AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi, potpuno električni Volvo EX90: početak nove ere za Volvo Cars

Novi, potpuno električni Volvo EX90: početak nove ere za Volvo Cars

Pravi, potpuno električni SUV sa sedam sedišta podiže naše uopšteno visoke standarde bezbednosti i održivijeg načina života: novi Volvo EX90 najavljuje početak nove ere za Volvo Cars na putu prema potpuno električnoj budućnosti...

Svake godine ćemo predstaviti po jedno potpuno električno vozilo, a počinjemo sa modelom Volvo EX90. Do 2030. godine nameravamo da uvedemo potpunu elektrifikaciju vozila iz naše ponude, što je jedan od najambicioznijih planova u automobilskoj industriji i ključni korak ka ostvarenju našeg cilja da do 2040. godine postanemo klimatski neutralna kompanija.


Pre nekoliko dana smo u srcu Stokholma svetu predstavili naš potpuno električni vodeći SUV model, koji odražava naše švedske korene. Proizvodnja modela Volvo EX90 počinje sledeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a godinu dana kasnije u Kini, što istovremeno održava globalnu orijentaciju kompanije Volvo Cars. Do tada želimo da uspostavimo klimatsku neutralnost ovih proizvodnih pogona.


Volvo EX90 svojom novom, uspešnom implementacijom skandinavskog dizajna, sledi princip "forma sledi funkciju". Reč je o svestranom, elegantnom porodičnom vozilu modernih proporcija, koje ukrašavaju centralni automobilski računar s najnovijom tehnologijom, povezivost i elektrifikacija pogona za optimizaciju bezbednosti, efikasnosti i estetike.

»Volvo EX90 pokazuje gde smo i gde idemo", kaže naš izvršni direktor, Džim Rovan. „Ovo je potpuno električno vozilo sa dometom do 600 kilometara s jednim punjenjem, što dodatno podiže naše bezbednosne standarde, i istovremeno i prvi Volvo model koji definišu softver i povezivost sa širim ekosistemom, npr. Vašim domom i drugim uređajima. Volvo EX90 predstavlja početak nečeg novog za Volvo Cars na mnoge načine.«

Novi, potpuno električni Volvo EX90: početak nove ere za Volvo Cars

Obezbeđivanje Vaše bezbednosti i bezbednosti Vaših najdražih


Standardna bezbednost Volvo modela EX90 takođe je na najvišem nivou nego ikad. Automobil je osmišljen da razume Vas i Vašu okolinu i time doprinese povećanju Vaše bezbednosti, kao i bezbednosti Vaših najdražih i drugih učesnika u saobraćaju. S vremenom takođe postaje pametniji i bezbedniji, koristeći podatke za učenje i preuzimajući ažuriranja.


Najnovija tehnologija detekcije pruža nevidljivi bezbednosni štit koji štiti i unutrašnjost i spoljašnjost Volvo modela EX90. Sklopovi najsavremenijih senzora, kao što su kamere, radari i sistem LiDAR, povezani su sa računarima visokih performansi u automobilu, a pritom platforma NVIDIA DRIVE upravlja interno razvijenim softverom i stvara pogled na okolinu od 360 stepeni u stvarnom vremenu.


Naši senzori se ne umaraju i ne zbunjuju. Osmišljeni su da reaguju i posreduju kad zakasnite s reakcijom samo za trenutak. Naša tehnologija LiDAR iz sklopa softvera Luminar detektuje put ispred Vas danju i noću, pa čak i pri velikoj brzini. Može da vidi male objekte stotinama metara ispred Vas, što Vam pruža više vremena da odreagujete i da ih izbegnete. Senzori takođe doprinose unapređenju pouzdanosti i ukupnih performansi funkcije vožnje s asistencijom Pilot Assist, sa novom podrškom u upravljanju prilikom promene vozne trake.

Novi, potpuno električni Volvo EX90: početak nove ere za Volvo Cars

Naš nevidljivi bezbednosni štit takođe omogućava Vašu bezbednost u unutrašnjosti vozila. Posebni senzori i kamere, zahvaljujući našim sopstvenim algoritmima, ocenjuju fokus Vašeg pogleda. EX90 je prvi Volvo model koji primenjuje ovu tehnologiju za pomno praćenje i otkrivanje pada koncentracije, pospanosti ili drugih vrsta nepažnje.


Vozilo Vas upozorava, u početku blagom vibracijom, ali zatim po potrebi pojačava intenzitet. A ako se desi nezamislivo pa zaspete ili Vam pozli tokom vožnje, Volvo EX90 je zasnovan tako da se bezbedno zaustavi i pozove pomoć.


Zahvaljujući svom najsavremenijem sistemu senzora, uključujući tehnologiju LiDAR, EX90 je prvi Volvo model koji poseduje hardver spreman za uvođenje prave autonomne vožnje u budućnosti.

Novi, potpuno električni Volvo EX90: početak nove ere za Volvo Cars

Tehnologija sa svrhom


Osnovni sistem – koji pokreću platforme veštačke inteligencije Xavier i Orin kompanije NVIDIA DRIVE, platforme Cockpit Snapdragon® kompanije Qualcomm Technologies i softver koji su razvili inženjeri Volvo Cars – upravlja većinu osnovnih funkcija vozila, od bezbednosti i infotainmenta do upravljanja baterije. Krajnji rezultat je responzivnije i prijatnije iskustvo unutar vozila.


Drugim rečima, Volvo EX90 nije samo novo vozilo, nego i veoma napredan računar na točkovima. Ne samo to, kao i pametni telefon ili prenosni računar, Volvo EX90 je osmišljen da s vremenom postaje sve bolji zahvaljujući redovnim nadogradnjama softvera preko sistema OTA (over-the-air).


Kombinujući vrhunski računarski kapacitet platformi Cockpit Snapdragon sa mogućnostima vizuelizacije iz softvera Unreal Engine, 3D-alat Epic Games razvojnog programera Epic Gamesa, koji se koristi u nekim od najvećih svetskih PC igara, donosi munjevito brze računarske performanse i visokokvalitetnu grafiku na ekranima automobila i prikaz podataka na vetrobranskom staklu.

Novi, potpuno električni Volvo EX90: početak nove ere za Volvo Cars

Centralni 14,5-inčni ekran je Vaša ulazna tačka za jedan od najboljih infotainment sistema na tržištu, s ugrađenim Google sistemom. Aplikacije i usluge, između ostalog, obuhvataju i pomoć softvera Google Assistant korišćenjem bez ruku, navigaciju Google Maps i mnogo više Vaših omiljenih aplikacija iz Google Play Store. Ekrani u Volvo modelu EX90 pomažu Vam da držite pogled sa fokusom na putu, nudeći Vam prave informacije u pravo vreme. Volvo EX90 je takođe kompatibilan sa bežičnim rešenjem Apple CarPlay.


Zahvaljujući serijskom 5G povezivanju, tamo gde je to omogućeno, instalacija aplikacije na početni ekran i uživanje u veoma intuitivnoj navigaciji nikad nije bilo lakše. Svoju omiljenu muziku možete da prenesete i preko novog audio sistema Bowers & Wilkins s tehnologijom surround zvuka Dolby Atmos, premijerno ugrađenom u Volvo vozilo, a tu su i zvučnici ugrađeni u naslone za glavu za impresivno zvučno iskustvo.


Volvo EX90 takođe uključuje tehnologiju telefonskog ključa kao standard. Vaš pametni telefon služi kao ključ automobila i automatski otključava vozilo i pokreće personalizovani ekran dobrodošlice. Kada uđete u vozilo automatski se učitava i Vaš lični profil.


Sva tehnologija je ugrađena u jedan od najudobnijih i najelegantnijih enterijera automobila na tržištu, koji je proizveden od prirodnih i odgovorno pribavljenih materijala. Dizajn enterijera takođe odražava naše ciljeve održivosti, npr. da postanemo klimatski neutralna kompanija sa kružnim poslovnim modelom do 2040. godine.

Novi, potpuno električni Volvo EX90: početak nove ere za Volvo Cars

Podrška održivijem načinu života


S potpuno novom, interno razvijenom bazom električne tehnologije, Volvo EX90 je savršen saputnik za održiviji porodični način života. Uz domet vožnje s jednim punjenjem do 600 km bez emisija – prema ciklusu testiranja vožnje WLTP – vozilu EX90 je potrebno 30 minuta za punjenje baterije od 10 do 80%.


Uvodnu verziju sa dvostrukim motorom i pogonom na sva četiri točka pokreću baterija od 111 kWh i par elektromotora s trajnim magnetom, koji zajedno isporučuju 380 kW snage (517 KS) i 910 Nm obrtnog momenta. U kombinaciji sa potpuno novom šasijom, vozilo nudi izvrsno i glatko iskustvo vožnje.


Volvo EX90 sadrži približno 15% recikliranog čelika, 25% recikliranog aluminijuma i 48 kilograma reciklirane plastike i bio-baziranog materijala, što predstavlja približno 15% ukupne plastike u vozilu – najveći udeo bilo kog, momentalno raspoloživog vozila Volvo na tržištu. Volvo EX90 je takođe naše prvo vozilo sa svom potrebnom mašinskom opremom za dvosmerno punjenje. Reč je o tehnologiji koja omogućava korišćenje akumulatora automobila kao dodatnog izvora energije, na primer za napajanje kod kuće, napajanje drugih električnih uređaja ili drugog električnog Volvo vozila. Na počeku, omogućićemo dvosmerno punjenje na izabranim tržištima .


PR

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .2612
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1