miško Đoković, 40-godišnji vozač u kompaniji Grade Trans...

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Najmanjom prosečnom potrošnjom, vozač Grade Transa iz Čačka kvalifikovao se za regionalno takmičenje Drivers’ Fuel Challenge, koje se krajem avgusta održava u Slovačkoj.

 

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

Pred četrnaestoricom finalista je bio zadatak drugačiji nego prošle godine (kada se vozilo po pisti obližnjeg batajničkog aerodroma): da kružnu deonicu međunarodnog autoputa E-75 Beograd-Novi Sad, od objekta Volvo kamiona u Novim Banovcima do naplatne rampe Stara Pazova, dužine 17,5 kilometara, prevale za 18 minuta i 30 sekundi, uz što nižu prosečnu potrošnju goriva.

Uz podršku od oko 200 okupljenih - predstavnika kompanija koje u voznim parkovima imaju Volvo kamione, onih koji tek nameravaju da ih kupe i poslovnih partnera Volvoa u Srbiji, prekaljeni profesionaci su pokazali pravo majstorstvo za volanom i potvrdili da dobro znaju kako se ekonomično koristi svaka kap goriva.

Najumešniji u tome bio je prošlogodišnji pobednik istoimenog takmičenja - Miško Đoković, 40-godišnji vozač u kompaniji Grade Trans, koji sa Volvo kamionima „druguje" već punih 15 godina. Pobednik je zadatu rutu „savladao" za 18 minuta, 5 sekundi i 63 stotike, uz prosečnu potrošnju od samo 23,3 litra (na 100 km). Drugo mesto zauzeo je Jovan Brkić, vozač u kompaniji Knjaz Miloš iz Aranđelovca: vozio je 18 minuta, 9 sekundi i 80 stotinki, s prosečnom potrošnjom od 24,3 litra. Treći u ovogodišnjem finalu u ekonomičoj vožnji u Srbiji je Dragan Antonijević, iz kompanije Miletić Komerc iz Šaludovca kod Paraćina, s vremenom 18 minuta, 20 sekundi i 25 stotinki i prosečnom potrošnjom od 24,6 litra.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Najboljem u takmičenju Driver' Fuel Challange, koje je i u Srbiji, kao i u drugim državama centralne i jugoistočne Evrope organizovano pod motom Uštedite gorivo i osvojite automobil, pripala je vredna nagrada - LCD TV prijemnik, dok je vlasnik kompanije u kojoj je pobednik zaposlen - Gradimir Petrović - dobio vaučer za kupovinu Volvo originalnih rezervnih delova ili za usluge u ovlašćenim servsima u vrednosti od 55.000 dinara. Drugoplasiranom su uručeni pokloni iz specijalnog dodatnog asortimana Volvo kamiona namenjenog vozačima, a rukovodilac transportnog pogona u kompaniji u kojoj je zaposlen vaučer za delove ili usluge u vrednosti od 33.000 dinara. Slično je nagrađen i trećeplasirani vozač, s tim što je vrednost vaučera za vlasnika 22.000 dinara.

Na prigodnoj svečanosti, koja je protekla uz tradicionalna posluženja srpske kuhinje, prijatne zvuke vokalno-instrumentalne grupe Euterpa i akrobatska umeća performera Alternacije iz Novog Sada, nagrade su uručili vršilac dužnosti direktora Volvo kamiona u Srbiji, Dragana Krstić i direktor prodaje Volvo kamiona za Srbiju, Vladimir Vuković.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Kao i kvalifikacionim nadmetanjima, organizovanim 5. aprila u Novim Banovcima, 12. i 13. aprila u Novom Sadu, 15. aprila u Paraćinu (prvi put i za vozače iz južne i jugoistočne Srbije) i 25. aprila u Čačku, i finalisti su upravljali identičnim „ansamblom" - Volvo tegljačima nove generacije sa Euro VI motorima od 500 KS i automatizovanim I-Shift menjačima, koji su vukli poluprikolice sa 18 tona tereta.

