AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

GIS Portal Puteva Srbije

GIS Portal Puteva Srbije

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je u skladu sa najsavremenijim tehničkim dostignućima omogućilo javnosti pristup GIS portalu Puteva Srbije na internet prezentaciji, putem kog se mogu pregledati različiti geoprostorni podaci o mreži državnih puteva kao i saobraćajno tehnički podaci o putu...

Geoinformatacioni sistem JP „Putevi Srbije“ je servis koji sadrži različite tipove prostornih podataka o državnim putevima sa njihovim atributima.


Osnovna namena GIS portala je vizualizacija podataka na jedinstvenoj interaktivnoj mapi, uz mogućnost različitih prostornih analiza, selekcija podatka, preklapanja različitih tipova podataka i generisanja izveštaja sa istim podacima.


GIS portal integriše sve relevantne podatke na jedno mesto, u jedinstvenu centralnu geoprostornu bazu, koja se redovno ažurira, uz vizualizaciju na jedinstvenoj interaktivnoj mapi, uz mogućnost primene osnovnih GIS alata.


U okviru GIS portala JPPS nalaze se podaci o referentnom sistemu državnih puteva, brojanju saobraćaja, putnim objektima, pružnim prelazima, nestabilnim pojavama, naplatnim stanicama, granicama naseljenih mesta, evropskoj mreži puteva i drugo.


U cilju upoznavanja sa strukturom podataka i alatima za rad na stranici Geoinformacioni sistem JP „Putevi Srbije“, pored samog pristupa portalu omogućen je i pristup dokumentima: „Namena, sadržaj i opis podataka na veb GIS portalu JPPS“ i „Korisničko uputstvo“.


Na ovaj način JP ''Putevi Srbije'' se izjednačava sa najrazvijenijim zemljama u oblasti razvoja baza podataka i aplikativnih rešenja. Svi podaci dostupni na jednom mestu prikazuju se iz centralne baze podataka koja integriše različite celine.


Prateći najnoviju svetsku praksu, Javno preduzeće ''Putevi Srbije'' učestvuje u razmeni podataka i sa drugim institucijama. Na primer, uspostavljanjem servisa za razmenu podataka sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, omogućen je prikaz podataka u okviru „Jedinstvene baze podataka o bezbednosti saobraćaja“, koja se inače nalazi na portalu Agencije za bezbednost saobraćaja, direktno iz centralne baze podataka JP „Putevi Srbije“. Tako se korisnicima portala sve promene na mreži državnih puteva automatski prikazuju, bez potrebe da se vrše nepotrebne dostave podataka u postupku ažuriranja.


PR

Miloš Pavlović započeo sezonu sa dva podijuma u Imoli

Miloš Pavlović započeo sezonu sa dva podijuma u Imoli

Srpski automobilista Miloš Pavlović započeo je novu sezonu sa dva podijuma na trkama Lamborgini Super Trofeo takmičenja, koje su održane na stazi „Enco i Dino Ferari“ u Imoli (Italija). Pavlović i njegov timski kolega Alesio Rufini osvojili su dva treća mesta u Pro-Am kategoriji...

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024, četvrto takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata, uspešno je startovao. Četiri brzinska ispita su iza nas, vodeći takmičar je Thierry Neuville u automobilu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .2612
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1