AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyotin 2.0-litarski motor stiže iz Poljske

Toyotin 2.0-litarski motor stiže iz Poljske

Kako prodaja hibridnih vozila Toyota Motor Europe (TME) konstantno raste, kao i njihovo učešće u ukupnoj prodaji u evropskom regionu - dostigavši 52 odsto „miksa“ u prvoj polovini 2019. godine, japanska kompanija nastavlja da lokalizuje proizvodnju komponenti hibridnih pogonskih sistema na tlu Evrope...

Proizvodni program proširen je ulaganjem u fabriku TMMP u mestu Jelcz-Laskowice (Poljska), gde je počela proizvodnja novog benzinskog motora 2.0L TNGA, koji će opremati hibridne modele Toyota Corolla, kao i konvencionalni RAV4.

Savremeni dvolitarski, četvorocilindrični TNGA motor može da komunicira sa e-CVT-om u hibridnim pogonskim sistemima ili da radi samostalno u konvencionalnom pogonu. Ovaj novi Toyota Dynamic Force Engine koji radi u Atkinson ciklusu ima povećan kapacitet, visoku toplotnu efikasnost i rad na nižim temperaturama. Kao rezultat toga, hibridno električno vozilo (HEV) postiže izuzetno dobre nivoe NOx, koje su za 91,6% niže od granice Euro 6 za ekvivalentni benzinski automobil.

Nova linija za proizvodnju 2,0L TNGA motora predstavlja ulaganje od oko 90 miliona evra, a izgrađena je u skladu sa Toyotinom novom globalnom arhitekturom i odlikuju je napredna automatizacija, povećane performanse i poboljšana ergonomija za radnike na traci. Do sada su Toyotina ukupna ulaganja u Poljskoj premašila milijardu evra.

Eiji Takeichi, predsednik Toyota Motor Manufacturing Poland: „Menjamo i pripremamo naše fabrike u susret evoluirajućim tržišnim trendovima koji pokazuju porast ugradnje hibridnih električnih pogona s niskom emisijom. Nastavljamo da gradimo evropski centar za hibridne tehnologije, neprestano povećavajući svoj udeo u elektrifikovanoj automobilskoj industriji".

Toyotin 2.0-litarski motor stiže iz Poljske

TMMP: 

TMMP poseduje i upravlja s dva proizvodna pogona smeštena u Donjoj Šleziji. Uz proizvodnju e-CVT-a za hibridne automobile s niskom emisijom koji rade sa 1,8-litarskim motorom, fabrika u Wałbrzychu proizvodi 1-litarske benzinske motore, kao i manuelne i poluautomatske prenose. Godišnji proizvodni kapacitet TMMP-a u Walbrzychu iznosi 175.000 e-CVT-a za hibridne sisteme, 285.000 motora i 633.000 prenosnih sistema. 

Fabrika u mestu Jelcz-Laskowice proizvodi 1,5 l benzinske motore. 

TMMP snabdeva druge Toyotine fabrike za montažu automobila kojima upravlja Toyota Motor Europe: u Češkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Turskoj i Rusiji. Fabrike koje  snabdeva TMMP izvan Evrope nalaze se u Južnoj Africi i Japanu.

PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .2609
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1