To su tegljači koji nude izvanredne vozne karakteristike i troše manje goriva nego ikada ranije. Za ovo takmičenje je pripremljena i posebna verzija - Volvo FH Drivers' Fuel Challenge, konstruisana da štedi gorivo, opremljena raznim rešenjima i uslugama za optimalnu potrošnju. A da su novi FH tegljači sa Euro VI motorima izuzetno ekonomična vozila za dugolinijski prevoz, potvrđeno je u praksi upravo na ovom takmičenju: u poslednjem krugu kvalifikacionih nadmetanja vozač kompanije Ralu d.o.o. postigao je prosečnu potrošnju od samo 22,32 litra na 100 km!

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Na nadmetanju The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji ove godine je učestvovalo oko 120 vozača-profesionalaca, bez obzira da li upravljaju Volvo kamionima ili ne. Četiri kvalifikacione runde, polufinale i finale su deo regionalnih takmičenja koja se od marta do jula održavaju u državama-članicama Volvoovog tržišta Srednja i istočna Evropa*. Tokom kvalifikacija biraju se nacionalni prvaci - predstavnici na regionalnom finalu, koje se 29. avgusta održava na stazi Slovakia ring, u okolini Bratislave, u Slovačkoj. Tamo se odlučuje o šampionu koji će postati i dobitnik izuzetno vredne nagrade - novog automobila Volvo S60. Prva tri vozača - učesnika regionalnog finalnog nadmetanja, po prvi put, predstavljaće tržište Srednja i istočna Evropa na svetskom superfinalu, 19. septembra 2014. u Geteborgu, u Švedskoj.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

„Kao što se nisam posebno pripremao za kvalifikaciono takmičenje u Čačku i finale u Novim Banovcima, neće biti ni treninga za Bratislavu. Iz kamiona gotovo da ne izlazim, tako da mi naročite pripreme i nisu potrebne, a moj najbolji ‘trener' je vlasnik kompanije u kojoj sam zaposlen, Gradimir Petrović", šaleći se kaže Miško Đoković i dodaje: „Od prošle godine vozim novi FH sa Euro VI motorom - izuzetan tegljač u svakom pogledu, s kojim se odista može postići rekordno ekonomična potrošnja goriva".

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Podsećamo, takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u ekonomičnoj vožnji, Volvo Trucks je pokrenuo 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u potrošnji goriva. Ovo zanimljivo sučeljavanje umešnosti privuklo je veliku pažnju vozača i kompanija u kojima su zaposleni, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, na kojem se od 2011. sprovodi na godišnjem nivou. Recimo, prošle godine se na kvalifikacionim i finalnom nadmetanjima pojavilo blizu 3.200 učesnika iz 14 država tržišta Srednja i istočna Evropa - skoro dva puta više nego 2012. godine, kada je takođe zabeležen impresivan broj takmičara.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

 

Volvo podseća da ekonomična vožnja ima veoma pozitivan uticaj na životnu sredinu i na troškove transportnih kompanija. Odnos vozača prema ekonomičnoj vožnji i njihovo znanje o tome su, zbog toga, izuzetno važni. Vozači koji umeju da voze na ekonomičan način generišu značajne uštede - smanjuju eksploatacione troškove i, uz štedljiviju vožnju, bitno utiču na manju emisiju štetnih gasova.

*Države tržišta SIE koje učestvuju na takmičenju Drivers' Fuel Challenge 2014: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Republika Češka, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Na najvećem ovogodišnjem specijalizovanom sajmu komercijalnih vozila Solutrans 2023, održanom u francuskom Lionu od 21. do 25. novembra, Krone je predstavio svoj Smart Tyre Monitoring System (TPMS), koji omogućava praćenje najvažnijih parametara svih pneumatika u realnom vremenu...

123456. . .19
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje