AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

Izazovi za Kiju u bliskoj budućnosti

Izazovi za Kiju u bliskoj budućnosti

Grupacija Hyundai Motor Group, koju čine proizvođači automobila Kia, Genesis i Hyundai, nedavno je u svom istraživačko-razvojnom centru Namyang organizovala susret na kom su prisustvovali vođstvo i zaposleni...

Na susretu je Euisun Chung, izvršni predsednik grupacije, zaposlenim predstavio strateško usmerenje i viziju za 2023. godinu. Vodeći predstavnici grupacije su odgovarali i na pitanja zaposlenih.


"Poverenje kroz izazove i stabilnost kroz promene" je ključna tema i novi standard grupacije


"Nećemo se bojati rizika i samo odazivati na promene. Umesto toga ćemo da vodimo budućnost tako što ćemo biti korak ispred ostalih i stvarati prilike u krizama," naglasio je tokom susreta izvršni predsednik Chung. "Zbog toga u 2023. godini gradimo 'poverenje prihvatanjem izazova i novim iskorakom kroz promene', kako bi pobedili zahtevno poslovno okruženje i zajedno koračali ka boljoj budućnosti."


Mesto susreta odražava volju vođstva grupacije da prihvataju izazove i promene, jer je centar u Namyangu središte istraživanja i razvoja Hyundai-Kia u kom se odvija razvoj vozila i tehnologija za motore i pogonske sklopove.


Izgradnja 'poverenja' prihvatanjem izazova, kao što su npr. elektrifikacija, softverska oprema i nove delatnosti


Chung je rekao da je grupacija privržena izgradnji poverenja prihvatanjem izazova na različitim područjima, uključujući elektrifikaciju, softversku opremu i nove delatnosti.


"I u 2023. godini ćemo razvijati i pružati inovativna vozila kako bi učvrstili svoj vodeći položaj na svetskom tržištu električnih vozila i nastavljamo s elektrifikacijom."

Izazovi za Kiju u bliskoj budućnosti

Kia ove godine planira početak prodaje različitih modela električnih vozila, od lakih do luksuznih, kao što su električni SUV modeli EV9 i Ray EV kako bi kupcima omogućili što raznolikiju ponudu, a ujedno i ojačali vodeći položaj na tržištu.

 

G. Chung je naglasio i značaj softverske opreme. "Kompanijine sisteme, uključujući istraživanja i razvoj, potrebno je da unapredimo kako bi ostvarili 'prelazak fokusiran na softversku opremu'. To će nam omogućiti proizvodnju besprekornih softverski definisanih vozila (SDV, engl. Software Defined Vehicles) i preuzimanje vodeće uloge na globalnom tržištu."


To sažima strateški cilj grupacije da kupcima ponudi udobnu slobodu kretanja i inovativno korisničko iskustvo preoblikovanjem svih modela u SDV do 2025. godine.


Kia će do 2025. godine za sve modele nuditi osvežavanje softverske opreme OTA (Over-The-Air) i pružati prilagođene usluge, kao što su npr. pretplate. Uspostavljanjem platforme podataka Kia će povezati i obrađivati različite podatke kreirane tokom čitavog životnog ciklusa automobila kako bi neprestano pružala inovativne usluge.


Kod tehnologije autonomne vožnje Kia planira lansiranje modela koji su sposobni za autonomnu vožnju 3. stepena na autoputevima u Južnoj Koreji kao i komercijalizaciju robotaksija s autonomnom vožnjom 4. stepena u Severnoj Americi.


U prvoj polovini godine Kia će predstaviti EV9 koji će dobiti funkciju napredne asistencijske vožnje na autoputu (HDP, engl. Highway Driving Pilot). Ta funkcija autonomne vožnje 3. stepena na auto-putevima i drumovima rezervisanih samo za motorna vozila je prvi korak ka potpuno autonomnoj vožnji u kojoj će vozači preuzeti upravljanje samo u nuždi.


Kia je već lane u Koreji ponudila namensko vozilo (PBV, engl. Purpose Built Vehicles) Niro Plus, dok ove godine namerava povećati broj modela PBV, a do 2025. lansirati namenski model PBV koji se temelji na platformi skateboard.


Kvalitet je prioritet za sve u Kiji ꟷ od planiranja proizvoda, dizajna, proizvodnje, prodaje do postprodajnog održavanja


Izvršni predsednik Chung je izdvojio kvalitet i bezbednost kao najznačajnije faktore poverenja klijenata i rekao: "Kvalitet je prioritetni zadatak za sve nas," i dodao: " Sve ekipe i svi zaposleni moraju postaviti kvalitet i klijenta na prvo mesto – na područjima od planiranja proizvoda do dizajna, proizvodnje, prodaje i postprodajnog održavanja. Svi moramo uraditi više kako bi zaslužili poštovanje i vernost naših klijenata."


Izrazio je i svoju snažnu privrženost bezbednosti. "Naša privrženost bezbednosti se ne odražava samo kroz ispunjavanje spoljnih zahteva. Radi se o prepoznavanju neprocenjive vrednosti ljudskog života i principa da se uvek maksimalno trudimo da bi bezbednost naših klijenata i uposlenika bila na prvom mestu."


Kia ulaže dodatne napore u vrhunski kvalitet i najvišu bezbednost. Kia je prošle godine zauzela najviša mesta u prestižnoj američkoj studiji kvaliteta J.D. Power o pouzdanosti vozila (VDS, engl. Vehicle Dependability Study). Evropska nezavisna organizacija za simulacije sudara (Euro NCAP) i američki osiguravajući institut za bezbednost na putevima (IIHS) su nove modele Kije ocenili najvišim ocenama za kvalitet i bezbednost.


Do 2040. godine Kia namerava na većim globalnim tržištima ponuditi samo električna vozila s nultim emisijama ugljenika, dok već sada podržava projekte za kreiranje i obnovu morskih ekosistema i prikupljanje i recikliranje plastike u moru. Sa njom povezane kompanije širom sveta takođe planiraju zamenu električne energije sa 100 % obnovljivom energijom.


Prekinuti sa besmislenim zadacima, efikasnije trošiti vreme i ljudske resurse definisanjem prioriteta, a raditi pametno i fleksibilno


Na kraju druženja sa zaposlenima je g. Chung rekao: "Moramo prekinuti sa svim besmislenim zadacima u našem načinu rada i efikasnije trošiti vreme i ljudske resurse definisanjem prioriteta." Na kraju je dodao: "Nadam se da ćete i vi vrednovati svoje zadatke i ukloniti sve nepotrebne formalnosti koje troše naše dragoceno vreme i energiju i uvesti pametan i fleksibilan rad u svoju svakodnevnicu."


PR

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .2609
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1