AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

Hamilton i Rosberg ponovo staju na crtu, ovoga puta na najekstremnijoj trci sveta

Hamilton i Rosberg ponovo staju na crtu, ovoga puta na najekstremnijoj trci sveta

Otkako se i Niko Rozberg priključio Extreme E, atraktivnom takmičenju u vožnji električnih SUV automobila u nekim od najudaljenijih lokacija na svetu, svi se pitaju da li je ovo nastavak poznatog rivalstva između njega i Luisa Hamiltona koji se prenosi sa staza Formule jedan...

Hamilton i Rosberg ponovo staju na crtu, ovoga puta na najekstremnijoj trci sveta

Čuveni vozači oformili su svoje timove, Rosberg Xtreme Racing sa jedne strane, odnosno X44 sa druge, koji će se naći u najekstremnijim izazovima u borbi za prvo mesto na ovom prestižnom takmičenju.


Poznato je da između ovog dvojca vlada rivalstvo i takmičarski duh još iz perioda dok su od 2013. do 2016. godine vozili za Mercedes. Kao članovi istog tima, Hamilton i Rozberg pobedili su na 54 od 78 trka tokom četiri sezone. Britanac je imao 32 pobede, 55 puta se našao na postolju, a od toga je čak 42 puta bio ispred Rozberga. Sa druge strane, Nemac je imao 22 pobede, 50 završetaka na postolju i plasirao se ispred Hamiltona 36 puta. Tokom ovog perioda Hamilton je dva puta osvajao titulu prvaka sveta u Formuli 1, a Rozberg jednom.

Hamilton i Rosberg ponovo staju na crtu, ovoga puta na najekstremnijoj trci sveta

Ipak, prema rečima Luisa Hamiltona, Extreme E je nešto sasvim drugo, mnogo više od takmičenja.


„Najimpresivnija stvar ove trke nije takmičenje, već poruka koju cela priča nosi. Svako od nas ima moć da napravi razliku i veoma mi znači da mogu da iskoristim svoju ljubav prema trkama, zajedno sa ljubavlju prema našoj planeti, kako bih imao pozitivan uticaj. Moje ambicije i obaveze sa Mercedesom u Formuli 1 me sprečavaju da i sam vozim kroz ove čarobne predele, ali ću i te kako uticati na svoj tim i svojim savetima im pomoći. Uzbuđen sam što ću igrati drugačiju ulogu u ovoj novoj seriji, koja pokušava da ostvari viziju održivog i ravnopravnog svet“, rekao je Luis Hamilton.


Od kako se povukao iz Formule 1, Niko Rozberg postao je jedan od investitora u električne trke, odnosno Formulu E i od tada je vrlo posvećen ekološkim i održivim tehnologijama.

 

„Extreme E predstavlja neverovatnu priliku za podsticanje akcije u borbi protiv klimatskih promena, jedne od najvećih pretnja našoj planeti danas. Od kako sam se povukao iz F1, posvetio sam svoju karijeru održivim tehnologijama, pa me veoma ispunjava to što mogu da kombinujem ono za šta se zalažem sa mojom strašću prema trkama“, izjavio je Rozberg.

Hamilton i Rosberg ponovo staju na crtu, ovoga puta na najekstremnijoj trci sveta

TIMOVI


Pored Hamiltona (X44) i Rozberga (Rosberg Xtreme Racing), ovom šampionatu pridružili su se Matijas Ekstorm i Tomas Bimajer (ABT), Rupert Svendsen-Kuk i Džek Klark (Veloce Racing), Zak Braun i Kejti Manings (Andretti United), Čip Gansi i Majk Hal (Chip Ganassi Racing), Adi Surjanto (Team TECHEETAH), Migel Valdekabres i Dzon Orus (QEV), Ulrih Fric (HWA).


POŽELITE DOBRODOŠLICU: ODYSSEY 21


Kako timovi Hamilton i Rozberga, tako i ostale ekipe imaće priliku da voze potpuno novi model električnog SUV-a dizaniranog specijalno za ovaj šampionat. Sa 440 cm dužine, 230 cm širine i visine 186 cm, trkački automobil Extreme E se ne čini toliko drugačijim od konvencionalnog SUV-a. Međuosovinsko rastojanje od 300 cm takođe zvuči sasvim normalno. Sličnost se završava sa najvećom izlaznom snagom ODYSSEY 21 od 544 ks i težinom od 1.650 kilograma, što čini ovaj model jedinstvenim. Upravo zato i impresivne brojke ubrzanja ne treba da iznenađuju: sa dva elektromotora, Extreme E vozač postiže 100 km/h za samo 4,5 sekunde. A ovaj mega-SUV u svom koraku može nesmetano da se naginje do 55 stepeni.


Ono što je na ovom vozilu takođe posebno su i Continental gume, specijalno pravljene za ovu priliku. Pri njihovom razvoju, prvi korak bio je proučavanje ograničenja performansi i elastičnosti nekoliko dokazanih proizvoda visokih performansi. To je dovelo do izbora Continental CrossContact LKS kao referentne tačke za dalje. Krajnji proizvod je jedna od najtvrđih proizvedenih guma CrossContact Extreme E. Ova guma je prečnika 37 inča, široka 12,5 inča i točak od 17 inča. Uzorak gazećeg sloja optimizovan je za vrhunske performanse na svim vrstama terena i sadrži idealnu kombinaciju vučnih rebara i džepova za pružanje maksimalnog prianjanja na bilo kom terenu. Blokovi gazećeg sloja ojačani su dodatnim elementima za dubinu i kamenim odbojnicima kako bi istisnuli šljunak i veće kamenje koje se zaglavilo u gazećem sloju.


LOKACIJE OD KOJIH ZASTAJE DAH


Sezona startuje u oaza Al-Ula u Saudijskoj Arabiji (20-21. mart), zatim se seli do bajkovitog Lac Rose roze jezera usred Senegala (29-30. maj), sledi Kangerlussuak ("veliki fjord") na Grendlandu (28-29. avgust). Para u Brazilu (23-24. oktobar) sledeća je tačka ovog takmičenja, dok je za veliko finale rezervisan sam špic kontinenta Južne Amerike, ravnica Patagonija u Argentini (11 I 12. decembar).


PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .2609
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1